Bill Cosby je na slobode, jeho vinu zrušil najvyšší súd

Najvyšší súd amerického štátu Pensylvánia v stredu zrušil odsudzujúci verdikt proti televíznemu komikovi Billovi Cosbymu, ktorý bol v roku 2018 uznaný vinným zo zdrogovania a znásilnenia svojej niekdajšej priateľky.

01.07.2021 06:59
APTOPIX Bill Cosby Foto: ,
Herec a komik Bill Cosby (v strede) zdraví fotografov pred budovou Najvyššieho súdu v Pensylvánii.
debata (1)

Podľa vyššej súdnej inštancie Cosby nemal byť v tejto veci trestne stíhaný kvôli dohode uzavretej s prokurátorom v súvislosti s civilným konaním v rovnakej veci. Nový verdikt zakazuje opakovanie procesu s 83-ročným hercom, ktorého v čase najväčšej slávy prezývali „otecko Ameriky“.

Štátny najvyšší súd zasiahol v momente, keď už si Cosby odpykal viac ako dva roky z trestu, ktorý mohol trvať až desať rokov. Krátko po oznámení rozhodnutia Pensylvánska väzenská služba potvrdila, že niekdajší komik bol tesne pred 14:30 miestneho času prepustený.

Cosbyho obvinilo z rôzne závažných sexuálnych prečinov vyše 60 žien, pričom niekoľko z nich popísalo, že im boli podané omamné látky. Väčšinou ale boli údajné činy v čase verejných svedectiev premlčané, na súde skončilo len obvinenie od Andrey Constandovej, ktorú vraj Cosby znásilnil v roku 2004. Prokuratúra v Pensylvánii sa najskôr rozhodla zabávača nestíhať a donútiť ho tak k výpovedi v súvislosti s civilnou žalobou, z ktorej v roku 2006 vzišlo mimosúdne vyrovnanie.

Avšak v roku 2015 prokuratúra už s novým vedením od predchádzajúcej dohody odstúpila a Cosbyho obžalovala, aj na základe výpovedí zo spomínaného civilného konania. A práve tento moment dnes najvyšší súd vo svojom verdikte napadol, pričom podotkol, že Cosby vo výpovediach urobených po dohode s prokurátorom predniesol „niekoľko inkriminujúcich výrokov“.

„Voľnosť priznaná prokurátorom nášho spoločenstva (Pensylvánia), akokoľvek veľká, neznamená, že jej uplatňovanie je zbavené obmedzenia zákonného postupu,“ píše sa v rozhodnutí. „Keď je bezpodmienečné rozhodnutie obviniť či neobviniť urobené verejne a s úmyslom vyvolať akciu a dodať druhej strane istotu … odoprieť druhej strane výhody plynúce z tohto rozhodnutia znamená to urážku základnej spravodlivosti,“ pokračuje argumentácia väčšiny súdneho senátu.

Tá označila zrušenie odsudzujúceho verdiktu aj trestu za jediný správny postup, hoci médiá podotýkajú, že sa neobjavili dôkazy o tom, že by spomínaná dohoda Cosbyho s prokuratúrou niekedy mala písomnú podobu. Najvyšší súd zároveň rozhodol, že ďalšie stíhanie Cosbyho na základe „týchto konkrétnych obvinení“ nie je možné.

Súčasný šéf prokuratúry v Montgomery County Kevin Steele v krátkej správe nešpecifikoval, ako bude jeho úrad na vývoj reagovať. „Väčšinové rozhodnutie Najvyššieho súdu Pensylvánia nariaďuje prepustenie Williama H. ​​Cosbyho ml. zo štátnej väznice. Bol uznaný vinným porotou a teraz je oslobodený procedurálnou záležitosťou, ktorá nesúvisí s faktami jeho zločinu,“ uviedol Steele.

Zároveň ocenil „odvahu“ Andrey Constandovej a vyjadril nádej, že „toto rozhodnutie neotupí hlásenie sexuálnych napadnutí zo strany obetí“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sloboda #prepustenie #Bill Cosby #verdikt

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...