Aretha Franklin oslavuje. Po záhadnej chorobe sa cíti úžasne

Americká speváčka, pianistka a skladateľka Aretha Franklinová sa na na hudobnej scéne pohybuje vyše 50 rokov a za tú dobu ju zásadne ovplyvnila.

24.03.2012 08:53
Aretha Franklin Foto:
Speváčka Aretha Franklin.
debata

Ako prvú ženu ju uviedli do rokenrolovej siene slávy, doma má dvadsať gramofónikov Grammy. Vlani vydala svoj zatiaľ posledný album A Woman Falling Out of Love. V nedeľu táto soulová kráľovná oslávi sedemdesiate narodeniny.

Fanúšikovia speváčku poznajú nielen ako vynikajúcu interpretku skladieb nabitých emóciami. Pre mnohých z nich je „ženou od vedľa“, ktorá vo svojich piesňach hovorí o svete okolo, niekedy veľmi aktivisticky. Z obdivu k Arethe Franklinovej sa v minulosti vyznali také hviezdy ako Whitney Houston, Alicia Keys či Annie Lennox.

Soulová legenda sa narodila 25. marca 1942 v Memphise v štáte Tennessee. Mladosť ale prežila na severe USA v Detroite, kde bol jej otec, Clarence Franklin, významným kazateľom. Po skorom rozvode rodičov a úmrtí matky dohliadala na výchovu Arethy a jej dvoch sestier najmä babička. Dievčatá napriek tomu vyrastali v inšpiratívnom prostredí. Otec sa totiž úzko priatelil s Martinom Lutherom Kingom či gospelovými diva Mahaliou Jackson a Clarou Ward.

Medzi prvými, kto počuli talentované černošské dievča spievať, boli veriaci v baptistickom kostole, kde vystupovala s gospelovým zborom. Prvý singel jej vyšiel v 18 rokoch. To už bola dvojnásobnou matkou (prvé dieťa mala v 14 rokoch). S prestupom k hudobnému vydavateľstvu Atlantic sa dostavil Arethin prvý veľký úspech a tým bola bluesová balada I Never Loved a Man (The Way I Love You) (1967), nasledovaná rovnomenným albumom s ďalším veľkým hitom Respect.

Táto pieseň naspievaná pôvodne Otis Reddingovou našla v podaní Franklinovej mohutnú odozvu u feministiek a tiež u diskriminovaného černošského obyvateľstva a stala sa hymnou afroamerického hnutia za rovná ľudské práva.

Ďalšie albumy Arethy Franklinovej s hitmi ako Chain of Fools, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman alebo Think mimoriadne postavenie tejto soulovej a rhythmandbluesové „lady“ potvrdili. V roku 1980 si zahrala v kultovom hudobnom filme The Blues Brothers, a o pár rokov neskôr aj v jeho pokračovaní. V roku 1987 bola ako prvá žena bola uvedená do rokenrolovej siene slávy.

Na svojom konte má Aretha Franklin vyše 35 albumov, 20 cien Grammy (18 súťažných a dve čestné ceny) a 20 hitov, ktoré sa dostali na vrchol rebríčka R & B. Pred štyrmi rokmi ju hudobný magazín The Rolling Stone zvolil najlepšiu speváčku rockovej éry.

Okrem radu ocenení sa Franklinovej dostalo cti spievať na inaugurácii demokratických prezidentov Billa Clintona (1993) a Baracka Obamu (2009). V roku 2003 založila vlastné hudobné vydavateľstvo Aretha a o dva roky neskôr bola ocenená najvyšším americkým civilným vyznamenaním – Prezidentskou medailou slobody.

Notorická tajnostkárka, pokiaľ ide o jej osobný život, vlani oznámila, že sa zasnúbila so svojím dlhoročným priateľom Williamom Wilkerson. Svadba sa mala konať tento rok v lete na pláži v Miami Beach. Speváčka schudla o takmer 40 kilogramov a vyberala návrhára pre svadobné šaty, nakoniec ale zo svadby zišlo.

Franklin, ktorá je matkou celkovo štyroch synov, bola dvakrát vydatá. V šesťdesiatych rokoch s manažérom Tedom Whitom, druhýkrát s hercom Glynnom Turmanem. Rozviedli sa v roku 1984 po päťročnom spolužití. V tom istom roku zomrel aj Arethin otec, ktorý posledných päť rokov strávil v kóme, potom čo ho v jeho dome v Detroite vážne postrelil lupič.

Po vážnych zdravotných problémoch, s ktorými bojovala predvlani, sa teraz speváčka cíti podľa svojich slov „úžasne“. Vtedy kolovali správy, že jej lekári diagnostikovali rakovinu pankreasu, čo ale Aretha niekoľkokrát poprela. V decembri 2010 však podstúpila bližšie nespresnený chirurgický zákrok a zrušila všetky svoje vystúpenia a na verejnosti sa objavila až po piatich mesiacoch.

Tento rok vo februári musela kvôli zdravotným problémom odriecť účasť na poslednom rozlúčka s Whitney Houstonovou, kde mala spievať. Bola krstnou mamou predčasne zosnulej speváčky, tá ju láskyplne nazývala tetou Ree.

Aretha Franklin plánuje schudnúť - veru, má z...
Speváčka Aretha Franklin sa cíti byť na...
+1Speváčka Aretha Franklin.
debata chyba

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....