Bábiky Čvančarovej či Rochovej idú do dražby! Pomôžu deťom

Do 19. ročníka dražby venovali bábiku fotografi Ján Saudek a Robert Vano, odevná dizajnérka Liběna Rochová alebo divadelník Jiří Suchý.

24.11.2021 00:00
Herečka Jitka Čvančarová. Foto:
Herečka Jitka Čvančarová.
debata

Ani v tomto ročníku nie je núdza o klasické aj inovatívne designy bábik od renomovaných umelcov, dizajnérov a verejne známych osobností. On-line aukcia na stránke aukceunicef.cz., ktorá bude trvať týždeň, sa slávnostne zakončí naživo 30. novembra v Českom múzeu hudby v Prahe. Slávnostným večerom divákov prevedie moderátor Karel Voříšek.

"Minulý ročník aukcie prebehol vzhľadom k protipandemickým opatreniam formou on-line streamu. Podarilo sa vybrať úctyhodných 426 000 korún českých, ktoré zaistili pomoc 710 deťom. Tento rok sme sa rozhodli oba spôsoby skombinovať. Pretože aukcia nie je obmedzená iba na osoby prítomné v jednom čase na jednom mieste, môže sa do nej zapojiť naozaj každý,“ vysvetľuje priebeh tohtoročnej dražby Pavla Gomba, riaditeľka českej pobočky UNICEF.

V ponuke nájdete bábiky odevných dizajnérov – svoje dielo venovala dvojnásobná držiteľka titulu Módny dizajnér roka Hana Zárubová, ktorej bábika je oblečená v štýlovom obojstrannom kabátiku. Prispel aj odevný návrhár Miroslav Bárta, ktorý sa pri návrhu nechal inšpirovať opernou speváčkou Ester Pavlov. Chýbať nebudú ani diela fotografov Roberta Vana, Jana Saudka a Lenky Hatašovej. Odevná dizajnérka Liběna Rochová, ktorá je patrónkou aukcie už od samého začiatku, vytvorila unikátne dielo spolu s Markom Šilpochom. Dražiť sa bude aj jedinečný grafický list divadelníka Jiřího Suchého, ktorý tento rok oslávil svoje 90. narodeniny a bábika, ktorú ušila herečka Jitka Čvančarová.

Nevšednou bábikou prispel aj Václav Marhoul, český scenárista a režisér, ktorý sa pred dvoma rokmi zúčastnil misie UNICEF v Rwande. To, čo zažil, má stále v živej pamäti. „Deti, ktoré sme videli v utečeneckých táboroch v Rwande, sa vedeli radovať z každého pohladenia, z každého stlačenia ruky. Ako málo stačí,“ poznamenáva. Na svojej bábike, ktorá váži úctyhodných 5,7 kilogramu, pracoval so sochárom a dizajnérom Stefanom Milkovom.

Cena každej z tohtoročných 32 dražených bábik sa začína na sume 3 000 českých korún, čo zodpovedá sume za základné očkovanie proti šiestim smrteľným chorobám pre 5 detí. Vakcína zabráni nákaze tetanom, tuberkulózou, čiernym kašľom, osýpkami, záškrtom a detskou obrnou.

debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #Unicef #bábiky

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...