Legenda, na ktorú svet nezabudne! Bruce Lee by oslávil 80 rokov

Hviezda akčných filmov Bruce Lee sa za svoj krátky život stihol stať legendou a dodnes inšpiruje a ohromuje fanúšikov bojových umení po celom svete.

27.11.2020 00:00
debata (7)

Bol ikonou akčných snímok z prelomu šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov minulého storočia, v ktorých sa vďaka použitiu bojového umenia kung-fu dokázal presadiť proti mnohonásobnej presile a protivníkov zrážal k zemi precízne vykonanými údermi.

Bruce Lee na zábere z roku  1973 z filmu... Foto: SITA/AP
bruce lee Bruce Lee na zábere z roku 1973 z filmu "Enter the Dragon.

Bruce Lee (vlastným menom Lee Jun Fan) sa narodil 27. novembra 1940 v čínskej štvrti amerického San Franciska ako štvrté z piatich detí čínskeho operného speváka jeho ženy nemeckého pôvodu. Podľa čínskej tradície bol narodený v roku aj hodine draka (medzi šiestou a ôsmou hodinou rannou), čo znamená silu a rovnováhu. V útlom veku sa presťahoval s rodičmi do Hongkongu.

V roku 1959 sa malý, chudý a okuliarnatý Bruce vybral do Ameriky stať sa „druhým Johnom Waynom a Jamesom Deanom“. Vyštudoval filozofiu na Washingtonskej univerzite, hovoril anglicky, kantonský, mandarínsky a japonsky. Lee zlepšoval svoje schopnosti ako inštruktor bojových umení v USA, kde sa mu podarilo presláviť do tej doby takmer neznáme kung-fu a tiež aktívne posilňoval. Prvú príležitosť prejaviť svoj talent dostal v televíznom seriáli The Green Hornet.

Svojou hereckú kariéru úspešne naštartoval až v rodnom Hongkongu akčnými filmami Veľký šéf a Päsť plná hnevu. Začal hrať malé roly v hollywoodskych filmoch a filmové hviezdy typu James Coburn či Steve McQueen brali u „Malého Draka“ lekcie bojového umenia.

Linda Cadwell, vdova po Bruceovi Lee a ich... Foto: SITA/AP, Kin Cheung
Hong Kong People Bruce Lee Linda Cadwell, vdova po Bruceovi Lee a ich dcéra Shannon Lee na zábere z roku 2010.

Tri týždne pred premiérou najslávnejšieho filmu Návrat draka, ktorý vyvolal svetovú horúčku po bojových umeniach, točil Bruce Lee v Hongkongu film Hra so smrťou. Osudného 20. júla 1973 sa tento drobný šľachovitý chlapík ospravedlnil svojim kolegom, že ho bolí hlava a šiel si ľahnúť. Už sa nikdy nezobudil. Zomrel ešte v ten istý deň zrejme na krvácanie do mozgu, ktoré mohli spôsobiť časté údery do hlavy, ktoré utrpel pri zápasoch.

Záber Brucea Leeho z roku 1973 o ktorý sa... Foto: SITA/AP, Anonymous
Hong Kong Bruce Lee Záber Brucea Leeho z roku 1973 o ktorý sa postarala filmová spoločnosť Columbia Pictures.

Veľmi podobný osud stretol aj Bruceovho syna Brandona, ktorý po otcovi zdedil gény pre bojové umenie. Študoval bojové umenia a herectvo. Jeho hviezdnu kariéru ukončil 31. marca 1993 v 28 rokoch výstrel z rekvizitnej zbrane pri natáčaní thrileru Vrana.

Bruce Lee na zábere z roku  1973 z filmu "Enter...
Bruce Lee na zábere z roku  1973 z filmu...
+2Záber Brucea Leeho z roku 1973 o ktorý sa...
7 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Bruce Lee #kung fu

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...