Bývalé topmodelky vo francúzskom senáte: Znásilnenie nesmie mať dobu expirácie!

Desiatka bývalých svetových modeliek vo francúzskom senáte spoločne žiadala, aby sexuálne násilie na maloletých nemohlo byť premlčané.

16.09.2021 10:34
lesaamoore Foto:
Niekdajšia topmodelka Lesa Amoore na archívnom zábere.
debata (1)

Ženy tiež obvinili osobnosti sveta módy zo sexuálneho napadnutia a znásilnenia. Malo k nim údajne dôjsť v 80. a 90. rokoch, keď boli ešte niektoré z nich neplnoleté. O žiadosti v stredu informovala stanica BBC a agentúra AFP.

„Znásilnenie by nemalo mať dátum expirácie,“ vyhlásili ženy v utorok pred senátom. Módny priemysel sa podľa nich za posledných 30 rokov príliš nezmenil. Chcú dosiahnuť zmeny vo francúzskom práve nie kvôli minulosti, ale kvôli budúcnosti.

Časť modeliek do Paríža prišla osobne, medzi nimi Carré Otis alebo Lesa Amoore. Niektoré svoje svedectvá oznamovali cez videá vysielané na diaľku. Spolu so skupinou tlačovú konferenciu pripravila bývalá novinárka BBC Lisa Brinkworth.

zväčšiť Niekdajšia topmodelka Carré Otis na archívnom... Foto: SHUTTERSTOCK
carreotis Niekdajšia topmodelka Carré Otis na archívnom zábere.

Holandská modelka Thysia Huisman uviedla, že ju Jean-Luc Brunel „zdrogoval a znásilnil“ v roku 1991. „Polícii som vtedy nič nepovedala. Mala som taký strach a tak veľmi som sa hanbila. Takmer ma to zničilo,“ uviedla Huisman pred senátom. Brunel je od decembra vo väzbe a čelí obvineniu z niekoľkých znásilnení, vinu však popiera.

Modelky v senáte obvinili zo znásilnenia tiež jedného z popredných modelingových agentov Geralda Marieho. Toho už za znásilnenia alebo sexuálne napadnutia francúzskym úradom nahlásilo 14 žien. Taktiež vinu odmieta.

444069611 Čítajte viac Francúzsko zaplavili obvinenia slávnych z incestu! Dcéru mal obťažovať aj známy herec

Francúzsky parlament v apríli prijal zákon, ktorý počíta s možnosťou, ako predĺžiť dobu, počas ktorej je možné žalovať sexuálne trestné činy. Premlčanie po 30 rokoch by nebolo platné, ak by obvinená osoba neskôr opätovne spáchala ten istý trestný čin na dieťati. Rovnako ako modelky, tak i niektoré osobnosti a asociácie žiadajú, aby tieto činy za žiadnych okolností nebolo možné premlčať, píše AFP.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #výpoveď #modelka #znásilnenie #Senát #sexuálne násilie #Carre Otis

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...