Herec John Cena sa kajá pred Čínou: Označil Taiwan za krajinu, v hre sú milióny!

Americký herec John Cena sa musel Číne ospravedlniť za to, že pri propagácii najnovšieho dielu filmovej série Rýchlo a zbesilo, v ktorom hrá, označil Taiwan za krajinu.

26.05.2021 08:30
Summer Film Preview Foto: ,
Herci Vin Diesel (vľavo) a John Cena na zábere z filmu F9.
debata (1)

Čína ostrov považuje za svoju provinciu a Cenov výrok vyvolal veľký rozruch medzi čínskymi používateľmi sociálnych sietí.

Podľa denníka South China Morning Post povedal Cena v rozhovore s taiwanskou televíziou, že Taiwan bude prvou krajinou, ktorá deviaty diel filmovej série Rýchlo a zbesilo uvidí. Na čínskej sieti Weibo potom rýchlo vzal svoje slová späť s tým, že urobil chybu, pretože musel dávať veľa rozhovorov.

„Ahoj Čína, volám sa John Cena a som uprostred propagačnej cesty filmu Rýchlo a zbesilo 9. Robím veľa rozhovorov a v jednom som urobil chybu,“ povedal Cena, ktorý sa začal učiť čínštinu, aby mohol v Číne lepšie propagovať wrestling, ktorému sa tiež venuje. Svojimi pokusy o vyjadrenie sa v čínštine si získal mnoho fanúšikov.

zväčšiť Herečka Charlize Theron na zábere s hercom... Foto: SITA/AP, Giles Keyte
Summer Film Preview Herečka Charlize Theron na zábere s hercom Johnom Cena vo filme F9.

„Urobil som chybu a musím teraz povedať niečo veľmi dôležité. Mám čínsky národ rád a rešpektujem ho. Za ten omyl sa veľmi ospravedlňujem, je mi to ľúto.“ Nie všetkým fanúšikom to ale stačilo. „Musíte povedať čínsky ‚Taiwan je časťou Číny‘ alebo to ospravedlnenie neprijmeme,“ napísal mu jeden používateľ sociálnych sietí. „A potom by ste mal povedať, že je Taiwan čínsky!“ napísal ďalší.

Lenže Cena sa nezavďačil v rodných Spojených štátoch amerických, kde ho niektorí politici kritizovali za ustupovanie Číne. „Svet, v ktorom čínska komunistická strana kontroluje to, čo Američania môžu povedať, to nie je temná hrozba. To je súčasnosť,“ povedal senátor Marco Rubio.

V Číne sa už Rýchlo a zbesilo 9 premieta a minulý víkend tam tržby dosiahli podľa agentúry AFP 148 miliónov dolárov. Mnohí sa domnievajú, že Cena sa ospravedlnil aj na nátlak filmového štúdia, pretože by sa ľahko mohlo stať, že na protest proti hercovým tvrdeniam by film v krajine prestali premietať. To by mohlo potenciálny zisk zredukovať o milióny dolárov, ktoré po viac ako roku pandémie a bez veľkých tržieb v kinách znamenalo skutočné straty.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #ospravedlnenie #Taiwan #John Cena

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...