Herec Jaroslav Dušek má 60: Pandémia ľudstvo nezlikviduje, možno ale zlikvidujeme seba samých strachom

Udržiavať si zdravý odstup od nadmiery informácií, venovať sa pobytu v prírode, pestovanie vnútorného pokoja a udržiavanie si dobrej nálady s rodinou a priateľmi, také je odporúčanie Jaroslava Dušeka pre situáciu, ktorá kvôli pandémii panuje v spoločnosti už viac ako rok.

30.04.2021 12:00
Jaroslav Dušek Foto:
Herec Jaroslav Dušek má 60 rokov.
debata (8)

Chorobu covid-19 nevníma ako takú veľkú hrozbu, ako ju väčšinou prezentujú politici. Človek ju ako súčasť prírody prežije rovnako ako podobné rany v minulosti, ktorých bolo nemálo. „Verím, že pomocou svojich myšlienok a zameriavania pozornosti spolu vytvárame priestor, v ktorom chceme žiť,“ povedal Dušek v rozhovore s ČTK.

Vymýšľa si tiež projekty na dobu, kedy bude možné opäť účinkovať v divadle za účasti publika, pripravuje on-line program. „Mám čo na práci, mám sa čím zaoberať v dobrom duchu,“ hovorí známy herec, ktorý 30. apríla oslavuje 60. narodeniny. V ten deň bude on-line prístupný najnovší improvizačný počin aktérov Divadla Vizita, ktoré Jaroslav Dušek spoluzakladal už pred štyrmi desiatkami rokov. „Volá sa to Každý vyhráva. Jednak každý nejako vyhráva – svojou hudbou, svojimi tónmi a pohybmi, hrá si, každý niekedy v živote môže vyhrať. Každým nádychom vyhrávate. Urobili sme také predstavenie pre radosť,“ opisuje improvizačný program plný slovných hračiek, prekvapivých nápadov, asociácií, sarkazmu a hudby.

Pandémiu, respektíve jej vplyv na spoločnosť prežíva „s ľahučkým úžasom“. "So zvláštnym úžasom pozorujem, ako je ľahké zmiasť verejnosť. Myslel som predsa len, že väčšina ľudí bude mať v hlave zdravý rozum a budú schopní vyhodnocovať informácie, ktoré sa objavia. Ale zdá sa mi, že je to slabé, každý verí niečomu, čo sa mu hodí podľa nálady, niekomu sa viac zdá to, niekomu ono … Ale málokto vykonáva nejakú vnútornú analýzu, ktorá by človeku ľahko ukazovala, o akú veľkú manipuláciu sa jedná, "hovorí.

Manipuláciu vidí napríklad v tom, že sociálne siete mažú niektoré príspevky. V jeho prípade už druhé video, v ktorom s hosťom diskutoval o možnostiach alternatívnej liečby nielen choroby covid-19. "Napísali, že sme porušili pokyny pre komunitu. Do divadla Kampa, odkiaľ sa vysielalo, odkázali, že to museli zmazať, pretože bolo podozrenie ohľadom šírenie chybných zdravotníckych informácií. Potom napíšu, že to je varovanie, a keď sa to bude opakovať, dôjde k sankcii. Ale počas tejto komunikácie sa človek vôbec nedozvie, o čo sa vecne jedná, čo teda vlastne nemáte opakovať. Chýba vecná komunikácia, jednostranné opatrenia sú čistou manipuláciou. Snažíme sa otvoriť diskusiu o týchto postupoch, " hovorí Dušek.

Jaroslav Dušek v talkšou Trochu inak s Adelou. Foto: Milan Krupčík
2020 Trochu inak Renata Vinczeova Jozef Holly Jaroslav Dusek Jaroslav Dušek v talkšou Trochu inak s Adelou.

Pandémia spôsobená koronavírusom podľa neho ľuďom ukazuje, že si ako celok žilo nad pomery. "Trochu sme sa váľali, žili sme príliš konzumným spôsobom života, zamerali sme sa na zisk, pestovali sme plastické operácie, prerábanie seba samého, neprijatie života, neprijatie seba samého ako bytosti. Dosiahlo to určitej hranice a teraz sme postavení pred skutočnú silu a buď budeme pokračovať zase k umelým spôsobom riešenia alebo sa vrátime k tej našej pôvodnej prirodzenej sile …, "uvažuje.

Situácia, v ktorej sa spoločnosť v pandémii nachádza, hovorí každému človeku niečo iné. "Podľa toho, v akom je naladení a v akej úrovni vedomia sa udržuje. Pre mňa je rozhodne riešením otvoriť srdce a znova sa zaradiť ako spoločná kolektívna bytosť na planéte, nestáť proti sebe … Situácia nám ukazuje, že keď sa prestaneme obracať proti sebe, nájdeme oporu jeden v druhom, v sebe, nie v náhradách, "povedal.

Nesúhlasí s tým, ako pandémiu prezentujú vládnuci predstavitelia a na nich napojení odborníci, nesúhlasí so zamieňaním počtov pozitívne testovaných za nakazených. Nerozumie tiež tomu, prečo majú byť negatívne otestované deti v školách s rúškami. „Podľa môjho súdu by človek mal cítiť, ako sa mu darí, či dobre alebo nie. Prečo si majú nechať ľudia, ktorí sa cítia dobre, strkať špajdle do nosa, to nechápem,“ uviedol.

Pandémia koronavírusu podľa Jaroslava Dušeka ľudstvo nezlikviduje. „Možno ale zlikvidujeme seba samých tým strachom, možno akousi nevierou vo vlastné schopnosti,“ hovorí a dodáva, že sám sa drží vo svojom svete medzi priateľmi a kamarátmi, ktorí neprepadajú panike. „Skôr sa tomu hovorilo ostrovčeky pozitívnej deviácie, to by som sa snažil udržiavať a odporúčať,“ uzavrel.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #pandémia #Covid-19 #Jaroslav Dušek

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...