Princovi Williamovi sa nepáčia lety do vesmíru, znepokojená je aj kráľovná! Ostré vyjadrenie si neodpustila

Britská kráľovná Alžbeta II. vo štvrtok povedala, že ju pred klimatickým summitom OSN (COP26) "hnevá" nedostatočný pokrok v záležitostiach v oblasti klímy.

15.10.2021 11:00
Britain Royals Foto: ,
Kráľovná Alžbeta II. v Cardiffe.
debata (2)

Alžbeta (95) to povedala v príhovore na otváracom zasadnutí waleského parlamentu (Senedd) v Cardiffe.

Kráľovná Alžbeta II. pred zasadnutím waleského...
Kráľovná Alžbeta II. pred zasadnutím waleského...
+3Kráľovná Alžbeta II. v Cardiffe.

Vyjadrenia kráľovnej by za bežných okolností zostali neverejné. Zazneli však v priamom prenose a prevzali ich aj viaceré periodiká, píše Sky News. „O COP toho počúvam veľa, no stále neviem, kto príde,“ povedala a dodala, že vie iba o ľuďoch, ktorí sa nezúčastnia. „Je naozaj otravné, keď hovoria, ale nekonajú,“ povedala. Alžbeta sa v rámci summitu zúčastní na recepcii spolu so svojím najstarším synom Charlesom, princom z Walesu, a jeho manželkou Camillou. Prítomný bude i princ William s manželkou Catherine.

Britain Royals Čítajte viac Princ Charles vyzýva na boj proti klimatickým zmenám! Ako priložil ruku k zmene on sám?

K téme záchrany planéty sa vyjadril aj princ William, ktorý poukázal na lety do vesmíru. „Potrebujeme, aby sa jedny z najlepších mozgov a myslí sveta namiesto hľadania nového miesta na život snažili zachrániť túto planétu,“ uviedol vojvoda z Cambridgea pre BBC.

Toto vyhlásenie prišlo po tom, ako v stredu herec William Shatner letel do vesmíru v rakete vyvinutej americkou spoločnosťou Blue Origin miliardára Jeffa Bezosa. William uviedol, že on sám nemá „absolútne žiaden záujem“ letieť do vesmíru. Pripomenul aj uhlíkovú stopu letov do vesmíru, čo označil za ich „zásadný problém“.

Britain Royals Čítajte viac Grimasy, záchvat smiechu aj nevydarená momentka: Vojvodkyňa Kate sa veru uvoľnila

Princ tiež upozornil na zvýšený výskyt „klimatickej úzkosti“ u mladých ľudí, ktorých „budúcnosť je ohrozená“. V rozhovore William pripomenul, že touto tematikou sa zaoberal už jeho starý otec princ Philip. „Môj starý otec začal pomáhať Svetovému fondu na ochranu prírody (WWF). Neskôr sa klimatickou zmenou zaoberal aj môj otec (princ Charles). To bolo dávno predtým, než sa stal (tento fenomén) v spoločnosti témou,“ uviedol William.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #princ William #kráľovná Alžbeta II.

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...