Smútok je jedna vec, práca druhá! Kráľovná Alžbeta nepoľaví, naznačujú zdroje

Britská kráľovná je odhodlaná pokračovať v niektorých svojich sólových záväzkoch, aj keď smúti nad smrťou svojho manžela princa Philipa, napísal v utorok denník The Times.

15.04.2021 00:00
Britain Royals Foto:
Kráľovná Alžbeta II. na zábere z februára 2021.
debata

Panovníčka sa podľa denníka k svojim povinnostiam vráti po tom, čo 23. apríla skončí oficiálne obdobie jej smútku, teda dva týždne po úmrtí 99-ročného vojvodu z Edinburghu. Jedna z najdôležitejších udalostí, ktorú má 94-ročná Alžbeta II. v diári, je slávnostné spustenie nového zasadacieho obdobia parlamentu 11. mája. Očakáva sa, že ju na túto príležitosť bude sprevádzať princ Charles.

Vojvodova smrť pripomenula, že členovia kráľovskej rodiny čoraz častejšie sprevádzajú kráľovnú pri jej oficiálnych povinnostiach, píše denník. Počas karanténnej uzávery sa k nej na rôzne stretnutia, ktoré sa odohrávali cez videohovory, pripájali napríklad princ Charles, jeho žena Camilla, princ William či jeho manželka Catherine alebo kráľovnina nevesta Sophie, manželka princa Edwarda.

Kráľovná Alžbeta II. navštívila ešte minulý rok... Foto: SITA/AP, Ben Stansall
Britain Royals Kráľovná Alžbeta II. navštívila ešte minulý rok v sprievode princa Williama (v strede) vojenské výskumné zariadenie neďaleko mesta Salisbury v grófstve Wiltshire. Spoločnosť im robil aj šéf obrany Gary Aitkenhead.

Niekoľko zdrojov blízkych kráľovskému palácu však denníku potvrdilo, že panovníčka sa pravdepodobne bude zúčastňovať na niektorých akciách sama, akonáhle skončí oficiálne obdobie smútku. Na konci marca, teda viac ako týždeň pred smrťou princa Philipa, sa Alžbeta II. sama neďaleko Windsoru zúčastnila na oslave stého výročia založenia austrálskeho kráľovského letectva. So záujmom sa porozprávala s jeho príslušníkmi a dokonca dovolila, aby sa jej účasť na akcii trochu pretiahla, čo je zvyčajne znamenie, že sa baví, uvádza The Times.

Podľa mnohých zdrojov sa panovníčka doteraz neobrátila na svoju rodinu, aby jej poskytla viac podpory v oficiálnych povinnostiach, ktoré ju čakajú. Skôr všetko naznačuje pokračovanie trendu, ktorý začal v roku 2017, keď sa vojvoda z Edinburghu stiahol z verejného života. Množstvo podujatí, na ktorých sa objaví vedľa Alžbety II. tiež niekto z príbuzných, sa môže zvyšovať, ako bude panovníčka starnúť, ale očakáva sa, že to bude postupný proces, píše denník.

20. november  1947- svadobné foto kráľovnej...
Rok 1951 -  Kráľovná Alžbeta II. a princ Philip...
+8 Na archívnej snímke z 19. decembra 1965...

Hoci obdobie smútku znamená, že kráľovská rodina zrušila svoju účasť na väčšine oficiálnych akcií, je možné, že na niektorých sa predsa len zúčastní. Kráľovná podľa denníka v súčasnosti nedostáva ani vládne dokumenty, ktoré k nej inak putujú každý deň, a neposkytuje ani kráľovský súhlas zákonom. Ak by však vyvstalo niečo veľmi dôležité, urobila by výnimku.

Obdobie kráľovninho smútku po smrti princa Philipa je znateľne kratšie, než to bolo u ďalších členov rodiny. Po úmrtí Alžbetinho otca – kráľa Juraja VI. v roku 1952 držala kráľovská rodina smútok mesiac, a po skone kráľovnej matky v roku 2002 trval tri týždne. Existuje domnienka, že relatívne krátke formálne trúchlenie po smrti vojvodu z Edinburghu reflektuje jeho želanie, pretože vždy trval na minime kriku, dodal The Times.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #smútok #pohreb #kráľovná Alžbeta II. #povinnosť #kraľovanie #vojvoda z Edinburghu

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....