Každý je taký starý, ako sa cíti! Kráľovná Alžbeta II. odmietla cenu pre ľudí v pokročilom veku

Britská kráľovná Alžbeta II., ktorá tento rok oslávila 95. narodeniny, za svoj život dostala mnoho ocenení. To pre zaslúžilých ľudí v pokročilom veku ale odmietla. Vysvetlila, že každý je taký starý, ako sa sám cíti, napísal v utorok na svojom webe britský denník The Guardian.

20.10.2021 07:06
Britain Royals Foto: ,
Kráľovná Alžbeta II. pred zasadnutím waleského parlamentu (Senedd) v Cardiffe.
debata

Herec, moderátor a bývalý politik Gyles Brandreth, ktorý výboru udeľujúcemu ocenenie Oldie of the Year predsedá, mal pocit, že kráľovná by si túto cenu viac než zaslúžila. Budúci rok vo februári to bude 70 rokov, čo sa panovníčka ujala vlády, výbor ju chcel oceniť tiež za úlohu, ktorú zohrala počas pandémie covidu-19.

Ocenenie dostávajú zástupcovia staršej generácie, ktorí sa svojou prácou mimoriadne zaslúžili o prospech spoločnosti. Avšak v novembrovom vydaní časopisu Oldie tajomník Alžbety II. napísal, že „Jej Veličenstvo sa domnieva, že ste takí starí, ako sa sami cítite, a kráľovná preto zastáva názor, že nespĺňa potrebné kritériá, aby mohla cenu prijať, a dúfa, že nájdete vhodnejšieho laureáta“.

Britská kráľovná Alžbeta II. prišla pri...
Britská kráľovná Alžbeta II. s britskou...
+3Alžbeta II.  v Škótsku, zavítala do  Edinburghu.

Za uplynulých 29 rokov, čo sa cena udeľuje, ju dostali nositelia Nobelovej ceny, zaslúžilí športovci alebo sociálna pracovníčka. Nositeľom tohto ocenenia je bývalý britský premiér John Major, americká filmová herečka Olivia de Havilland alebo maliar David Hockney.

Královnin manžel, princ Philip, ktorý tento rok na jar zomrel, ocenenie Oldie of the Year dostal v roku 2011 pri príležitosti svojich 90. narodenín.

Británia kráľovná Alžbeta II. palica použitie Čítajte viac Alžbeta II. sa na verejnosti objavila s nezvyčajnou pomôckou - paličkou

„Človeku nič nepozdvihne náladu viac, ako keď sa mu pripomína, že roky ubiehajú, a to čím ďalej rýchlejšie,“ napísal vojvoda z Edinburghu zo žartu v ďakovnom liste. „Ale je milé, že si niekto spomenie,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #staroba #pocit #kráľovná Alžbeta II. #pokročilý vek

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...