Britských chlapcov na rolu princa Williama nechceme, tvrdia filmári! Dôvod?

Kurióznu podmienku si stanovili filmári, ktorí hľadajú herca do pripravovaného životopisného filmu o britskej princeznej Diane.

29.11.2020 00:00
Záber z roku 1995: Princezná Diana so synmi... Foto: ,
Záber z roku 1995: Princezná Diana so synmi princom Harrym a princom Williamom a s manželom Charlesom.
debata

Rolu jej syna, princa Williama, nemôžu získať uchádzači, ktorí majú len britské občianstvo, informoval denník The Guardian. Podľa produkcie je to kvôli brexitu.

Film s názvom Spencer sa bude natáčať v prvej polovici budúceho roka v Nemecku. Čílsky režisér Pablo Larraín v ňom chce zachytiť niekoľko dní počas Vianoc v 90. rokoch minulého storočia, počas ktorých sa Diana na zámku Sandringham údajne rozhodla opustiť svojho manžela, princa Charlesa.

Herečka Kristen Stewart. Foto: SITA/AP, Mark Von Holden
Kristen Stewart Herečka Kristen Stewart.

Hlavnú úlohu britskej princeznej bude hrať americká herečka Kristen Stewart. Do úlohy Dianinho staršieho syna, princa Williama, hľadá produkcia chlapca od deviatich do dvanástich rokov. Zásadnou podmienkou je, že musí mať „európsky pas“. Britskí občania, ktorí nemajú navyše aj pas niektorej krajiny Európskej únie, sa o rolu uchádzať nemôžu.

„Britskí chlapci majú zakázané hrať princa Williama ‚kvôli brexitu‘,“ napísal o nábore do nového filmu britský bulvárny server Mail Online.

Tohtoročný odchod Británie z Európskej únie je skutočne dôvodom, prečo produkcia filmu hľadá do úlohy Williama niekoho s únijným občianstvom. Po samotnom brexite z konca januára totiž na konci tohto roka skončí aj takzvané prechodné obdobie, počas ktorého v Británii ďalej platila väčšina únijných pravidiel. Vzhľadom k tomu, že sa Brusel s Londýnom stále nedohodli na podobe budúcich vzájomných vzťahov, nie je jasné, aké budú podmienky na zamestnávanie Britov v EÚ. Neistota by sa tak v prípade účasti britského herca dotkla aj natáčanie filmu Spencer.

Kastingová riaditeľka Amy Hubbard uviedla, že podmienka únijného občianstva súvisí s financovaním filmu zo strany nemeckej produkčnej spoločnosti. „Vo filmovej branži je bežné, či už financie pochádzajú odkiaľkoľvek, že niektoré dôležité úlohy (herci) musia mať rovnaký pas/občianstvo,“ uviedla na twitteri.

Režisér Larraín, ktorý už má na svojom konte aj životopisný film o niekdajšej americkej prvej dáme Jackie Kennedyovej, chce film o princeznej Diane natočiť ako anti-rozprávku. „Keď sa niekto rozhodne nebyť kráľovnou a povie, že radšej bude sám sebou, je to veľké, naozaj veľké rozhodnutie, rozprávka naopak,“ uviedol.

debata chyba
Viac na túto tému: #princ William #princezná Diana #Spencer

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...