Čo urobil škandalózny rozhovor s popularitou Harryho a Meghan? Percentá hovoria jasne

V diskutovanom rozhovore Harry a Meghan hovorili o dôvodoch svojho odchodu z Británie.

13.03.2021 10:04
princ Harry, vojvodkyňa Meghan Foto:
Meghan a Harry vo výbornej nálade, keď sa stretli s nadšencami surfovania na pláži v Austrálii. Snímka je z októbra 2018.
debata (15)

Britskému princovi Harrymu a jeho manželke Meghan po ich šokujúcom rozhovore s moderátorkou Oprah Winfreyovou klesla obľuba u britskej verejnosti na najnižšiu úroveň za celú dobu merania. Vyplýva to zo zverejnených údajov agentúry YouGov. Vnímanie zvyšných členov kráľovskej rodiny i monarchie ako takej interview takmer neovplyvnilo.

V diskutovanom rozhovore Harry a Meghan hovorili o dôvodoch svojho odchodu z Británie. Meghan, ktorá je rasovo zmiešaného pôvodu, sa v rozhovore okrem iného posťažovala, že sa nemenovaný člen kráľovskej rodiny pýtal, akú tmavú pleť môže mať jej syn, až sa narodí. Uviedla tiež, že intenzívny tlak okolia i médií ju dohnal až k myšlienkam na samovraždu.

Zatiaľ, čo v čase pred rozhovorom sa popularita páru mierne zvyšovala, po jeho odvysielaní klesla na doteraz najnižšiu úroveň. Obľuba Harryho sa oproti 2. marcu znížila o 15 percentuálnych bodov a podľa YouGov je prvýkrát v Spojenom kráľovstve viac tých, ktorí ho vidia negatívne, než tých, ktorí k nemu prechovávajú sympatie. Podobne negatívny trend je zjavný aj u Meghan, ktorá však už pred rozhovorom bola nesympatická viac ako polovici Britov.

Vojvodkyňa Meghan na zábere z rozhovoru s...
Vojvodkyňa Meghan a jej manžel princ Harry na...
+211. FAKT: Meghan Markle v dokumente Netflixu...

Názory na dvojicu členov britskej kráľovskej rodiny sa značne líšia v závislosti od veku opýtaných. Bezmála 60 percent respondentov medzi 18 a 24 rokmi uviedlo, že majú Harryho radi. V prípade Meghan to bolo 55 percent. Úplne odlišný obrázok ponúka kategória ľudí nad 65 rokov, kde vyjadrilo Harrymu priazeň iba 27 percent opýtaných. Vojvodkyňu zo Sussexu má momentálne v obľube dokonca len 13 percent respondentov v tejto vekovej skupine.

Dáta spoločnosti ďalej ukazujú na to, že informácie zverejnené v rozhovore s Winfreyovou nemali vplyv na popularitu ostatných členov kráľovskej rodiny. Jedinou výnimkou je Harryho otec princ Charles, ktorého v poslednom výskume negatívne hodnotí 42 percent Britov. Začiatkom marca to bolo iba 36 percent. Harry o svojom otcovi v rozhovore povedal, že mu prestal dvíhať telefón a nechal ho v ťažkej situácii bez pomoci.

Podľa YouGov nemal rozhovor veľký vplyv ani na vnímanie britskej monarchie ako takej. 63 percent Britov je názoru, že by Británia mala zostať monarchiou. V októbri minulého roka to bolo 67 percent. Len mierne – z 21 na 25 percent – stúpol počet tých, ktorí by mali radšej volenú hlavu štátu.

Vojvodkyňa Kate počas návštevy "School21", na...
Vojvodkyňa Kate počas návštevy "School21", na...
+3Vojvodkyňa Kate počas návštevy "School21", na...

Prvé oficiálne vystúpenie na verejnosti počas týždňa absolvovali princ William a jeho manželka, vojvodkyňa Kate. William na odvysielaný rozhovor stručne zereagoval, keď odpovedal na otázky reportéra Sky News. Ten sa ho opýtal, či už hovoril s bratom, odkedy bol odvysielaný sledovaný rozhovor, na čo William odpovedal: „Nie, zatiaľ som s ním nehovoril, ale budem.“ Druhá otázka z úst reportéra znela: „Je kráľovská rodina rasistická? Na to William odpovedal: "V žiadnom prípade nie sme rasistická rodina.“

15 debata chyba
Viac na túto tému: #princ Harry #vojvodkyňa Meghan

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...