Zapálené kontajnery, strety s políciou! V Španielsku sa protestuje za rapera Haséla

Tisíce najmä mladých ľudí vyšli už dva večery za sebou do ulíc katalánskych miest, ale v uliciach Madridu demonštrovať za prepustenie rappera Pabla Haséla, ktorý bol odsúdený na deväť mesiacov väzenia za schvaľovanie terorizmu a urážku kráľa.

18.02.2021 11:56
Spain-Rapper Protests Foto: ,
Demonštranti v uliciach Madridu, ktorí protestovali proti uväzneniu rapera Pabla Haséla, sa dostali do stretu s políciou.
debata (7)

Ulice Barcelony v stredu večer vyzerali ako na bojisku. Niektorí z protestujúcich zapaľovali kontajnery a hádzali na policajtov kamene či fľaše. Niekoľko tisíc ľudí demonštrovalo proti uväzneniu Haséla aj v Madride, kde tiež niektorí hádzali na policajtov rôzne predmety, informujú miestne médiá.

Pri utorkových protestoch v katalánskych mestách, kde niektorí tiež ničili výklady obchodov aj bánk a v meste Vic zdemolovali policajnú stanicu, boli zranené tri desiatky ľudí, vrátane policajtov. Z toho desiatka osôb skončila v nemocnici. Devätnásťročná demonštrantka prišla podľa miestnych médií o oko po zásahu penovým projektilom.

Ulice Madridu a Barcelony ovládli nepokoje,...
Demonštranti v uliciach Madridu, ktorí...
+5Demonštranti v uliciach Madridu, ktorí...

Škody na majetku v Barcelone odhadla v stredu tamojšia starostka Ada Colauová na asi 70 000 eur a vyzvala demonštrantov k pokoju. Sama pritom uväznenie Haséla kritizovala, uviedla ale, že „násilím sa jeho prepustenie nedosiahne“. Povedala, že jej strana už podala žiadosť o milosť.

Tiež katalánsky minister vnútra Miquel Samper uväznenie hudobníka odsúdil a kritizoval násilnosti demonštrantov, z ktorých niektorí útočili aj na policajtov, ktorí im v manifestácii nebránili. Tiež katalánska ministerka kultúry Angels Ponsaová zaslala list španielskemu ministrovi kultúry Josému Rodriguezovi, v ktorom uväznenie Haséla odsúdila.

V Madride niesli ľudia transparenty napríklad s nápismi „Slobodu pre Pabla Hasela. Preč s frankistickou justíciou“, pod tým bolo podpísané združenie „študentská revolučná ľavica“.

Raper Pablo Hasél po zatknutí políciou v... Foto: SITA/AP, Joan Mateu
Spain Rapper Raper Pablo Hasél po zatknutí políciou v priestoroch University of Lleida v Španielsku.

Tridsaťdvaročný Hasel, vlastným menom Pablo Rivadulla, sa hlási ku komunistickým a antifašistickým myšlienkam a kritizuje politické strany, políciu i štátne inštitúcie, vrátane španielskej monarchie. Odsúdený bol už v roku 2014 na dva roky väzenia za oslavovanie terorizmu kvôli textom piesní, v ktorých sa podľa súdu pozitívne vyjadroval okrem iného o činoch organizácií, ako boli Baskicko a jeho sloboda (ETA), GRAPO či Frakcia Červenej armády (RAF). Vtedy ale Hasél do väzenia nešiel, pretože mal dovtedy čistý trestný register.

V roku 2018 bol odsúdený znovu za oslavovanie terorizmu a tiež urážku španielskej monarchie kvôli šiestim desiatkam tweetov. Najprv dostal dva roky väzenia, odvolací súd mu ale trest skrátil na deväť mesiacov, čo vlani potvrdil najvyšší súd. Ten to zdôvodnil tým, že útoky na kráľa a políciu nie sú „slobodou prejavu, ale nenávisťou a útokom na česť“.

Hasél do väzenia odmietol nastúpiť a tento týždeň v pondelok sa zabarikádoval s niekoľkými desiatkami svojich priaznivcov na univerzite vo svojom rodnom meste, katalánskej Lleida. V utorok ráno ho z univerzity vyviedla miestna polícia, ktorá ho odviezla do väzenia.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #protest #násilie #madrid #Pablo Hasel #uväznenie

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...