Janžurová ako poštárka, poslíček Lábus! S kolegami vzdávajú hold lekárom, pozrite sa

Igor Orozovič uvádza svoju autorskú poctu lekárom. Naspieval ju s kolegom z Národného divadla Vladimírom Javorským.

18.02.2021 00:00
Iva Janžurová Foto:
Iva Janžurová v klipe Hippokratova armáda.
debata (1)

Český herec a hudobník, člen Činohry tamojšieho Národného divadla Igor Orozovič už pred rokom v marci, keď prvýkrát udrela pandémia koronavírusu, zložil pieseň Hippokratova armáda. Prostredníctvom nej ďakoval lekárom a zdravotným sestričkám za ich nasadenie v prvej línii. Jeho óda na lekárov, ktorí sa v texte piesne menia na rytierov odvážne chrániacich naše životy, vznikala len pri klavíri ako spontánna reakcia na vzniknutú situáciu.

V úvode tohto roka sa k piesni vrátil s plánom, že ju nahrá „farebnejšie“ v sprievode kapely a v nápaditom hudobnom aranžmáne. Spojil síly s hudobným skladateľom a producentom Davidom Hlaváčom, do pražského nahrávacieho štúdia pozval hráča na bicie Bady Zbořila, Martina Lehkého s basgitarou a Michala Zpěváka s niekoľkými dychovými nástrojmi. "Pôvodne som chcel pieseň nahrať s viacerými spevákmi v štýle We are the world. Ale zistil som, že nie je také jednoduché vybrať, kto by to mal byť. Špecifická pieseň si žiada špecifický prejav. A zrazu som vykríkol: Vladimír Javorský! Môj skvelý kolega z Národného divadla. A bolo to jasné! Tá pieseň si ho sama našla. Navyše mužské dueto nie je veľmi bežné,“ hovorí Igor Orozovič. „Od začiatku som mal radosť, že taký nápad vznikol a že som sa mohol zúčastniť. Igor ma nadchol svojou činorodosťou a zápalom tvoriť už počas prvej vlny pandémie. A navyše som poznal skvelého muzikanta Davida Hlaváča. Vďaka im i všetkým za tento počin a najviac tým, ktorým je určený,“ poznamenal Vladimír Javorský k svojej účasti.

Cesta k realizácii vizuálu piesne bola dlhá. "Klipom chceme poslať podporu a úsmev všetkým zdravotníkom. A pretože nielen úsmevom je človek živý, chceli sme pracovníkov v prvej línii podporiť i finančne. Nevedel som ako na to. Oslovil som teda kardiológa Petra Neužila zo spolku Sdružení pro srdeční rytmus a vďaka nemu potom riaditeľku Nadace Charty 77 a Konta Bariéry pani Boženu Jirků. Títo dvaja ľudia a tieto dve organizácie nám pomohli celú akciu rozbehnúť. Prostredníctvom verejnej zbierky môžu teraz ľudia prispieť na konto uvedené v titulkoch klipu, a prilepšit tak lekárom v náročných pracovných podmienkach. Na rovnaký účet poputuje i celý výťažok z poplatkov a predaja singla. S tým nám pomáha vydavateľstvo Supraphon,“ vysvetľuje Orozovič benefičnú rovinu projektu.

Finálna podoba klipu vznikala v réžii Jana Chramostu, pred kamerou Lubomíra Krupku sa postupne objavuje bezmála štyridsiatka osobností spojených s českou kultúrou. Herci, muzikanti, režiséri, scenáristi, choreograf, riaditeľka divadla či dokonca kúzelník. Všetci svoje role stvárnili bez nároku na honorár s cieľom podporiť charitatívny zámer projektu. Diváci tak spoznajú v dobrosrdečnej poštárke Ivu Janžurovú, v poslíčkovi s pizzou Jiřího Lábusa, v cestujúcom na sever Zdeňka Svěráka, v dievčati s kvetinou Veroniku Khek Kubařovú, v bežcovi choreografa Marka Zelinku a medzi cestujúcimi hromadnou dopravou zase Ivana Trojana, Annu Fialovú, Magdalénu Borovú či kúzelníka Ondřeja Pšeničku. Neodolateľné sú v roliach zametačov hviezdy Dejvického divadla Hynek Čermák a Václav Neužil, zaujme tiež vľúdny vrátnik Thomayerovej nemocnice Petr Čtvrtníček.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Iva Janžurová #Jiří Lábus #Igor Orozovič

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....