Holandská princezná má za sebou veľký deň! Po oslave 18-ky prísaha, už môže nahradiť otca

Holandská princezná Amalia v utorok oslávila svoje 18. narodeniny a o deň neskôr, v stredu, zložila prísahu členom Štátnej rady, najvyššej poradnej skupiny holandskej vlády, čím potvrdila svoju funkciu oficiálneho následníka trónu. Uviedol to spravodajský server DutchNews.nl.

09.12.2021 06:39
Netherlands Royals Foto: ,
Holandská princezná Amalia po zložení prísahy v Štátnej rade v Haagu.
debata (1)

Od momentu, keď princezná zložila prísahu, môže na tróne nahradiť svojho otca kráľa Viliama Alexandra, upozornil DutchNews.nl. Princeznú do tanečnej sály paláca Kneuterdijk v Haagu zaviedol jej otec, kráľ a zároveň čestný predseda Štátnej rady. V slávnostnom sprievode nechýbala ani jej matka, kráľovná Máxima, ktorá je tiež členkou tohto poradného orgánu.

Kráľ, kráľovná Máxima a teraz už aj princezná Amalia nemajú právo hlasovať na zasadnutiach Štátnej rady, ale môžu sa zúčastňovať na jej pracovných stretnutiach. Portál pripomenul, že od princeznej Amalie sa neočakáva, že bude chodiť na týždenné stretnutia Rady, pretože sa po ukončení strednej školy pripravuje na vysokoškolské štúdium.

Následníčka holandského kráľovského trónu -...
Následníčka holandského kráľovského trónu -...
+3Následníčka holandského kráľovského trónu -...

Princezná po zložení prísahy uviedla, že dúfa, že okamih, keď prevezme panovnícke povinnosti, bude „ďaleko v budúcnosti“, hoci si uvedomuje, že by to mohlo byť už aj zajtra. Pred členmi Štátnej rady uviedla, že sa bude snažiť byť dobrou študentkou a že sa musí veľa naučiť o úlohách vlády a o rôznych administratívnych procesoch.

Spravodajský web pripomenul, že začiatkom tohto roka princezná Amalia poslala vlastnoručne napísanú správu premiérovi Markovi Rutteovi, v ktorej uviedla, že si neželá využiť ročný finančný príspevok vo výške 1,6 milióna eur, na ktorý má nárok, až do doby, kým sa ujme svojich kráľovských povinností.

Amalia Čítajte viac Holandská princezná je plnoletá! Sladkých 18 oslávila aj novými oficiálnymi zábermi, tu sú

S oslavou 18. narodenín sympatickej pôvabnej plavovlásky zverejnil kráľovský palác aj sériu oficiálnych záberov, ktoré vyvolali nadšenie na sociálnych sieťach. Princezná Amalia sa pred časom stala aj akousi neoficiálnou ambasádorkou dievčat s kyprejšími tvarmi. Stalo sa tak po tom, čo sa ocitla v centre škandálu s internetovým shamingom o tom, že by mala schudnúť.

Štátna rada v Holandsku je ústavou zriadený poradný orgán vlády, ktorý oficiálne pozostáva z členov kráľovskej rodiny a členov menovaných korunou, ktorí majú spravidla politické, obchodné, diplomatické alebo vojenské skúsenosti. Bola založená v roku 1531, čo z nej robí jednu z najstarších stále fungujúcich štátnych organizácií na svete.

Ako čeliť shamingu na sociálnych sieťach, ale aj mimo nich? Pozrite si v našej relácii Ide o nás.
Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Kráľovná #princezná Amalia #Štátna rada #plnoletosť

+ Každý deň môže byť krásny, otázkou len je, ako sa k tomu postavíte.
Nie je všetko jednoduché, ak chcete niečo...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...