Princ Harry a Meghan majú dcérku! Dostala nádherné meno, po starej aj prastarej mame

Britský princ Harry a jeho manželka Meghan Markleová v nedeľu oznámili narodenie svojho druhého dieťaťa - dcéry, ktorej dali meno Lilibet Diana. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

06.06.2021 22:01 , aktualizované: 22:17
Britain Meghan and Harry Foto: ,
Meghan Markle a jej manžel, princ Harry na archívnom zábere.
debata (3)

Dieťa sa narodilo v americkom štáte Kalifornia. Matka i dieťa sa majú dobre a sú už späť doma, potvrdila tlačová kancelária kráľovského páru.

Lilibet „Lili“ Diana Mountbattenová-Windsorová prišla na svet v piatok v kalifornskej nemocnici Santa Barbara Cottage Hospital, pričom Harry bol prítomný pri pôrode, dopĺňa tlačová agentúra Reuters. Dievčatko sa narodilo s hmotnosťou 3,5 kilogramu a obe aj s mamou sú zdravé.

„Lili je pomenovaná po svojej prastarej matke, Jej Veličenstve kráľovnej (Alžbete II.), jej stredné meno – Diana – sme zvolili na počesť jej milovanej starej matky, princeznej z Walesu,“ uviedol pár vo vyhlásení.

Princ Harry, vojvoda zo Sussexu. Čítajte viac Slzy, hádky, smrť mamy: Šiel som na terapiu, inak by som stratil Meghan, vyhlásil Harry

Diana bola matka princa Harryho a princa Williama, ktorá tragicky zahynula v roku 1997 pri autohavárii v Paríži. Narodenie dievčatka prichádza po roku rozruchov v britskej kráľovskej rodine. Harry a Meghan sa medzitým vzdali svojich kráľovských povinností a odsťahovali sa do USA, kde chcú podľa vlastného vyjadrenia viesť nezávislejší život.

„Ďakujeme za vašu pretrvávajúcu priazeň a podporu počas tohto veľmi výnimočného obdobia pre našu rodinu,“ dodal pár vo vyhlásení.

Vojvodkyňa Meghan na zábere z rozhovoru s...
Vojvodkyňa Meghan a jej manžel princ Harry na...
+211. FAKT: Meghan Markle v dokumente Netflixu...

Medzi prvými gratulantmi bola panovníčka Alžbeta II., ktorá Harrymu a Meghan popriala v mene celej rodiny, s ktorou má však princ Harry napäté vzťahy, a vyjadrila radosť z narodenia pravnučky. „Kráľovná, princ z Walesu a vojvodkyňa z Cornwallu a vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge boli informovaní a sú potešení správou o narodení dcéry vojvodu a vojvodkyne z Sussexe,“ znela oficiálna gratulácia.

O niečo menej formálna gratulácia zaznela od predsedu vlády Johnsona, ktorý však tiež stručne páru zablahoželal „k narodeniu dcéry“. Za „skvelú správu“ informáciu označil vodca opozičných labouristov Keir Starmer.

Podľa agentúry Reuters je načasovanie aj forma oznámenia dôkazom, že Harry a Meghan si zvolili vlastnú cestu, bokom od britskej monarchie. Keď svojich troch potomkov porodila vojvodkyňa Kate, manželka princa Williama, pár zakaždým spoločne s novorodencom predstúpil pred fotografov a novinárov ešte cestou z pôrodnice, len niekoľko hodín po pôrode.

Britain Royals Čítajte viac Neobyčajne obyčajná Kate! Šaty za pár eur, recyklovaná móda - tak inšpiruje bežné ženy

Harry a Meghan naopak informáciu oznámili verejnosti prostredníctvom písaného vyhlásenia takmer dva dni po narodení, navyše ani nezverejnili fotografiu dcéry Lilibet. Ich prvý potomok, syn Archie Harrison, sa narodil v roku 2019 a aj v jeho prípade sa prvé zábery objavili až niekoľko dní po pôrode.

Meghan a Harry sú iba zriedka mimo pozornosti médií od februára, keď poskytli rozhovor americkej moderátorke Oprah Winfreyovej a obvinili nemenovaného člena kráľovskej rodiny z rasistických poznámok na adresu Meghan a ignorovania jej prosieb o pomoc, keď trpela depresiami.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #princ Harry #dcéra #Meghan Markle

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...