Za smrť Diany nie som zodpovedný, odkazuje novinár Bashir: Neublížili sme jej!

Bývalý novinár britskej televíznej stanice BBC Martin Bashir, ktorý roku 1995 podvodným konaním získal rozhovor s princeznou Dianou, odmietol zodpovednosť za reťazec udalostí, ktoré viedli k jej smrti. Bashir sa ešte v nedeľu v rozhovore s nedeľníkom The Sunday Times zároveň ospravedlnil Dianiným synom, princovi Williamovi a Harrymu.

25.05.2021 09:25
Martin Bashir Foto: ,
Martin Bashir podľa nezávislého vyšetrovania sfalšoval dokumenty, aby sa dostal k rozhovoru a neskôr o nich tiež klamal manažérom BBC. Záber z roku 2013.
debata

Podľa nezávislého vyšetrovania, ktoré viedol bývalý sudca John Dyson a ktorého výsledky boli zverejnené vo štvrtok, použil novinár pri snahe získať rozhovor klamastvá a využil falšované dokumenty. Dianin brat Charles Spencer povedal, že ho Bashir presvedčil, aby ho zoznámil so svojou sestrou, tvrdením, že Dianu odpočúvajú tajné služby. Ukázal mu tiež falšované bankové výpisy, z ktorých malo vyplývať, že dvaja ľudia z princezninho okolia dostávajú zaplatené za poskytovanie informácií o nej.

Použitie falšovaných bankových výpisov Bashir v rozhovore priznal. „Samozrejme to ľutujem, nebolo to správne,“ povedal. „Na nič to ale nemalo vplyv. Nemalo to vplyv na Dianu, nemalo to vplyv na rozhovor,“ zdôraznil.

„Nikdy som nechcel Diane ublížiť a som presvedčený, že sme jej neublížili,“ konštatoval bývalý zamestnanec BBC. Stanica sa za spôsob, akým interview získal, už vo štvrtok minulý týždeň ospravedlnila. Bashir následne dodal, že sa „hlboko ospravedlňuje“ Dianiným synom.

Diana Čítajte viac V manželstve sme boli traja! Slávny rozhovor s Dianou pre BBC vznikol vďaka podvodu

Princ William v reakcii na výsledky vyšetrovania povedal, že vtedajšie zlyhanie BBC výrazne prispelo k „strachu, paranoji a izolácii“ jeho matky. Jeho mladší brat Harry a Dianin brat Charles uviedli, že rozhovor bol časťou neetického počínania, kvôli ktorému Diana nakoniec roku 1997 zomrela pri autonehode v Paríži.

„Nemyslím si, že nesiem zodpovednosť za mnoho ďalších vecí, ktoré sa v jej živote diali, a za zložité problémy spojené s týmito rozhodnutiami,“ rozviedol Bashir svoju obhajobu. „Rozumiem tej motivácii, ale smerovať tragédiu, zložitý vzťah medzi kráľovskou rodinou a médiami iba na moje plecia sa mi zdá trochu nerozumné. Náznak, že za to nesiem zodpovednosť len ja, je podľa môjho názoru neprimeraný a nespravodlivý,“ dodal novinár.

Rozhovor s princeznou Dianou bol pre BBC veľkým úlovkom. Práve v tomto rozhovore Diana povedala preslávenú vetu: „V tom manželstve sme boli traja.“ Bolo to prvýkrát, čo úradujúci člen kráľovskej rodiny prehovoril tak otvorene o živote v nej.

V šokujúcom rozhovore, ktorý v Británii sledovalo viac ako 20 miliónov divákov, Diana vôbec prvýkrát prehovorila o svojom nešťastnom manželstve s Charlesom, o svojej nevere, bulímii či vzťahu svojho manžela princa Charlesa s Camillou Parkerovou-Bowlesovou.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Televízia #princezná Diana #BBC #Martin Bashir

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...