Ďalší deň protestov a noc plná násilností! Španieli stále bojujú za rapera vo väzení

V Barcelone aj v pondelok večer pokračovali demonštrácie na podporu kontroverzného rapera Pabla Haséla, ktorý bol odsúdený a uväznený za urážku kráľovskej koruny a podporu teroristických skupín. Išlo už o šiesty deň protestov a opäť sa zvrhli do násilností, informovala agentúra AP.

23.02.2021 07:13
debata (3)
zväčšiť Stovky podporovateľov rapera Pabla Haséla... Foto: SITA/AP, Emilio Morenatti
Spain Protests Stovky podporovateľov rapera Pabla Haséla kráčajú centrom Barcelony.

Protestujúci, väčšinou odetí v čiernom, hádzali kamene a ďalšie predmety na policajtov, ktorí hliadkovali pred sídlom polície v centre Barcelony.

Od minulotýždňového utorkového zatknutia Haséla bola zadržaná viac než stovka ľudí kvôli násilným stretom s políciou. Hasel si teraz má odpykať deväťmesačný trest za to, že v rokoch 2014 až 2016 na twitteri zverejnil vyše 60 príspevkov, v ktorých obvinil bývalého kráľa Juana Carlosa I. a súčasného monarchu Felipeho VI. z mnohých zločinov, a to vrátane vraždy či korupcie. Na sociálnych sieťach sa tiež vyjadril pochvalne o príslušníkoch španielskej organizácie GRAPO, ktorej členovia sú vo väzení za útoky či prepadávanie bánk.

Rovnako ako v predchádzajúcich dňoch pondelkovej protestnej akcie sa začalo pokojnou demonštráciou v Barcelone, kde sprejeri vytvorili graffiti kritizujúce kráľa Felipeho VI. a jeho otca a predchodcu na tróne Juana Carlosa I. Akonáhle sa ale zotmelo, napätie sa zvyšovalo. Rozhnevaná mládež sa vydala centrom katalánskej metropoly k policajnej centrále.

zväčšiť Demonštranti pri strete s policajnými zložkami... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Spain Rapper Demonštranti pri strete s policajnými zložkami v uliciach Barcelony.

Po polhodine, počas ktorej protestujúci hádzali po policajtoch kamene, fľaše, petardy a ďalšie predmety, začala katalánska polícia priestranstvo vypratávať. Stovky ľudí sa predtým podľa agentúry AFP zhromaždili pred stanicou Sants, ktorú ostro strážili ťažkoodenci katalánskej polície. Na slávnej triede Ramblas potom demonštranti stavali barikády z mestského mobiliáru a hádzali predmety na poriadkové sily, napísala AFP. Najmenej päť ľudí bolo podľa katalánskej polície zadržali po rozbití jedného z výkladov.

zväčšiť Stovky podporovateľov rapera Pabla Haséla... Foto: SITA/AP, Emilio Morenatti
Spain Protests Stovky podporovateľov rapera Pabla Haséla kráčali centrom Barcelony. S príchodom noci sa však pokojný protest znovu zvrhol do násilností.

Katalánska polícia uviedla, že v sobotu bolo v Barcelone a okolí zatknutých vyše 35 ľudí potom, čo výtržníci rozbili výklady obchodov a naháňali sa s políciou. Ďalšie protesty v Španielsku, vrátane toho v Madride, boli prevažne pokojné.

Hasélovi súd najprv vymeral dvojročný trest, odvolací súd mu ho ale skrátil na deväť mesiacov. Raper do väzenia odmietol nastúpiť a v pondelok minulý týždeň sa zabarikádoval s niekoľkými desiatkami svojich priaznivcov na univerzite vo svojom rodnom meste, katalánskej Lleide. V utorok ráno ho z univerzity vyviedla miestna polícia, ktorá ho odviezla do väzenia.

Ulice Madridu a Barcelony ovládli nepokoje,...
Demonštranti v uliciach Madridu, ktorí...
+5Demonštranti v uliciach Madridu, ktorí...

Tridsaťdvaročný Hasél, vlastným menom Pablo Rivadulla, bol prvýkrát odsúdený už v roku 2014 na dva roky väzenia za oslavovanie terorizmu kvôli piesňam, v ktorých podľa súdu schvaľoval činy teroristických organizácií Baskicko a jeho sloboda (ETA), GRAPO či Frakcia Červenej armády (RAF). V textoch nabádal aj k zabitiu niektorých politikov. Tento trest mu podmienečne odložili. Minulý týždeň dostal Hasel trest dva a pol roka väzenia za vyhrážanie sa svedkovi v procese proti policajtom a mareniu spravodlivosti. Tento verdikt ešte nie je právoplatný.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #barcelona #protest #násilie #Pablo Hasel

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...