Harry, Harry! Kráľovná Alžbeta II. prežíva jubileum v kruhu rodiny, ale jej vnuk...

Britská panovníčka Alžbeta II. v stredu oslavuje 95. narodeniny, spoločnosť na hrade Windsore jej robí len najbližšia rodina. Zaujíma vás, či sa na hrade objaví aj princ Harry?

21.04.2021 14:00
kráľovná alžbeta harry meghan Foto: ,
Britská kráľovná Alžbeta II. a princ Harry s manželkou Meghan na snímke z 10. júla 2018.
debata

Kráľovná ešte drží smútok za svojho nedávno zosnulého manžela, princa Philipa. Ten by tento rok oslávil 100 rokov. Jeho narodeniny mali byť hlavnou slávnostnou udalosťou tohto roka, píše agentúra AP. Oslavy kráľovninho jubilea sa tento rok uskutočnia v komornom duchu, chýbať budú salvy aj vojenská prehliadka.

Princ Philip kráľovná alžbeta Čítajte viac Vyzerá ako dievčatko a stala sa kráľovnou, písalo sa v roku 1953! Alžbeta II. má 95 rokov

„Rád by som poslal srdečné blahoželania jej Veličenstvu k 95. narodeninám. Vždy som veľmi obdivoval kráľovnú za jej službu tejto krajine a spoločenstvu. Som hrdý, že môžem slúžiť ako jej premiér,“ napísal na britský premiér Boris Johnson.

„Kráľovná dúfa, že si čo najviac vychutná pekné počasie pri stretnutí s členmi rodiny a na prechádzke s dvoma novými psami rasy corgi, Fergusom a Muickom. Veľmi sa teší na stretnutie s rodinou, ktorá je pre ňu veľkou oporou,“ cituje Daily Mirror zdroj blízky britskej kráľovskej rodine.

Kráľovná Alžbeta II. sa objavila na verejnosti...
Kráľovná Alžbeta II. navštívila vojenské...
+10Britská kráľovná Alžbeta II. a princ Harry s...

Podľa britských médií sa členovia kráľovskej rodiny dohodli, že budú Alžbetu II. postupne navštevovať na hrade Windsor, aby nebola počas dvojtýždňového smútku za princa Philipa sama. Medzi hosťami bude údajne aj nedávno narodený vnuk princa Edwarda, kráľovninho syna. Podľa informácií britskej bulvárnej tlače bude na hrade pri oslavách chýbať princ Harrry, ktorý už v utorok odcestoval späť do Spojených štátov za manželkou Meghan do ich sídla v Montecito. Stránka dailymail.co.uk už priniesla správu, že Harry mal pristáť na letisku v Los Angeles v utorok, potom, čo odletel z londýnskeho letiska Heathrow.

V pondelok sa v denníku „The Mirror“ objavila správa o Harryho pokuse napraviť naštrbené vzťahy s rodinou. Harry údajne napísal osobný list svojmu otcovi, princovi Charlesovi ešte predtým, než priletel do Británie na pohreb princa Philipa. Princ Charles je však stále „veľmi zranený“ rozhodnutím Harryho a Meghan poskytnúť rozhovor Oprah Winfreyovej (v marci), uvádza spomínaný denník. Princ Charles po pohrebe odcestoval do svojho waleského sídla Llwynywermod, aby súkromne oplakával stratu otca.

Princ Harry Čítajte viac List naozaj nestačí! Harry sa pokúšal vyliečiť vzťah s Charlesom, ľady sa však neroztápajú

Buckinghamský palác uviedol, že tento rok nevydá nový oficiálny portrét panovníčky, ako tomu bolo v predchádzajúcich rokoch. Nezaznejú ani slávnostné salvy na londýnskom hrade Tower, ako v deň narodenín kráľovnej býva zvykom.

Oficiálne oslavy narodenín panovníčky sa tradične konajú v júni, bez ohľadu na skutočný dátum narodenia. Tento rok, rovnako ako vlani, sa však kvôli opatreniam spojeným s epidémiou choroby covid-19 oslavy obmedzia len na skromné ​​pripomenutie životného jubilea najdlhšie slúžiacej panovníčky na svete.

Tento rok by sa podľa BBC menšia vojenská prehliadka mohla konať priamo na hrade Windsor, kam sa kráľovná uchýlila už na začiatku epidémie vlani na jar. Tradíciu vojenských júnových prehliadok v farbách monarchie zaviedol už v roku 1748 kráľ Juraj II.

Tento týždeň čakajú britskú kráľovskú rodinu i ďalšie jubileá. Princ William a jeho manželka Catherine si 29. apríla pripomenú desať rokov od svadby, ich najmladší syn princ Louis oslávi v piatok 23. apríla tretie narodeniny, pripomína BBC.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #princ Harry #kráľovná Alžbeta II.

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...