Supermodelka, štylista z Netflixu aj režisérka Holland pomáhajú komunite LGBT v Poľsku

Nositeľka Nobelovej ceny za literatúru Olga Tokarczuková, režisérka Agnieszka Holland alebo modelka a aktivistka Anja Rubik sa zapojili do nadácie, ktorá bude po celom svete zbierať peniaze na podporu komunity lesbičiek, gejov, bisexuálov a transgenderových osôb (LGBT) v Poľsku.

02.06.2021 07:17
Poland LGBT Rights Foto: ,
Topmodelka a aktivistka Anja Rubik na archívnom zábere z filmového festivalu v Cannes.

Príslušníci sexuálnych menšín v Poľsku, ale aj ľudia, ktorí sa zasadzujú o zlepšenie ich právnej situácie, v posledných rokoch čelia slovným útokom zo strany vládnucich národných konzervatívcov. „Dramatická situácia komunity LGBT v Poľsku vyžaduje konkrétne kroky, preto sme založili nadáciu Eqauversity (Rovnorodosť),“ uvádza sa vo vyhlásení na sociálnych sieťach.

Známe osobnosti v úlohe ambasádorov nadácie budú zbierať peniaze, ktoré potom vo forme grantov zamieria k poľským nadáciám, združeniam a iniciatívam, ktoré sa snažia pomáhať ľuďom s menšinovou sexuálnou orientáciou. „S pomocou zvnútra Poľska nemôžeme počítať,“ povedala Anja Rubik, jedna z najúspešnejších poľských modeliek, ktorá sa zasadzuje napríklad o sexuálnu výchovu medzi mladými ľuďmi. Minulý rok sa Rubik ocitla na stránkach svetových médií aj vďaka odvážnej titulnej strane pre magazín Vogue Polska, na ktorej pózovala nahá. Upozorňovala tak, že ženské telo nepatrí nikomu inému ako žene samotnej a vyzývala k zlepšeniu postavenia žien v poľskej spoločnosti.

France Cannes 2017 Amfar Charity Gala Čítajte viac Nemôžem mlčať! Nahá poľská kráska protestuje proti vláde na titulke Vogue

Okrem Rubikovej sa zo svetoznámych mien o podporu zasadzuje napríklad aj Antoni Porowski, hviezdny štylista a účinkujúci zo šou televízie Netflix – programu Queer Eye. Porowski sa síce narodil už v kanadskom Montreale, no s poľskými koreňmi je spätý vďaka obom rodičom, ktorí kedysi do Kanady emigrovali.

Nadácia Rovnorodosť podotýka, že politici poľských vládnych strán sa netaja svojím nepriateľstvom voči osobám hlásiacim sa ku komunite LGBT a označujú sa za ochrancu tradičných kresťanských hodnôt. Boj proti takzvanej ideológii LGBT sa stal jedným z hlavných tém minuloročnej kampane pred prezidentskými voľbami.

Štylista a televízna osobnosť Antoni Porowski.
Poľská topmodelka Anja Rubik.
+2Topmodelka a aktivistka Anja Rubik na archívnom...

Poľský prezident Andrzej Duda, ktorý sa vtedy uchádzal o znovuzvolenie, ju označil za nebezpečnejšiu než komunizmus. Minister školstva Przemyslaw Czarnek zase povedal, že príslušníci sexuálnych menšín „nie sú rovní normálnym ľuďom“. Niektorí predstavitelia katolíckej cirkvi o hnutie za lepšie právne postavenie lesbičiek, gayov, bisexuálov a transgenderových osôb hovorili ako „o dúhovom more“.

Agentúra AP píše, že v takejto atmosfére sa niektorí títo ľudia rozhodli pre emigráciu z Poľska. Podľa známej poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej, ktorá len nedávno bojovala o Oscara s česko-poľsko-slovenským filmom Šarlatán, má 70 percent mladých ľudí s menšinovou sexuálnou orientáciou samovražedné myšlienky.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #osobnosti #Agnieszka Holland #Anja Rubik #Antoni Porowski #LGBTI+

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...