Zomrel dizajnér Alber Elbaz. Na Oscary obliekol Meryl Streepovú či Swintonovú

Zomrel izraelský módny návrhár Alber Elbaz, ktorý v rokoch 2001 až 2015 ako umelecký šéf určoval smerovanie značky Lanvin. Mal 59 rokov.

25.04.2021 18:01
debata
Herečka Meryl Streep a dizajnér Alber Elbaz z... Foto: SITA/AP, Charles Sykes
Meryl Streep a dizajnér Alber Elbaz Herečka Meryl Streep a dizajnér Alber Elbaz z módneho domu Lanvin.

Informoval o tom v nedeľu šéf spoločnosti Richemont, pod ktorú patrila Elbazova značka AZfashion. Podľa informácií viacerých médií podľahol Elbaz následkom ochorenia covid-19.

„Správa o Alberovej náhlej smrti ma šokovala a prijal som ju s veľkým zármutkom. Alber mal zaslúženú povesť jednej z najnadanejších a najmilovanejších osobností svojho odboru,“ uviedol Johann Rupert z Richemont. „Vždy ma ohromovala jeho inteligencia, citlivosť, veľkorysosť a bezbrehá kreativita,“ dodal.

So spoločnosťou Richemont začal Elbaz spolupracovať v roku 2019, aby vytvoril vlastnú značku. Chcel tým zavŕšiť kariéru, ktorá ho doviedla medzi návrhársku elitu.

Elbaz sa narodil v roku 1961 v Maroku, vyrástol v Izraeli a v 80. rokoch sa presunul do New Yorku.

Zlatá róba z dielne značky Lanvin, v ktorej si... Foto: SHUTTERSTOCK
merzl2012 Zlatá róba z dielne značky Lanvin, v ktorej si svojho Oscara za Železnú lady prevzala Meryl Streep.

V módnej brandži na seba upútal pozornosť v roku 1996, kedy prevzal vedenie francúzskej značky Guy Laroche, o dva roky neskôr sa stal umeleckým riaditeľom módneho domu Yves Saint Laurent. Jeho najvýraznejšie pôsobenie sa však spája práve so značkou Lanvin, ktorá pod jeho vedením zažívala aj najväčšiu popularitu a nadšenie nielen od klientov, ale aj módnych kritikov.

V jeho šatách sa objavovali mnohé hviezdy. Známa je napríklad kreácia zo zlatého lamé, ktorú zhotovil pre herečku Meryl Streepovú na oscarový galavečer, keď triumfovala s výkonom vo filme Železná lady a odnášala si domov sošku Oscara. Šaty z jeho dielne mala pri preberaní Oscara aj herečka Tilda Swinton.

Herečka Tilda Swinton v roku 2008 na vyhlásení... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Herečka Tilda Swinton v roku 2008 na vyhlásení cien Oscarov. Herečka Tilda Swinton v roku 2008 na vyhlásení cien Oscarov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #návrhár #Lanvin #Alber Elbaz

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...