Orbán je príklad nenávisti a zla, vyhlásil George Clooney! Maďari ho spolčujú so Sorosom

Maďarská vláda sa ohradila voči slovám hollywoodskeho herca Georga Clooneyho, ktorý v rozhovore pre magazín GQ označil premiéra Viktora Orbána za jeden z príkladov "zloby a nenávisti" vo svete.

25.11.2020 06:21
Geiorge Clooney Foto: ,
George Clooney zdraví fanúšikov pred premiériu filmu Suburbicon: Temné predmestie.
debata (20)

Hovorca kabinetu vyhlásil, že americký herec a režisér tlmočí názory amerického finančníka a filantropa maďarského pôvodu Georgea Sorosa. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

George Clooney sa v rozhovore rozhovoril o svojom chystanom filme Polnočné nebo, ktorý sa odohráva v roku 2049 v postapo­kalyptickom svete a ktorý režíroval a hrá v ňom aj hlavnú úlohu. Pri rozprávaní o filme načrtol aj to, ako vníma súčasnosť. „Koľko nenávisti a zloby všetci v tomto historickom momente zažívame, všade na svete – či už ide o Bolsonara v Brazílii alebo Orbána v Maďarsku,“ povedal Clooney, ktorý okrem maďarského premiéra spomenul aj brazílskeho prezidenta. A dodal, že ak by bola zloba a hnev ponechané len tak, mohla by realita v budúcnosti vyzerať ako v jeho filme.

Agentúra Reuters k jeho slovám podotkla, že Viktor Orbán je pri moci už viac ako desať rokov a za tú dobu vybudoval neliberálny režim s centralizovanou mocou a nacionalistickou ideológiou. Pripomenula tiež, že rad predstaviteľov Európskej únie Maďarsko už roky kritizuje za eróziu princípov právneho štátu a občianskych práv.

Maďarská reakcia na seba nenechala dlho čakať. Hovorca vlády Örs Farkas v štátnej televízii vyhlásil, že Clooney tlmočí proimigrační postoj Georgea Sorosa, ktorého kvôli jeho liberálnym názorom považuje Orbán za svojho nepriateľa. „Je celkom sklamanie, že existujú herci, dokonca nepolitickí herci, ktorí napĺňajú Sorosove politické zámery,“ cituje Farkasa server Hungary Today.

Hovorca ministerstva zahraničia Tamás Menczer potom označil Clooneyho slová za hlúpe. „George Clooney je dobrý herec, za to zaslúži rešpekt, ale … nikto by ho nemal považovať za globálneho politického veštca,“ vyhlásil Menczer.

George Clooney reagoval vyhlásením, ktoré poskytol jeho agent maďarskému servera Telex.hu. Herec v ňom uviedol, že „Orbánova propaganda klame“, a dodal, že sa Sorosom sa stretol len raz. Hanbil by sa vraj, keby proti autoritatívnemu režimu nevystúpil.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #George Clooney #zloba

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...