Beyoncé má 40! Na kariére drela odmalička, dnes sa pýši mnohými NAJ

Popová superstar Beyoncé Knowles je predstaviteľkou silnej generácie amerických speváčok narodených na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokov.

04.09.2021 00:00
Speváčka  Beyoncé Foto:
Speváčka Beyoncé v roku 2011.
debata

V konkurencii svojich nemenej slávnych rovesníčok Christiny Aguilera, Pink, Britney Spearsovej či Alicie Keys sa rozhodne presadiť dokázala. Predala vyše 118 miliónov platní, je držiteľkou rekordného počtu cien Grammy, zahrala si vo filme a venuje sa aj móde. 4. septembra oslavuje 40-ku.

Len zopár súčasným umelkyniam sa podarilo dosiahnuť takú popularitu, že stačí spomenúť krstné meno a takmer každý vie, o kom je reč.

Rok 2016: Speváčka Beyonce v kreácii Givenchy Haute Couture na akcii Costume Institute Benefit Gala v rámci otvorenia výstavy Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology. Čítajte viac Beyoncé prekvapivo zverejnila novú pieseň Black Parade

K celebritám, ktoré nepotrebujú používať priezvisko, bezpochyby patrí aj americká speváčka a herečka Beyoncé Knowlesová. Rodáčka z Atlanty prerazila v dievčenskej skupine, po ktorej prišla úspešná spevácka sólová dráha, vďaka ktorej sa presadila aj vo filme či v móde.

zväčšiť Speváčka  Beyoncé  v roku 2006. Foto: SHUTTERSTOCK
Beyoncé Speváčka Beyoncé v roku 2006.

Na tohtoročnom marcovom odovzdávaní cien Grammy získala štyri ceny, vrátane tej pre najlepšiu R & B skladbu za pieseň Black Parade oslavujúcu černošskú kultúru. Beyoncé tak s celkom 28 cenami Grammy prekonala doterajšiu držiteľku rekordu v počte týchto cien, bluegrassovú speváčku Alison Kraussová. V počte získaných pozlátených gramofónov sa dotiahla na hudobníka a producenta Quincyho Jonesa a na dohľad má absolútneho rekordmana, ktorým je s 31 cenami Grammy dirigent George Solti. Beyoncé pritom išla do 63. ročníka udeľovania cien Grammy s deviatimi nomináciami, hoci v minulom roku nevydala žiaden album.

Už jej prvá samostatná platňa Dangerously in Love, ktorá vyšla v roku 2003, sa ihneď dostala na prvé miesto predajnosti v USA. Pri udeľovaní Grammy za rok 2004 si Beyoncé odniesla hneď päť ocenení vrátane označenia za najlepšieho medzinárodného umelca.

Rodáčka z Houstonu od malička vedela, že sa chce venovať hudbe. „V siedmich rokoch som si povedala, že budem speváčka, a od tej doby som na to neprestala myslieť,“ spomínala na svoje detské roky. V túžbe po hviezdnej dráhe ju podporovali aj rodičia, najmä otec Mathew, ktorý Beyoncé a o päť rokov mladšiu Solange pripravoval na strasti šoubiznisu.

Nútil ich vraj behať okolo domu a pritom spievať (aby si tak zvykli na náročné vystúpenia na pódiu) a tiež s nimi nacvičoval odpovede na všetečné novinárske otázky. „Samozrejme sa mi to nepáčilo. Museli sme spievať v supermarketoch, školách i domovoch dôchodcov. Niekedy som neznášala mikrofón. Chcela som vystupovať na Grammy, nie v obchodoch s dámskou konfekciou,“ povedala o otcovom drile po rokoch Beyoncé. Náročná príprava, kvôli ktorej sa otec vzdal aj kariéry vo firme Xerox, sa ale vyplatila.

Začiatkom 90. rokov sa objavila v televízii v súťaži hľadajúcej nové talenty, vtedy ako súčasť dievčenskej, z nej sa potom po niekoľkých personálnych zmenách vykľula zostava Destiny’s Child, za ktorou ako manažér stál Mathew Knowles.

Speváčka  Beyoncé  v roku 2006.
Speváčka  Beyoncé  v roku 2016.
+3Manželia Beyoncé a Jay-Z v roku 2015.

Beyoncé sa ale podarilo preraziť aj za hranice hudobného sveta. „Je veľa vecí, ktoré ma zaujímajú a všetko by som chcela vyskúšať. Žijeme predsa len raz,“ vyhlásila, keď sa pustila do módneho návrhárstva. V roku 2006 uviedla spoločne so svojou matkou na trh značku House of Dereon, ktorá sa zameriava na oblečenie pre mladé ženy. O desať rokov neskôr Beyoncé vytvorila spoločne s britským módnym reťazcom Topshop značku Ivy Park zameranú na oblečenie pre fitness a následne ju celú odkúpila.

Po úlohách v televízii sa začala objavovať pred filmovou kamerou, napríklad v komédiách Austin Powers – Goldmember (2002) a remaku Ružového pantera (2006). Veľké uznanie potom získala za úlohu v muzikáli Dreamgirls (2006), ktorý bol inšpirovaný životným príbehom Diany Rossovej. Za túto rolu bola Beyoncé nominovaná okrem iného aj na Zlatý glóbus.

zväčšiť Manželia Beyoncé a Jay-Z v roku 2015. Foto: SHUTTERSTOCK
beyonce Manželia Beyoncé a Jay-Z v roku 2015.

V roku 2012 ju magazín People vyhlásil najkrajšou ženou sveta a o dva roky neskôr bola časopisom Forbes označená za najlepšie platenú ženu v hudobnom priemysle.

Jej manželom je úspešný rapper Jay-Z, ktorého spoznala pred devätnástimi rokmi a za ktorého sa vydala v roku 2008. O štyri roky neskôr sa im narodila dcéra Blue Ivy, v roku 2017 potom dvojčatá Rumi a Sir Carter.

debata chyba
Viac na túto tému: #Beyonce

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...