Kráľovná Alžbeta II. na verejnosti! Pohľad, ktorý sa naskytol, bol smutný

Britská kráľovná Alžbeta II. v utorok uskutočnila prvé významné vystúpenie na verejnosti od pohrebu svojho manžela princa Philipa.

12.05.2021 08:18
alžbeta II Foto: ,
Britská kráľovná Alžbeta II. sa zúčastnila na otvorení nového zasadacieho obdobia parlamentu.
debata

Panovníčka sa zúčastnila na otvorení nového zasadacieho obdobia parlamentu a predstavila priority vlády na ďalší rok. Ceremoniál bol však pre protipandemické opatrenia zredukovaný, informuje stanica BBC.

Kráľovná, ktorá v apríli oslávila 95. narodeniny, po skončení dvojtýždňového smútku pokračuje v plnení svojich panovníckych povinností vrátane účasti na virtuálnych podujatiach.

Zatiaľ, čo kráľovnú na otváraní nového zasadacieho obdobia parlamentu po desaťročia sprevádzal princ Philip, teraz jej spoločnosť robili syn princ Charles s manželkou Camillou. Práve absencia zlatého trónu, v ktorom po boku svojej manželky sedával princ Philip, pôsobila v danom okamihu smutne.

Kráľovnú na otváraní nového zasadacieho obdobia... Foto: Profimedia
alžbeta II. Kráľovnú na otváraní nového zasadacieho obdobia parlamentu po desaťročia sprevádzal princ Philip. Miesto po jej boku je už prázdne.

Princ Philip, ktorý sa s budúcou kráľovnou Alžbetou oženil v roku 1947, bol najdlhšie slúžiacim životným partnerom britského panovníka v dejinách a po boku svojej manželky stál 73 rokov.

Princ Philip Čítajte viac Veľmi osobná bola kráľovná Alžbeta II. málokedy! Tu sú jej láskyplné slová o manželovi, princovi Philipovi

Ich syn Charles sa v tejto úlohe objavil po boku svojej matky aj pri ostatných troch príležitostiach – v decembri 2019, októbri 2019 a júni 2017. Kráľovná pricestovala do Westminsterského paláca z Windsorského hradu automobilom a nie na kočiari, ako je zvykom.

Britská kráľovná Alžbeta II. a princ Charles sa...
Britská kráľovná Alžbeta II.  sa zúčastnila na...
+2Britská kráľovná Alžbeta II.  sa zúčastnila na...

Kráľovnú zdobili aj vzácne šperky – na kabáte mala pripnuté dve brošne zdobené diamantami a akvamarínmi, ktoré jej darovali jej rodičia v roku 1944, pri príležitosti jej 18-narodenín.

Britain Royals Britská kráľovná Alžbeta II. prichádza na pripomienku konca 1. svetovej vojny, ktorú v Británii pripomína Remembrance Day. Čítajte viac Krásne gesto od trúchliacej kráľovnej! Nezabudla na svojho zamestnanca, ktorý odchádzal do dôchodku

Zákonodarcovia z oboch komôr parlamentu museli mať počas celého programu rúška a každý zo zúčastnených prešiel testom na covid. Tentoraz neboli pozvaní žiadni diplomatickí ani mimoparlamentní hostia, celkovo sa na ceremoniáli zúčastnilo iba 108 ľudí namiesto zvyčajných 600.

V kráľovskej galérii bolo prítomných po 17 členov zo Snemovne lordov i Snemovne reprezentantov. Na slávnostnom akte sa zúčastnil i britský premiér Boris Johnson, ako aj líder labouristov Keir Starmer.

Panovníčka nemala na hlave britskú imperiálnu korunu, ktorá má hmotnosť vyše jedného kilogramu, bola položená na stolíku podobne ako v roku 2019. Kráľovná ju mala naposledy na hlave na otvorení nového zasadacieho obdobia parlamentu v roku 2016.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kráľovná Alžbeta II. #princ Philip

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...