Nespojí ich ani smrť milovaného starkého? Harry a William nebudú kráčať za rakvou spolu

Britský princ William a jeho brat Harry nebudú na sobotňajšom smútočnom pochode do kaplnky sv. Juraja na Windsorskom zámku západne od Londýna kráčať za rakvou s pozostatkami svojho starého otca, princa Philipa, bok po boku, ale pôjde medzi nimi ich bratranec Peter Phillips.

16.04.2021 07:15
Britain Prince Philip Foto: ,
Záber z roku 2015 zachytáva bratov princa Williama (vpravo) a princa Harryho na jednom zo štátnych obradov. Zvyčajne sa na nich zúčastňovali bok po boku.
debata (11)

Buckinghamský palác vo štvrtok tiež oznámil, že kráľovná Alžbeta II. bude z preventívnych opatrení týkajúcich sa pandémie koronavírusu, na ceremónii sedieť sama. Informovali o tom agentúra AP a stanica Sky News.

Vo štvrtok sa objavili v médiách aj ďalšie podrobnosti sobotňajšej rozlúčky. Zosnulého britského princa Philipa na jeho poslednej ceste povezie špeciálne upravený automobil britskej značky Land Rover, na ktorého dizajne a technických úpravách sa Philip osobne podieľal.

Na sobotňajšom pohrebe v kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor sa zúčastní len 30 hostí, predovšetkým členov rodiny. Napriek tradícii na sebe muži z kráľovskej rodiny nebudú mať uniformy, ale civilné obleky. Potvrdil to aj hovorca Buckinghamského paláca. Toto rozhodnutie sa snaží predísť rozpakom, ktorým by azda najviac musel čeliť práve princ Harry. Ten sa totiž už skôr vzdal svojich povinností a práv v kráľovskej rodine a uniformu si teda obliecť nesmie, hoci ako príslušník britskej armády slúžil v Afganistane.

zväčšiť Automobil Jaguar Land Rover, ktorý povezie... Foto: SITA/AP, Steve Parsons
Automobil Jaguar Land Rover, ktorý povezie truhlu princa Philipa na sobotňajšej poslednej rozlúčke. Automobil Jaguar Land Rover, ktorý povezie truhlu princa Philipa na sobotňajšej poslednej rozlúčke.

Pre sobotňajšie popoludnie existuje presný časový plán. Zo súkromných priestorov, kde je rakva uložená, ju o 14:40 prenesú do Land Roveru. O päť minút neskôr sa celé procesia vydá smerom ku kaplnke. Priamo za rakvou pôjde princ Charles a princezná Anna, najstaršie zo štyroch detí zosnulého Philipa a kráľovnej Alžbety II. V sprievode budú aj ich ďalší dvaja synovia, princovia Andrew a Edward. Kráľovná sa do kaplnky presunie oddelene od ostatných. Fakt, že Charlesovi synovia William a Harry nepôjdu vedľa seba, svedčí podľa mnohých britských médií o ich napätých vzťahoch.

Prevoz rakvy bude z diaľky sprevádzať sprievod rôznych zložiek britskej armády. Pri príchode do kaplnky zaznie štátna hymna. V 15:00 bude celá krajina držať minútu ticha, potom začne zádušnej omše.

Britain Prince Philip Čítajte viac OBRAZOM: Londýn po smrti princa Philipa v záplave kvetov a jeho úsmevov! A zástupov ľudí

Na rakve bude Philipova osobná štandarda symbolizujúca jeho život. Jej súčasťou sú grécke farby, lebo práve tam sa princ narodil. Na jednej časti je vyobrazený hrad znázorňujúci Edinburgh, pretože Philip mal titul vojvoda z Edinburghu. Jeden štvorec patrí čiernobielym pruhom rodiny Mountbatten, z ktorej pochádzala jeho matka.

Dôvodom, prečo vnuci princa Philipa – vojvoda z Cambridgeu a vojvoda zo Sussexu -, nepôjdu vedľa seba, je podľa agentúry AP snaha vyhnúť sa akýmkoľvek nepríjemným okamihom. Vzťahy bratov totiž ochladli vlani po tom, čo Harry s manželkou Meghan oznámili, že sa zriekajú kráľovských povinností a presťahovali sa do Spojených štátov.

Napätie sa zvýšilo i po rozhovore s americkou moderátorkou Oprah Winfreyovou, v ktorom na adresu kráľovskej rodiny padli obvinenia z rasizmu. Meghan, ktorá je v pokročilom štádiu tehotenstva, sa na radu lekára na poslednej rozlúčke s vojvodom z Edinburgu nezúčastní.

Buckinghamský palác odmietol komentovať, či dané opatrenia súvisia so snahou vyhnúť sa napätej situácii. „Nenecháme sa zaťahovať do vnímania drámy ani ničoho podobného,“ povedal pod podmienkou anonymity hovorca paláca. Dodal, že prípravy na pohreb reprezentujú želania kráľovnej.

Princ Philip, ktorý stál po boku kráľovnej počas jej 69-ročného panovania, zomrel na Windsorskom zámku v piatok 9. apríla vo veku 99 rokov. V súlade so želaním samotného princa pôjde o kráľovský pohreb, nie o štátny. Verejnosť sa pre pandemické opatrenia na pohrebe nebude môcť zúčastniť, smútočné obrady však budú vysielané v televízii.

Platné epidemiologické predpisy obmedzujú účasť na poslednej rozlúčke na 30 osôb. Na základe pôvodných plánov spred pandémie malo byť pozvaných okolo 800 ľudí, nakoniec sa však na pohrebe zúčastnia len Philipova najbližšia rodina vrátane príbuzných z Nemecka a jeho osobný tajomník Archie Miller Bakewell. Deti sa na pohrebe nezúčastnia.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #princ William #smútok #pohreb #princ Harry #spor #princ Philip

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...