Spotify chystá kroky proti dezinformáciám o covide! Šíritelia môžu prísť o účet

Hudobná streamovacia služba Spotify podnikne kroky proti dezinformáciám o covide-19 na svojej platforme.

31.01.2022 07:00
Music Spotify Foto:
Kombinácia záberov: Vľavo hudobník Neil Young a vpravo moderátor podcastov Joe Rogan.
debata (20)

Švédsky gigant to oznámil v nedeľu po tom, čo folkrockový pesničkár Neil Young začal platformu bojkotovať, píše agentúra AFP. K Youngovi sa pridala aj speváčka a skladateľka Joni Mitchell.

Po novom bude Spotify podľa jej generálneho riaditeľa Daniela Eka k podcastom o covide-19 pridávať odkazy, ktoré užívateľa navedú k faktickým a vedecky podloženým informáciám. „Na základe spätnej väzby, ktorej sa nám v posledných niekoľkých týždňoch dostalo, je mi jasné, že máme povinnosť urobiť viac pre zabezpečenie vyváženosti a prístupu k široko prijímaným informáciám od lekárskej a vedeckej komunity,“ uviedol Ek vo vyhlásení.

„Táto nová snaha bojovať proti dezinformáciám bude spustená v nadchádzajúcich dňoch v krajinách po celom svete,“ doplnil s tým, že to podľa neho bude prvýkrát, čo veľká streamovacia služba začne poskytovať doplňujúce informácie o covide-19.

Music Spotify Mitchell Čítajte viac Zo Spotify chce odísť ďalšia hudobná legenda! Hnevajú ju dezinformácie o očkovaní

Spoločnosť Spotify, ktorá je s asi 381 miliónmi používateľmi najväčšou hudobnou streamovacou platformou na svete, zároveň v nedeľu na svojom webe zverejnila existujúce „pravidlá platformy“, v ktorých popisuje neprijateľný obsah. V pravidlách sa okrem iného píše, že by na Spotify nemal byť zverejňovaný obsah, ktorý „propaguje nepravdivé alebo nebezpečné klamlivé lekárske informácie, ktoré môžu spôsobiť ujmu off-line alebo priamo ohrozujú verejné zdravie“.

Príkladom závadného obsahu je podľa Spotify tvrdenie, že covid-19 a ďalšie ochorenia neexistujú či nabádanie ľudí, aby sa zámerne nakazili koronavírusom s cieľom získať imunitu. Obsah, ktorý pravidlá porušuje, môže byť odstránený a opakované porušovanie pravidiel môže viesť k odstráneniu účtu. Či toto rozhodnutie platformy privedie Neila Younga a Joni Mitchellovú späť do ponuky, však jasné nie je.

Marian Repa aktual Čítajte viac Blbosť je večná!

Spotify čelia kritike po tom, čo kanadsko-americký hudobník Young začiatkom minulého týždňa vyjadril nespokojnosť s tým, že táto platforma dáva výsadný priestor autorovi podcastov Joeovi Roganovi, ktorý podľa Younga šíri nebezpečné dezinformácie o vakcínach proti covidu-19. Young následne nechal svoje skladby zo Spotify odstrániť, pretože firma odmietla stiahnuť Roganov podcast.

Kanadská pesničkárka a gitaristka Joni Mitchellová v solidarite s Youngom v piatok oznámila, že chce, aby Spotify z ponuky stiahla všetku jej hudbu. Na sociálnych sieťach sa medzitým v súvislosti s kontroverziou začali množiť výzvy, aby ľudia prestali Spotify používať.

Roganov podcast nazvaný The Joe Rogan Experience je najpopulárnejší podcast na Spotify. Každý mesiac si ho stiahne 200 miliónov ľudí. Päťdesiatpäťročný Američan v ňom v uvoľnenej atmosfére vedie niekoľkohodinové rozhovory so širokou škálou osobností, od podnikateľov a vedcov po hercov a športovcov.

V poslednej dobe začal Rogan vystupovať negatívne proti vakcínam proti covidu-19, vlani v apríli napríklad povedal, že mladí a zdraví ľudia by sa nemali nechať očkovať. V programe tiež propagoval prípravok pre zvieratá proti parazitom ivermektín pri liečbe covidu-19, napriek negatívnym stanoviskám regulačných úradov USA, EÚ i Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

20 debata chyba
Viac na túto tému: #pravidlá #Spotify #Neil Young #Joni Mitchell #podcast #koronavírus #Joe Rogan #dezinformácia

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...