Najslávnejší muzikál oslavuje! Jeho filmová verzia s Hepburnovou získala 8 Oscarov

Príbeh o tom, ako namyslený profesor fonetiky Henry Higgins urobí z drzej kvetinárky Lízy Doolittleovou dámu, sa teší popularite dodnes.

16.03.2021 00:00
Audrey Hepburn Foto:
Audrey Hepburn ako Eliza Doolittle v roku 1964.
debata

Muzikál My Fair Lady, ktorý mal na Broadway premiéru 15. marca 1956, patrí k najslávnejším dielam svojho druhu. Príbeh o tom, ako namyslený profesor fonetiky Henry Higgins urobí z drzej kvetinárky Lízy Doolittleovou dámu, sa dočkal už pri svojej premiérovej inscenácii tisícov repríz a podobne si viedol aj v Londýne. A oscarový film s Audrey Hepburovou v hlavnej úlohe, natočený v roku 1964, sa stal nestarnúcou klasikou.

Muzikálovú verziu hry Bernarda Shawa Pygmalion napísali libertista Alan Jay Lerner a skladateľ Frederick Loewe. A keď ho prvýkrát skúšobne uvádzali najprv týždeň v New Havene a potom štyri vo Filadelfii, nevyzeralo to na obrovský hit. Aj kvôli obsadeniu hlavných predstaviteľov – Lízu hrala skvelá, ale neznáma Julie Andrews, skúsený Rex Harrison v úlohe Higginsa zasa nikdy nespieval. Pred náročným broadwayským publikom sa ale z My Fair Lady rýchlo stal vypredaný trhák.

A rozplývala sa aj kritika, páčilo sa jej prakticky všetko. Hudba perfektne vystihujúca jednotlivé charaktery postáv, vtipné piesňové texty plne korešpondujúce s Shawovým humorom, kostýmy i choreografie. „Reklamné letáky neklamali. My Fair Lady je nádherná šou. Rex Harrison ako profesor Higgins a Julie Andrews v úlohe Lízy zvládajú svoje party s ľahkosťou a na najvyššej úrovni,“ napísal dokonca obávaný Brooks Atkinson v The New York Times.

My Fair Lady trhala všetky vtedajšie rekordy. V New Yorku sa hrala dlhšie ako čokoľvek predtým, celkom 2 717-krát, získala aj deväť cien Tony. Podobný úspech priniesla aj prvá londýnska inscenácia, ktorá sa dočkala 2280 repríz. Muzikál postupne uviedli ďalšie divadlá po celom svete. V roku 1964 sa muzikál dočkal v réžii Georgea Cukora filmovej podoby opäť s Harrisonom v úlohe profesora Higginsa, Andrewsovú ale nahradila Audrey Hepburnová (spievala však Marnie Nixonová). Film dostal osem Oscarov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Audrey Hepburn #My Fair Lady

+ Zdieľanie času s blízkymi posilní vaše šťastie a pohodu.
Dôkladný výskum pred investíciou sa vyplatí...

+ Pravidelný pohyb je kľúčom k dobrému zdraviu a šťastiu.
Nečakaný príjem prinesie úľavu vašim financiám....