V 80-tych rokoch sa tešil z titulu najsexi muž planéty! Modrooký Gibson oslavuje 65

Americko-austrálsky herec a režisér Mel Gibson, ktorý 3. januára oslavuje 65 rokov, má na svojom konte početné vavríny za pozoruhodné herecké aj režisérske počiny. Ale tiež obvinenia z rasizmu či z napadnutia priateľky.

03.01.2021 00:00
mel gibson Foto:
Mel Gibson v roku 2002 v snímke Znamenia.
debata

Veriaci katolík a otec deviatich detí, ktorý sa denne modlí vo vlastnej kaplnke, sa presadil ako herec už v 70. rokoch, režíroval a hral napríklad v Oscarmi ovenčenom filme Statočné srdce a pozornosť vzbudil aj ako režisér snímok Umučenie Krista a Apocalypto.

Modrooký Gibson vyrástol v Austrálii, ale pochádza z USA, kam sa vrátil v prvej polovici 80. rokov 20. storočia. To už bol celosvetovo populárny vďaka hlavnej úlohe v akčnom filme Šialený Max režiséra Georgea Millera (1979). Popri úspešnej sérii Smrtonosná zbraň 1–4 sa objavil napríklad v historickej dráme Bounty (1984) či vo filmovej adaptácii Hamleta (1990) v réžii Franka Zeffirelliho.

Rosalind Ross, priateľka herca  Mela Gibsona... Foto: SITA/AP, Willy Sanjuan
mel Gibson Rosalind Ross, priateľka herca Mela Gibsona počas premiéry komédie Ocko je doma 2 v Los Angeles.

Hamlet je tiež prvým titulom Gibsonovej producentskej spoločnosti Icon Productions, pod ktorej krídlami vznikla romanca Navždy mladý, komédia Maverick a tiež režijný debut Muž bez tváre, ktorý nemal väčší ohlas. Objavil sa aj v historickom veľkofilme Patriot, animovanom veľkofilme Slepačí úlet, kde nahovoril nafúkaného kohúta Rockyho, či v komédii Po čom ženy túžia.

Ako režisér začal mimoriadne úspešne – po Mužovi bez tváre v roku 1995 produkoval, režíroval a hral hlavnú úlohu v snímke Statočné srdce o škótskej vzbure proti Angličanom, ktorý získal päť Oscarov vrátane ceny za réžiu a ceny pre najlepší film. Jeho veľkolepý projekt Apocalypto (scenár, réžia) z roku 2006 zase rozpráva o starobylej ríši Mayov a jej náhlom zániku, opradenom tajomstvom. Vo vôbec prvom filmovom spracovaní tejto neobjasnenej záhady sa hovorí pôvodným mayským jazykom Yucatec. Umučenie Krista (2004) je filmom o posledných 12 hodinách života Ježiša z Nazaretu, kde Gibson takisto spolupracoval aj na scenári.

Mel Gibson na zábere z roku 1998.
Mel Gibson a  modelka Alessandra Ambrossio...
+5Herec a režisér Mel Gibson prišiel s priateľkou...

V roku 2016 prišiel s akčným filmom V mene krvi, kde chránil svoju dcéru pred kartelom a v tom istom roku zrežíroval vojnový film Hacksaw ridge: Zrodenie hrdinu, ktorý slávil veľký úspech a zožal ovácie aj od kritikov.

Gibson v mladosti bojoval s maniodepresívnou psychózou, v roku 2006 ho zatkli za riadenie vozidla v opitosti v kalifornskom Malibu. Dostal trojročnú podmienku, pretože pri zatýkaní sa vyjadroval poburujúco o Židoch a ženách. Neskôr sa ospravedlnil.

Mel Gibson, režisér filmu Hacksaw Ridge:... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Mel Gibson Mel Gibson, režisér filmu Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu.

V roku 2011 dostal ďalšiu trojročnú podmienku za ublíženie na zdraví bývalej priateľke Oksane Grigorievovej. V tom istom roku sa Gibson po 28 rokov trvajúcom manželstve rozviedol s manželkou Robyn. Teraz žije s Rossalindou Rossovou, ktorá mu v januári 2017 porodila jeho deviateho potomka. Je od neho mladšia o 35 rokov, pár sa z času na čas spoločne ukazuje aj na červených kobercoch.

Gibson patril medzi vyhľadávaných hollywoodskych fešákov. V roku 1985, kedy začal magazín People s vyhlasovaním najsexi muža planéty, sa ním stal práve Mel Gibson. Mal vtedy 29 rokov.

V apríli 2020 aj on prekonal ochorenie Covid-19. Musel byť hospitalizovaný a v USA dostával liek s účinnou látkou remdezivir.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Mel Gibson

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...