Krutý a ponižujúci?! Ďalšie hviezdy obvinili režiséra Whedona, sú z tohto seriálového hitu

Režisér Joss Whedon bol v Hollywoode mimoriadne rešpektovaným tvorcom niekoľkých blokbasterov. Podpísal sa pod snímky ako Avengers či Justice League aj seriál Buffy, premožiteľka upírov. Dnes čelí vážnym obvineniam.

12.02.2021 10:39
debata (5)
zväčšiť Herečky Charisma Carpenter (vľavo) a Sarah... Foto: SITA/AP
Joss Whedon Herečky Charisma Carpenter (vľavo) a Sarah Michelle Gellar na koláži záberov s režisérom Jossom Whedonom.

Päťdesiatšesťroč­ného Whedona vôbec ako prvý obvinil herec Ray Fisher, ktorý si v snímke Liga spravodlivých zahral Kyborga. Stalo sa tak ešte v lete minulého roka, keď Fisher uviedol, že hollywoodsky režisér sa „k hercom aj štábu projektu Justice League správol hrubo, bol neprofesionálny a jeho správanie úplne neprijateľné“.

Kauza sa vtedy akoby zamietla pod koberec, no zdá sa, že Whedonove dni práce na veľkých produkciách sú už spočítané. Proti jeho metódam a správaniu sa na pľaci vystúpili totiž hneď tri ďalšie herečky. Všetky kedysi hviezdy seriálového hitu Buffy, zabíjačka upírov, ktorý Whedon režíroval.

Ako prvá sa vyjadrila Charisma Carpenter, ktorá tvrdí, že dodnes trpí pre zaobchádzanie, ktorému musela čeliť pri práci na tomto projekte.

„Vlani v lete, keď Ray Fisher verejne obvinil Jossa zo zneužívania a neprofesionálneho správania sa k hereckej zostave počas opakovaných prestreliek v Lige spravodlivosti, ktorá sa konala v roku 2017, zasiahlo ma to. Joss v minulosti opakovane potvrdzoval, že je krutý len tak – zo zábavy. Od svojej rannej kariéry si vytvoril nepriateľské a toxické pracovné prostredie. Viem to, pretože som to zažila na vlastnej koži a opakovane,“ napísala na sociálnej sieti Charisma Carpenter.

„Takmer dve desaťročia som držala jazyk a dokonca som sa ospravedlňovala za určité udalosti, ktoré ma traumatizujú dodnes. Joss Whedon pri mnohých príležitostiach zneužil svoju moc, keď spolupracoval na scénach Buffy, premožiteľka upírov a následne seriáli Angel. Aj keď on svoje zaobchádzanie považoval za zábavné, slúžilo iba na zosilnenie mojej úzkosti, zbavenie ma moci a odcudzenia od mojich rovesníkov. Rušivé udalosti vyvolali chronický fyzický stav, ktorým stále trpím,“ uviedla tiež herečka.

Režisér Joss Whedon (v strede) na zábere s... Foto: SITA/AP, Mark Schiefelbein
China Film Avengers Režisér Joss Whedon (v strede) na zábere s hviezdami filmu Avengers: Vek Ultrona - vľavo Mark Ruffalo a vpravo Robert Downey Jr.

Režiséra obvinila z pasívnej agresie, neopodstatnených vyhrážok vyhadzovom, ktoré jej spôsobovali úzkosti a stres, či spomenula príhodu, keď ju pred kolegami zo štábu nazýval tučnou, hoci vedel, že je v štvrtom mesiace tehotenstva a váži len 58 kíl. "Bol zlý a uštipačný, otvorene pohŕdal ostatnými a často hral hru na favoritov, postavil proti sebe ľudí, aby súťažili a uchádzali sa o jeho pozornosť a súhlas,“ opísala tiež Carpenter.

Podporu svojej kolegyni následne vyjadrila aj hlavná hviezda seriálu – herečka Sarah Michelle Gellar, ktorá uviedla, že „nechcem byť viac spájaná s menom Jossa Whedona a stojím pri všetkých obetiach násilného a tyranského zaobchádzania“. Treťou dámou zo zostavy je herečka Michelle Trachtenberg, ktorá tvrdí, že zo strany režiséra Whedona zažila „nevhodné správanie“ a to dokonca v čase, keď ešte bola maloletá. „Toto. Musí byť povedané. Ako tínedžerka. S jeho nevhodným správaním… veľmi. Nevhodným,“ uviedla Trachtenberg.

zväčšiť Herečka Gal Gadot a jej kolega Ray Fisher na... Foto: SITA/AP, Richard Shotwell
2017 Comic-Con - Warner Bros. Presentation Panels Herečka Gal Gadot a jej kolega Ray Fisher na zábere z roku 2017 pri predstavení projektu Liga spravodlivých na Comic-Cone.

Na margo obvinení, ktoré sa viažu ešte k nakrúcaniu Ligy spravodlivých sa vyjadrila aj herečka Gal Gadot, ktorá vo filme stvárnila Wonder Woman. Vyjadrila podporu svojmu kolegovi Rayovi Fisherovi. Zároveň uviedla, že “nebola som prítomná pri nakrúcaní scén s Jossom Whedonom, keď s ním točili moji kolegovia. Mám vlastnú, nie najlepšiu skúsenosť, ale naložila som s ňou okamžite, keď k nej došlo. Svoje pripomienky som postúpila na vyššie miesta a oni sa o to postarali," vyhlásila Gadot.

Stanovisko režiséra niekoľkých najväčších kasových trhákov posledných rokov zatiaľ nie je známe.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #Buffy premožiteľka upírov #Sarah Michelle Gellar #Charisma Carpenter #Gal Gadot #Joss Whedon #Michelle Trachtenberg

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...