Michael J. Fox má 60! Rolu v kultovom Návrate do budúcnosti takmer odmietol

Kanadský herec Michael J. Fox, ktorý sa narodil 9. júna 1961, sa najviac preslávil postavou mladíka Martyho McFlya z trojdielnej sci-fi komédie Návrat do budúcnosti.

09.06.2021 13:00
Herec Michael J. Fox Foto:
Herec Michael J. Fox v roku 1991.
debata

Film sa k divákom, u ktorých zaznamenal ohromný úspech, dostal v roku 1985. Michael J. Fox si tak v ňom zahral krátko po 20-ke. Fox hrával často samopašných mladíkov, počas svojej kariéry ale niekoľkokrát dokázal, že vie zahrať aj vážnejšie role. S obdivom však zvláda aj tú najťažšiu životnú rolu. Už tri desiatky rokov bojuje s Parkinsonovou chorobou.

Rodák z Edmontonu sa spočiatku pripravoval na dráhu hokejistau či gitaristu, ale už ako dieťa začal natáčať pre televíziu. Pre svoj malý vzrast a mladší vzhľad bol často obsadzovaný do úloh hrdinov mladších, než je on sám, čo mu zostalo prakticky až do dospelosti.

zväčšiť Herec Michael J. Fox v roku 2019. Foto: SHUTTERSTOCK
Michael J. Fox Herec Michael J. Fox v roku 2019.

V roku 1980 odišiel Fox z Kanady do Los Angeles. Filmový debut si odbil menšou rolou v nie veľmi vydarenej komédii zo študentského prostredia Polnočné šialenstvá (1980). Ďalšie ponuky na natáčanie ale neprichádzali. Fox sa zadĺžil a pomaly myslel na neradostný návrat domov, keď dostal príležitosť v televíznom seriáli Rodinné putá (1982–1989). Fox za rolu získal trikrát cenu Emmy a vtedy zaujal filmového režiséra Roberta Zemeckisa, ktorý ho v roku 1985 obsadil do svojej sci-fi komédie Návrat do budúcnosti. Fox túto rolu takmer neprijal pre svoje vyťaženie v televízii, ale nakoniec sa nechal „ukecať“.

Potom sa snažil vymaniť zo škatuľky roztomilých chlapíkov a v roku 1988 si zahral v psychologickej dráme Jamesa Bridgesa Žiarivé svetlá veľkomesta (1988) mladíka, ktorý prepadne drogám a nočnému životu. O tom, že má na viac ako na komediálne role, presvedčil vo vojnovej dráme Briana De Palmu Obete vojny (1989), kde stelesnil traumatizovaného vietnamského veterána.

Jednou z posledných väčších Foxových prác bolo účinkovanie v seriáli z prostredia newyorskej radnice Všetci starostovi muži (Spin City), za ktoré bol ocenený Zlatým glóbusom. V uplynulých rokoch hral už len takmer výhradne v televíznych seriáloch. V roku 1991 mu bola diagnostikovaná nevyliečiteľná Parkinsonova choroba, svoju diagnózu ale zverejnil až o sedem rokov neskôr po tom, čo bezúspešne podstúpil náročnú operáciu mozgu. V roku 2000 sa rozhodol opustiť hollywoodsky svet, keď oznámil, že nevyliečiteľná Parkinsonova choroba mu znemožňuje ďalšiu prácu.

V rokoch 2013 až 2014 účinkoval v americkom televíznom seriáli The Michael J. Fox Show, v ktorom sa rozhodol ukázať realitu aj značnú dávku humoru každodenného života človeka trpiaceho Parkinsonovou chorobou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michael J. Fox #Návrat do budúcnosti

+ Posilnite svoju imunitu zdravou stravou a odpočinkom.
Neočakávané príjmy vás potešia, buďte pripravený....

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....