Špeciál k 20-temu výročiu Harryho Pottera žne kritiku! Absencia Rowlingovej bije do očí

Televízny špeciál s hercami a herečkami z populárnych filmov o mladom kúzelníkovi Harrym Potterovi ešte pred svojou premiérou vyvolal u kritikov rozporuplné recenzie.

30.12.2021 14:24
Books-JK Rowling Foto: ,
Autorka knižnej predlohy - J.K. Rowling.
debata (2)

Mnohí pritom upozornili na absenciu autorky knižnej predlohy J.K. Rowlingovej, informuje spravodajský web BBC. Špekuluje sa o tom, že spisovateľka nedostala pozvanie na natáčanie, pretože jej výroky o „transľudoch“ rozdeľujú verejnú mienku. Rowling sa v špeciáli neobjavuje spolu s hercami a je ju vidieť len v archívnych videoklipoch.

Program Harry Potter 20th Anniversary: ​​Return to Hogwarts (Dvadsiate výročie Harryho Pottera: Návrat do Rokfortu) bude mať premiéru 1. januára 2022. Niekdajšie detské hviezdy Daniel Radcliffe (Harry Potter), Emma Watsonová (Hermiona Grangerová) a Hermiona Grangerová sa opäť stretnú so svojimi bývalými kolegami Robbiom Coltranom (Rubeus Hagrid), Helenou Bonham Carterovou (Bellatrix Lestrangeová), Jasonom Isaacsom (Lucius Malfoy), Garym Oldmanom (Sirius Black) a Ralphom Fiennesom (Lord Voldemort).

Zatiaľ, čo niektorí z hercov, ako napríklad Coltrane, sa o Rowlingovej vo svojich rozhovoroch zmieňujú, spisovateľka sa v špeciáli objavuje iba vo videoklipoch z roku 2019. Britský denník The Times program označil za „očarujúce, aj keď občas presladené stretnutie“, v ktorom však „chýba zásadná prísada“ – Rowlingová.

Britain Earthshot Prize Awards Čítajte viac Emma Watson sa zaľúbila do kolegu z Harryho Pottera: Kedy sa to stalo? Takto to opisuje!

„Kde je J.K. Rowling, keď ju najviac potrebujeme?“ pýta sa britský denník The Telegraph, ktorý vo svojej recenzii dal špeciálu iba dve z piatich hviezdičiek. Filmové štúdio Warner Bros a streamingová firma HBO neprítomnosť Rowlingovej nezdôvodnili.

Komentátorka „The Times“ Carol Midgleyová dala špeciálu štyri hviezdičky. Poukázala pritom na nostalgické zábery a vrelý vzťah medzi hercami. Zdôraznila však, že neprítomnosť Rowlingovej pokladá za zásadnú a dodala, že niekdajší detskí herci spisovateľke v mnohom vďačia za svoju kariéru. Podľa nej to pôsobí podobne, ako keby mladí členovia britskej kráľovskej rodiny organizovali slávnosť v Buckinghamskom paláci, ale nepozvali kráľovnú.

Harry Potter Čítajte viac Harry Potter slávi 20. narodeniny spomienkovým špeciálom

Ed Power z denníka The Telegraph poznamenal, že Rowlingová sa objavuje iba v krátkych klipoch. „Jej dôležitosť je bagatelizovaná,“ ​​poznamenal. „Dokonca aj mudla (v knižkách o kúzelníckom učňovi Potterovi výraz pre ľudí bez schopnosti čarovať) by usúdil, že nedostatok času, ktorý Rowlingovej v tomto dokumente venovali, má čo do činenia s verejnou kritikou, ktorej sa jej dostalo od hviezd z tejto ságy v reakcii na jej názory na transľudí,“ dodal.

Výhradami nešetril ani John Anderson z denníka The Wall Street Journal. Podľa neho takmer dvojhodinová show trpí „tónom neutíchajúcej sebachvály“, kedy si „herci navzájom hladia svoje egá“ a každý prehnane vyzdvihuje význam filmového spracovania. Anderson zároveň poukázal na pocty „pozoruhodnému počtu“ hercov, ktorí od premiéry prvého z filmov zomreli. V závere spomenul, že sa v programe neobjavujú Maggie Smithová a Julie Waltersová (Minerva McGonagallová a Molly Weasleyová), a dospel k záveru, že „herečky tohto formátu“ nemajú na takéto „nezmysly“ trpezlivosť.

Filmový Harry Potter má 20 rokov

Diváci milujú všetkých osem filmov o čarodejníkovi Harrym Potterovi a jeho priateľoch, ktoré sa postupne dostávali na filmové plátna v rokoch 2001 až 2011. Pozrite sa, ako sa postupne menili Harry, Hermiona a Ron.

Fotogaléria
Harry Potter a Kameň mudrcov (2001) bol prvým...
Harry Potter a Kameň mudrcov (2001) bol prvým...
+8Harry Potter a Kameň mudrcov (2001) bol prvým...

Rowlingová v júni 2020 vyvolala vlnu kritiky za sériu príspevkov na Twitteri, ktoré boli podľa ľudskoprávnych aktivistov namierené proti transgenderovým osobám. V jednom tweete napríklad zdieľala a kritizovala článok, ktorý hovorí o „ľuďoch, ktorí menštruujú“. Rowlingovej vadilo, že autorky v tomto kontexte namiesto slova „ženy“ napísali „ľudia“. „Som si istá, že pre takých ľudí existovalo nejaké označenie. Napovedzte mi niekto,“ napísala.

Po veľkej kritike publikovala Rowlingová obsiahle vysvetlenie svojich názorov, v ktorom sa okrem iného zverila, že v mladosti čelila sexuálnemu a domácemu násiliu. „Poznám a milujem transľudí, ale vymazanie pojmu pohlavie zbavuje mnohé z nich možnosti zmysluplne diskutovať o svojom živote,“ vyhlásila. Esej Rowlingovej však vyvolala ďalšiu kritiku a od jej výrokov sa dištancovali aj niektorí herci z Harryho Pottera, vrátane slávneho tria Radcliffe, Watsonová a Grint.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Harry Potter #J.K. Rowlingová

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...