Mareka Majeského opäť zlákala krvavá Bátoryčka

V Amfiteátri Rača v Bratislave odpremiérujú v pondelok 5. júla muzikál Alžbeta Báthory.

05.07.2021 00:00
Marek Majeský Foto: ,
Herec Marek Majeský.
debata

Nové muzikálové spracovanie legendárneho príbehu o tajomnej čachtickej hradnej panej pôjde za divákmi aj do ďalších slovenských miest.

V prípade novinky vychádza zo známeho príbehu o silnej, vzdelanej a krásnej grófke, ktorá túži po večnej mladosti, prepleteného historickými faktami. V muzikáli o grófke posadnutej mladosťou, ktorá sa vraj kúpala v krvi mladých nevinných panien, sa v réžii Ivana Blahúta predstavia reálne jestvujúce postavy. „Zahŕňa veľmi silnú činohernú zložku, nevšedne hudobne spracovaný slovenský folklór ' la world music' vďaka vynikajúcemu autorovi hudby Stanislavovi Palúchovi, doplnenú poetickými textami od Michala Rovňáka,“ priblížila muzikál jeho producentka Gabriela Urbanová. Zaujať môže aj choreografiami od Silvie Belák Hudecovej či kostýmovo-scénickou výtvarnou výpravou od Veroniky Vartikovej.

V hlavnej úlohe uvidia diváci Katarínu Ivánkovú a Adelu Mojžišovú. Alžbetu Báthory v starobe stvárňuje Judita Hansman. „Hádam niet Slováka, ktorý by nepoznal krvavý príbeh Alžbety Báthory. Iste, zaujímavá je práve tá krvavá, tá strašidelná strana. Ale, ako a prečo sa z nežnej mladej ženy stane krvilačná grófka, to sa, samozrejme, už nedozvieme, ale pre divadlo je to veľmi vďačný materiál,“ komentovala muzikálovú novinku Hansman a dodala: „Ak sa tím profesionálnych tvorcov rozhodne do takého materiálu načrieť, pre herca je to pomerne dobrodružné hľadanie divadelnej pravdy.“

V postave Pútnika sa predstaví Marek Majeský, ktorý účinkoval už v muzikáli „Bátoryčka“ v nitrianskom divadle Andreja Bagara v postave farára Ponického, spolupracoval tiež s režisérom Jurajom Jakubiskom na filme Bathory. Spolu s Majeským sa na divadelnom javisku objavia Peter Brajerčík (Ficko), Peter Trník (Palatín Turzo) a Gregor Hološka (Majorka – bylinkárka), ktorý doteraz s muzikálom veľa skúseností nemal. „West Side story mi otvorila bránu do tohto viac rozmerného sveta, tanca, spevu, činohry, krásnej hudby a nových tvárí. Nová energia prináša nové pracovné výzvy na sebazdokonaľo­vanie,“ vyhlásil herec a komentoval aj fakt, že v novom muzikáli stvárňuje postavu ženy. „Každou postavou herec objaví ďalší kus vesmíru. Vnímam to ako krásny zápas na úplne novej pôde. S potešením sa priznávam, že mi bude cťou a povinnosťou stať sa zaujímavou ženou,“ dodal Hološka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Majeský #Alžbeta Báthory

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...