Ako Barbie! Viete, koľko vážila cisárovná Sisi pri výške 1,72 m? Drastické diéty robili svoje

Dnes by manželka cisára Františka Jozefa I., Alžbeta Bavorská prezývaná Sisi, nosila konfekčnú veľkosť 32.

03.06.2021 00:00
debata

Tri časti spodnej bielizne, ktoré kedysi patrili rakúskej cisárovnej Alžbete Bavorskej, známej ako Sisi, sa v aukcii usporiadanej v meste Grasbrunn neďaleko Mníchova predali za 3 800 eur. Pri tejto príležitosti sa opäť skloňovala jej posadnutosť štíhlosťou, o ktorú sa počas života usilovala drastickými diétami a cvičením.

zväčšiť Alžbeta Bavorská prezývaná Sisi znázornená v... Foto: SHUTTERSTOCK
sisi Alžbeta Bavorská prezývaná Sisi znázornená v múzeu voskových figurín Madame Tussaud.

Vyvolávaciu cenu týchto kúskov bielizne z letnej garderóby manželky cisára Františka Jozefa I. aukčná spoločnosť Hermann Historica stanovila na 1000 eur. Veci pochádzajú z obdobia 1870 až 1880. Ide o živôtik olemovaný čipkou v oblasti dekoltu so siedmimi perleťovými gombíkmi, spodné nohavice v dĺžke pod kolená a pár dlhých bavlnených pančúch. Na pančuchách je vyšitá koruna a monogram ES.

Dominique Devenport -koláž Čítajte viac Krásna je, ale v porovnaní s Romy Schneiderovou... Čo poviete na novú Sisi?

Podľa denníka Süddeutsche Zeitung by veľkosť bielizne zodpovedala súčasnej konfekčnej veľkosti 32 a jej postava by sa dnes dala prirovnať k bábike Barbie. Cisárovná známa pod prezývkou Sisi úzkostne dbala o to, aby bola štíhla, držala drastické diéty. Aj tie mali za následok, že pri výške 1,72 m vážila 46 kilogramov a obvod jej pása bol 50 centimetrov, ako uvádza stránka spomínaného denníka. Nielen diétami, ale aj cvičením sa dokázala dostať na spomínanú hmotnosť. Každý deň trénovala až po hranicu svojich fyzických možností.

zväčšiť Alžbeta Bavorská prezývaná Sisi znázornená na... Foto: SHUTTERSTOCK
sisi Alžbeta Bavorská prezývaná Sisi znázornená na dobovej pohľadnici.

V dražbe si záujemcovia mohli kúpiť aj ďalšie osobné predmety cisárovnej, medzi nimi napríklad župan, ktorý získal nový majiteľ za 13 000 eur, nočnú košieľku vydražili za 5 400 eur.

Romy Schneider Čítajte viac Netflix chystá sfilmovanie príbehu Sisi: Pozrite sa, toto je nová cisárovná!

DPA uvádza, že aukcie organizované spoločnosťou Hermann Historica sa v minulosti stávali predmetom kontroverzií, pretože v nich boli k dispozícii predmety spojené s nacistickým režimom. Pred niekoľkými rokmi sa tak napríklad za 3 000 eur predali hodvábne spodky šéfa Luftwaffe Hermanna Göringa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #Sisi #Alžbeta Bavorská

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...