Za urážku kráľa má španielsky raper nastúpiť do väzenia: Čaká ho 9 mesiacov!

Španielsky raper známy pod umeleckým menom Pablo Hasel má nastúpiť do väzenia kvôli spornému zákonu, ktorý trestá urážku kráľovskej koruny.

29.01.2021 14:35
Kráľ Felipe VI. a jeho manželka - kráľovná... Foto: ,
Kráľ Felipe VI. a jeho manželka - španielska kráľovná Letizia počas návštevy New Orleansu.
debata (1)

O prípade vo štvrtok informoval denník El País. Spevák má stráviť za mrežami deväť mesiacov a jeden deň. O monarchii sa Hasel vyjadroval hanlivo na twitteri a v jednej piesni.

V rokoch 2014 až 2016 spevák, ktorého občianske meno znie Pablo Rivadullo Duro, zverejnil vyše 60 príspevkov na sieti twitter, v ktorých obvinil bývalého kráľa Juana Carlosa I. a súčasného monarchu Felipeho VI. z mnohých zločinov, a to vrátane vraždy či korupcie.

Na sociálnych sieťach sa tiež vyjadril pochvalne o príslušníkoch katalánskej povstaleckej organizácie GRAPO, ktorej členovia sú vo väzení za útoky či prepadávanie bánk. Tým sa podľa žalobcov dopustil tiež podpory terorizmu.

Súd uznal argumentáciu žalobcov, že výroky speváka predstavujú „skutočné riziko“. Obžaloba okrem iného poukazovala na skutočnosť, že spevákov účet na twitteri sledovalo vyše 50 000 ľudí. Dnes je tento počet dvojnásobný.

Súd spevákovi pôvodne vymeral trest vo výške dvoch rokov odňatia slobody, najvyšší súd mu ale v máji minulého roka znížil dĺžku na deväť mesiacov, čo je spodná hranica trestu. Justičné orgány speváka vyzvali k nástupu do väznice kvôli predchádzajúcemu porušeniu zákona.

Španielsko bolo v minulosti za zákon postihujúci urážku kráľovskej koruny kritizované. Ľudskoprávne organizácie poukázali, že právny akt môže byť zneužitý na obmedzovanie slobody prejavu. Napríklad v roku 2007 súd s odvolaním sa na tento zákon nariadil zhabanie republikánskeho satirického magazínu El Jueves. Ten zverejnil na titulnej stránke kresbu zobrazujúcu súlož vtedajšieho princa Felipeho s jeho manželkou Letiziou.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Pablo Hasel (@pablohaseloficial)

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #Španielsko #urážka #raper #kráľ Felipe

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...