Alžbeta II. oslávila 70 rokov na tróne! Úsmev, dobrá nálada a stretnutie, ktoré ju vrátilo do roku 1953!

Britská kráľovná Alžbeta II. v sobotu začala oslavy svojho platinového výročia na tróne.

06.02.2022 07:32 , aktualizované: 08:00
CORRECTION Britain Queen Platinum Jubilee Foto: ,
Brtiská kráľovná Alžbeta II. si prezerá memorabílie k oslavám svojho 70. výročia na tróne.
debata (1)

Vo svojej rezidencii v Sandringhame prijala skupinu miestnych obyvateľov a rozkrojila tortu, uviedla agentúra Reuters. V nedeľu, kedy oslávi 70 rokov od nástupu na trón, sa panovníčka na žiadnych verejných akciách nezúčastní. Oslavy výročia vyvrcholia na začiatku júna.

Britská kráľovná Alžbeta II. Čítajte viac Alžbeta II. je na tróne už sedemdesiat rokov

Pre deväťdesiatpäťročnú kráľovnú bola sobotňajšia recepcia prvou verejnou akciou naživo s účasťou väčšieho počtu ľudí od vlaňajšieho októbra. Po niekoľkých vyšetreniach totiž lekári Alžbete II. nariadili pokojnejšie pracovné tempo a viac odpočinku. Kráľovná sa však zúčastnila na niekoľkých akciách po internete.

Brtiská kráľovná Alžbeta II. si prezerá...
Kráľovná Alžbeta II. si prezerá memorabílie,...
+6Kráľovná Alžbeta II. odchádza zo Sandringham...

Medzi ľuďmi, ktorí sa v sobotu stretli s kráľovnou, bola podľa stanice BBC aj bývalá študentka hotelovej školy Angela Woodová, ktorá sa podieľala na príprave pokrmu nazvaného Coronation Chicken (Korunovačné kura), ktorý bol prvýkrát podávaný v roku 1953 pri korunovačných oslavách. Odvtedy si pokrm získal v britskej gastronómii popularitu.

zväčšiť Kráľovná Alžbeta II. počas recepcie pri... Foto: SITA/AP, Joe Giddens
Britain Queen Platinum Jubilee Kráľovná Alžbeta II. počas recepcie pri príležitosti 70. výročia - platinového jubilea jej vládnutia na britskom tróne sa stretla aj s Angelou Woodovou, ktorá pomohla v roku 1953 vytvoriť recept na slávne "korunovačné kura".

Britská monarchia oslavuje prvýkrát platinové výročie panovníka. Alžbeta nastúpila na trón 6. februára 1952, v deň úmrtia jej otca kráľa Juraja VI. Vzhľadom k tomu, že začiatok panovania pripadá na rovnaký deň ako úmrtie otca, kráľovná výročie neslávi okázalo.

Na nedeľu nemá panovníčka na programe žiadne oficiálne akcie. Oslavy vyvrcholia na začiatku júna, kedy ich budú sprevádzať koncerty a pouličné akcie.

Video
VIDEO: Alžbeta II. oslavuje 70 rokov na tróne. Britain Royals Čítajte viac Vojvodkyňa Kate obrala Harryho o jeho srdcovku! Nikomu to nevadilo, všetci sa bavili

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #oslava #kráľovná Alžbeta II.

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...