Klus napísal viac piesní pre Babiša ako pre manželku! Vydá politický protest album

Pesničkár Tomáš Klus plánuje vydať dva albumy. Prvý s politickým zameraním v najbližších dňoch a druhý osobne ladený ešte v tomto roku.

31.03.2021 13:20
Tomáš Klus Foto: ,
Český spevák Tomáš Klus.
debata

Klus sa prvýkrát pred tromi rokmi v piesni Nedá sa nič robiť vyhranil proti premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO). Odvtedy ho kritizuje opakovane. „Zistil som, že som pre Andreja Babiša napísal viac piesní ako pre Tamaru (manželku), asi mám fakt obsesiu,“ povedal Klus v Mixtape.

Dohromady pre politicky motivovanú nahrávku s pracovným názvom Čau Česko vzniklo osem skladieb. „Nie sú teda všetky len pre Andyho, je tam aj jeden a pol pesničky pre pána prezidenta, pretože ten si tiež zaslúži pozornosť tohto typu,“ podotkol Klus.

Na albume pracuje s producentom Jiřím Burianom, mal by znieť podobne ako jesenný singel Lockdown. „A chcel by som k emóciám dostať aj fakty. Tie by mal na doske suplovať Jarda Kmenta, ktorého som poprosil, aby ku každej piesni spísal nejaký kontext. Takú argumentačnú kapsičku,“ doplnil spevák. Investigatívny novinár Kmenta je mimo iného autorom kníh Boss Babiš a Rudý Zeman.

Po vydaní prvého albumu začne Klus nahrávať osobnejšie ladenú nahrávku, ktorá bude bez politických piesní. „Dopúšťam sa tam aj nejakej sebareflexie,“ povedal. „Bude veľa o vzťahoch, nielen milostných, ale aj so sebou. Riešim tam aj sám seba a svoju pozíciu v spoločnosti,“ do­dal.

Klus sa k dianiu v spoločnosti vyjadruje dlhšiu dobu. Zúčastnil sa na niekoľkých demonštráciách proti premiérovi Babišovi a za nezávislosť justície a vystúpil aj na zrejme najväčšej demonštrácií od roku 1989 na pražskej Letnej, ktorú organizoval spolok Milion chvíľok. Pesničkár uviedol, že nebude hrať a vystupovať tam, kde organizátori využijú peniaze od premiéra Babiša, pretože je podľa jeho názoru „pre túto spoločnosť nebezpečné“. Bojkot sa týka aj médií spoločnosti Mafra, ktorú Babiš predtým vlastnil a potom previedol do zvereneckého fondu.

Vlani sa Klus vyslovil za prijatie detských utečencov z gréckych táborov. Angažoval sa aj v kampani Mesiac v klietke na podporu zákazu klietkových chovov slepic. Klusov album Proměnamě sa stal najpredávanejším albumom roka 2014. V roku 2012 porazil v ankete Český slávik Karla Gotta, neskôr sa rozhodol anketu bojkotovať kvôli údajnej cenzúre kontroverzného rapera Martina Pohla vystupujúceho pod menom Mäsiar. Svojich fanúšikov Klus požiadal, aby mu do ankety hlasy neposielali. Napriek tomu dvakrát skončil v kategórii spevákov na druhom mieste, na ceremoniáli sa však nezúčastnil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Politika #protest #Andrej Babiš #album #pieseň #Tomáš Klus

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...