Holandská princezná urobila gesto, ktorému tlieska celá krajina! Tisíce eur až po práci

Šokujúce rozhodnutie, ktoré však sprevádzajú nadšené reakcie. Postarala sa to holandská princezná Catharina-Amalia, ktorá je dcérou kráľa Willema-Alexandra a jeho manželky, kráľovnej Maximy.

14.06.2021 06:51
Netherlands Princess Foto: ,
Holandská princezná Amalia na archívnom zábere z minulého roka.
debata (11)

Ako informujú európske aj americké médiá, sedemnásťročná princezná urobila rozhodnutie, ktoré by od nej očakával naozaj málokto. Týka sa finančného príspevku v podobe ročného príjmu, ktorý jej garantuje kráľovský status a ktorý jej mal začať byť vyplácaný pri dovŕšení osemnásteho roku života.

Suma, o ktorej sa hovorí, je zhruba vo výške 110-tisíc eur. Tie mala dostať po oslave plnoletosti a peniaze majú slúžiť na úhradu jej prevádzkových a osobných výdavkov a zároveň byť vlastne platom, ktorý vypláca krajina členom kráľovskej rodiny ako jej „reprezentantom“. V roku 2022 sa pritom táto suma má zvýšiť až na príspevok 1,5 milióna eur, pričom princezná sa v tomto roku stane aj poradkyňou Holandskej štátnej rady a časť peňazí by mala byť vlastne jej platom.

maxima Čítajte viac 16-ročnú holandskú princeznú opísal magazín ako plus-size! Vyvolal búrku reakcií

Sympatická plavovláska sa však rozhodla všetkého vzdať. Amalia napísala holandskému premiérovi s tým, že sa rozhodla vzdať práva na príjem peňazí zo štátnej kasy. Zdôvodnila to tým, že by sa necítila príjemne a údajne nechce poberať žiadnu rentu, kým nebude mať riadne kráľovské povinnosti.

„7. decembra 2021 budem mať 18 rokov a podľa zákona dostávam príspevok,“ napísala Amalia v liste podľa holandskej verejnoprávnej televízie NOS. "Považujem to za nepríjemné, pokiaľ pre to nič neurobím a zatiaľ čo ostatní študenti to majú oveľa ťažšie, najmä v tomto období koronavírusu,“ citovali princeznino rozhodnutie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Vanitatis (@vanitatis)

Je to vôbec prvýkrát, čo sa člen holandskej kráľovskej rodiny vzdal svojich práv na plat bez dane. Len nedávno Amalia skončila a s vyznamenaním zložila záverečné skúšky na strednej škole. Na oslavu letela s ruksakom ozdobeným motívom holandskej vlajky.

Ešte minulý rok v lete sa Catharina-Amalia ocitla v centre pozornosti po tom, čo ju magazín Caras opísal ako „plus-size“. Okamžite sa objavili reakcie, ktoré počínanie časopisu označili za hanebné. Vyčítali redaktorom a vedeniu, že pri opise postavy tínedžerky (vtedy 16-ročnej princeznej) použil slová ako plus size, ktoré v tomto kontexte označili za neúctivé, zahanbujúce a dokonca nebezpečné.

Pozrite si aj Amaliinu mamu, kráľovnú Maximu a jej štýl
Ešte s titulom princeznej Maxima na zábere z...
Holandská kráľovná Maxima v roku 2013, keď sa z...
+7Holandský kráľ Willem-Alexander a kráľovná...

„Tento opis môže vzbudiť negatívne asociácie u iných tínedžeriek s podobným telom. Tiež opis pod fotografiou naznačuje, že najdôležitejšou definíciou ženy je jej vzhľad a stavba tela, ale to nás skutočne nedefinuje. Nič o jej cieľoch či o tom, čo robí. Je to také stereotypné,“ komentovali vtedy aktivisti a kritici.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #peniaze #Holandsko #gesto #princezná Amalia

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....