Tajil 14 rokov, že je HIV pozitívny. Od mamy sa dočkal slov, ktoré túži počuť každé dieťa

Je výraznou postavou filmového a televízneho biznisu posledných rokov a rovnako reprezentantom LBGTQ menšín. Hoci Billy Porter sa k mnohým veciam vyjadroval veľmi otvorene, jednu z nich si nechal pre seba viac ako štrnásť rokov.

21.05.2021 00:00
People-Billy Porter Foto: ,
Herec Billy Porter na zábere z vyhlásenia Oscarov v roku 2019.

Herec, ktorý zahviezdil v muzikáli Pose a ktorého oscarová kreácia smokingo-róby od Christiana Siriana zaujala celý svet, priznal, že je HIV-pozitívny. Dnes 51-ročný herec, ktorý kariéru štartoval na Broadway a vďaka speváckemu nadaniu zahviezdil v niekoľkých muzikáloch, prehovoril o svojom zdravotnom stave v eseji pre magazín The Hollywood Reporter.

„Patrím do generácie, ktorá už mala vedieť veci lepšie, a aj tak sa to stalo. Písal sa rok 2007, najhorší rok v mojom živote. Balansoval som na okraji priepasti nejasnosti skoro desať rokov, ale rok 2007 bol z toho najhorší. Vo februári mi diagnostikovali cukrovku 2. typu. V marci som podpísal konkurzné papiere, šiel som do bankrotu. A v júni mi zistili HIV pozitivitu,“ prezradil Billy Porter.

„Hanba tej doby spojená s hanbou, ktorá sa už nahromadila v mojom živote, ma umlčala a ja som s touto hanbou žil ticho už 14 rokov. Byť HIV pozitívny tam, odkiaľ pochádzam, vyrastajúci s veľmi nábožnou rodinou, je Boží trest,“ pokračoval herec, ktorý svoju diagnózu tajil aj pred vlastnou mamou.

Conchita Wurst Čítajte viac Conchita Wurst potvrdila, že je HIV pozitívna. Predbehla ex-priateľa

„Moja matka si už prešla toľkým prenasledovaním zo strany svojej náboženskej komunity kvôli mojej homosexualite, že som nechcel, aby musela prežívať to ich ‚my sme ti to vraveli‘. Cítil som sa zahanbený. Hanbil som sa. Bol som štatistika, o ktorej všetci hovorili, že ňou budem. Takže som so sebou uzavrel dohodu, že ju nechám zomrieť skôr, ako by som jej to povedal. To je to, na čo som čakal, ak mám byť úprimný,“ uviedol ďalej Porter vo svojom texte pre časopis.

Jeho mama však stále žije a on sa rozhodol so svojím tajomstvom skoncovať. Keď jej to napokon povedal, reakcia od mamy ho zaskočila a nesmierne dojala. "Povedala mi: ‚Toto dusíš v sebe štrnásť rokov? Už to nikdy viac nerob. Som tvoja matka, ľúbim ťa, nech sa deje čokoľvek.‘ Roky traumy spôsobujú, že človek je bojazlivý. Ale pravda vás oslobodí. Cítim, ako sa mi srdce uvoľňuje. Cítil som, akoby tá ruka, čo zvierala moje srdce už roky, je preč,“ doplnil ešte Billy Porter.

Herca diváci už čoskoro uvidia v tretej, záverečnej sérii projektu Pose z dielne streamovacej spoločnosti Netflix. V nej zhodou okolností tiež stvárňuje HIV pozitívneho dídžeja a člena queer komunity v New Yorku na začiatku 90-tych rokov.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #HIV #diagnóza #Billy Porter

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...