Sex, klamstvá, rozvody: Poznáte najväčšie škandály britskej kráľovskej rodiny?

V období medzi abdikáciou kráľa Eduarda VIII. a súčasnú aférou okolo princa Harryho a jeho manželky Meghan musel britský kráľovský palác čeliť v nedávnej histórii niekoľkých ďalším škandálom.

09.03.2021 06:38
debata (2)

Abdikácia Eduarda VIII.

  • Základy britskej monarchie sa podľa médií otriasli koncom roka 1936, keď sa vtedajší kráľ Eduard VIII. zamiloval do dvakrát rozvedenej Američanky Wallis Simpsonovej. Rozvedená žena po boku panovníka bola neprijateľná pre vtedajšiu vládu i anglikánsku cirkev, na ktorej čele Eduard VIII. stál. Aby sa s ňou mohol oženiť, vzdal sa 10. decembra britskej koruny. Práve tvrdohlavosťou a následnouú abdikáciou kvôli láske sa najstarší syn kráľa Juraja V. navždy zapísal do dejín.
  • Na tróne ho potom vystriedal jeho mladší brat princ Albert, otec súčasnej kráľovnej Alžbety II., ktorý po korunovácii prijal meno Juraj VI.
Britský princ Andrew. Foto: SITA/AP, Sang Tan
Britský princ Andrew. Britský princ Andrew.

Odopretý sobáš princeznej Margaret.

  • S prezývkou princezná rebelka sa Margaret, mladšia sestra kráľovnej Alžbety II., preslávila svojimi škandálmi a nekonvenčným správaním.
  • V roku 1960 sa vydala za módneho fotografa Antonyho Armstronga-Jonesa, potom čo sa musela vzdať svojej lásky ku kapitánovi Petrovi Townsendovi, lebo bol rozvedený, čo sa nepáčilo politickým kruhom a cirkvi. Po viac ako dvoch rokoch dohadovania, špekulácií tlače a núteného odlúčenia Margaret v októbri 1955 oznámila, že od sobáša odstupuje.
  • S Armstrongom-Jonesom (lordom Snowdonom) sa Margaret rozviedla v roku 1978 a stala sa tak prvou členkou najužšej kráľovskej rodiny od Henricha VIII., ktorá tak urobila.

Rok manželských odlúk

  • Rok 1992 bol pre britskú kráľovnú „annus horribilis“ kvôli sérii škandálov v manželstvách troch zo štyroch jej detí. V decembri oznámili odlúčenie korunný princ Charles a princezná Diana po jedenástich rokoch búrlivého manželstva, ktoré sa skončilo rozvodom v roku 1996.
  • V tom istom roku oznámil druhorodený syn Alžbety, princ Andrew, rozluku s vojvodkyňou Sarah Fergusonovou, po zverejnení fotografií, na ktorých sa objavila pri bazéne na juhu Francúzska „hore bez“ v spoločnosti amerického biznismena, ktorý jej bozkával palec na nohe.
  • Jediná dcéra Alžbety II., princezná Anna, sa rozviedla s manželom Markom Phillipsom, tri roky po ich rozchode v roku 1989.
Záber z roku 1995: Princezná Diana so synmi... Foto: SITA/AP, LYNNE SLADKY
Záber z roku 1995: Princezná Diana so synmi princom Harrym a princom Williamom a s manželom Charlesom. Záber z roku 1995: Princezná Diana so synmi princom Harrym a princom Williamom a s manželom Charlesom.

Smrť princeznej Diany

  • Kráľovná Alžbeta II. býva kritizovaná za nedostatok súcitu po smrti obľúbenej princeznej Diany, prezývanej „kráľovná ľudských sŕdc.“ Matka princov Williama a Harryho v roku 1997 zahynula pri autonehode v Paríži.
  • Kým slziace zástupy Britov kládli milióny kvetov k bránam Buckinghamského a Kensingtonského paláca, princ Charles a jeho matka zotrvávali v mlčaní na hrade Balmoral v Škótsku.
  • Panovníčka sa k celej udalosti vyslovila až v predvečer pohrebu. Údajne ani nechcela predniesť v televízii mimoriadny prejav a súhlasila až na synov nátlak. Neskôr sa na ňu zniesla vlna kritiky, že vraj zostala chladná, zatiaľ čo ľud úprimne smútil.

Styky princa Andrewa s Jeffreym Epsteinom

  • Škandál vyvolali v roku 2019 styky princa Andrewa s americkým finančníkom Jeffreym Epsteinom, ktorý bol v júli toho roku zatknutý kvôli obvineniam, že nútil k prostitúcii neplnoleté dievčatá. Mladší syn kráľovnej Alžbety II. čelí obvineniam, že sa zapojil do sexuálneho zneužívania mladistvých, kvôli ktorému mal byť Epstein súdený, kým nespáchal samovraždu v cele newyorského väzenia.
  • Jedna z Epsteinových obetí Virginia Giuffreová na súde uviedla, že bola donútená k pohlavnému styku s niekoľkými vplyvnými mužmi vrátane princa Andrewa. Ten povedal, že si žiadne stretnutie s Guiffreovou nepamätá.
  • Koncom novembra 2019 Andrew oznámil, že zanecháva svoje verejné povinnosti. Odstúpil z rady združenia a spolkov, nad ktorými mal patronát.
Záber z 5. marca 2020: Princ Harry a jeho... Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Princ Harry a jeho manželka Meghan prichádzajú na vyhlásenie cien Endeavour Fund Awards Záber z 5. marca 2020: Princ Harry a jeho manželka Meghan prichádzajú na vyhlásenie cien Endeavour Fund Awards v Londýne. Išlo o jednu z posledných podujatí, na ktorom sa oficiálne zúčastnili ako členovia kráľovskej rodiny.

Odchod Harryho a Meghan

  • Údiv všetkých vyvolal britský princ Harry a jeho manželka Meghan vlani 31. marca svojím vyhlásením, že sa vzdávajú kráľovských povinností a aktívnej úlohy v kráľovskej rodine. Meghan neskôr obvinila Buckinghamský palác zo šírenia lží o nej a jej mužovi.
  • Dvojica, žijúci v Kalifornii a dnes finančne nezávislá, poskytla v nedeľu veľmi otvorený rozhovor moderátorke Oprah Winfreyovej na americkej televíznej stanici CBS. Meghan v ňom okrem iného uviedla, že mala samovražedné myšlienky, a bola jej odopretá psychologická pomoc s tým, že by to poškodilo povesť „inštitúcie“, teda kráľovskej rodiny.
  • Meghan sa v rozhovore tiež zdôverila, ako ťažko chápala, prečo kráľovská rodina počas jej tehotenstva riešila farbu kože jej syna Archieho, ktorý v máji oslávi dva roky.
2 debata chyba
Viac na túto tému: #kráľovská rodina #princ Harry #sex #nevera #škandál #vojvodkyňa Meghan

+ Čas na detoxikáciu, obnovte svoje fyzické sily.
Váš dávny sen sa môže splniť už čoskoro, preto na tom...

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....