Alžbeta II. pri jubilejnom prejave šokovala časť verejnosti! Camilla bude kráľovná

Britská panovníčka Alžbeta II. v sobotňajšom prejave pri príležitosti 70. výročia svojho panovania prekvapila veľkú časť verejnosti.

07.02.2022 06:43
Britain Queen Platinum Jubilee Foto: ,
Britská kráľovná Alžbeta II. a jej nevesta - vojvodkyňa Camilla z Cornwallu na zábere z júna 2021.
debata (8)

Britská panovníčka si praje, aby sa po jej smrti manželke jej syna a následníka trónu princa Charlesa hovorilo kráľovná Camilla, a nie princezná. Takto jednoznačne to Alžbeta II. v sobotu uviedla vo svojom prejave k národu, ktorý bol zverejnený v predvečer výročia kráľovniných 70 rokov na tróne.

Doteraz panovali nejasnosti, ako Camillu v budúcnosti oslovovať. Jedným z dôvodov bolo, že pred sobášom s Charlesom bola už raz vydatá, uvádza BBC. „Až sa môj syn Charles v plnom rozsahu stane kráľom, viem, že jemu a jeho manželke Camille poskytnete rovnakú podporu, ako ste poskytli mne. Je mojím úprimným prianím, aby až ten čas príde, bola Camilla známa ako kráľovná manželka, pretože aj ona bude pokračovať vo vernej službe (krajine)," napísala Alžbeta II.

Brtiská kráľovná Alžbeta II. si prezerá...
Kráľovná Alžbeta II. si prezerá memorabílie,...
+6Kráľovná Alžbeta II. odchádza zo Sandringham...

Charles a Camilla sú rozhodnutím „dojatí a poctení“, uviedol ich hovorca. „Sme si hlboko vedomí pocty, ktorú toto prianie mojej matky predstavuje,“ uviedol princ Charles.

V čase sobáša Charlesa a Camilly panovalo všeobecné presvedčenie, že novomanželka bude raz oslovovaná princezná manželka (Princess Consort). Podľa rovnakej logiky bol Alžbetin vlani zosnulý manžel Philip oslovovaný princ manžel (Prince Consort). Podľa britských tradícií by mu totiž titul kráľa dával nadradenosť nad kráľovnou.

Britská kráľovná Alžbeta II. Čítajte viac Alžbeta II. je na tróne už sedemdesiat rokov

Panovníčka vo svojom prejave spomínala na svojho otca kráľa Juraja VI., po ktorého smrti v roku 1952 zasadla na britský trón, na svoju matku aj na manžela Philipa a lásku a podporu, ktorou ju celý život zahŕňal. „Mám to šťastie, že ma moja rodina vytrvalo a s láskou podporuje,“ napísala.

„S potešením obnovujem sľub, ktorý som vám dala v roku 1947, že zasvätím celý svoj život službe,“ napísala kráľovná, a odmietla tak špekulácie o možnej abdikácii. V roku 1947, ešte pred svojím nástupom na trón, vtedajšia princezná povedala, že zasvätí službe celý svoj život, či už to bude život krátky, alebo dlhý.

Najčítanejší britský denník v nedeľu vyšiel s nadpisom na titulnej strane Camilla bude kráľovnou. Rozhodnutie panovníčky interpretuje ako „dôkaz trvalej náklonnosti k žene, ktorá urobila jej prvorodeného syna šťastným“.

CORRECTION Britain Queen Platinum Jubilee Čítajte viac Alžbeta II. oslávila 70 rokov na tróne! Úsmev, dobrá nálada a stretnutie, ktoré ju vrátilo do roku 1953!

Konkurenčný bulvárny denník Sunday Express prejav vidí ako „kráľovnín darček Charlesovi k platinovému jubileu“, ako sa hovorí sedemdesiatemu výročiu. Kráľovná sa tým podľa nedeľného vydania denníka snaží o hladký prechod v nástupníctve.

„Bolo to prvýkrát, čo sa kráľovná verejne vyjadrila k otázke, v ktorej nepanuje zhoda od svadby Charlesa a Camilly z roku 2005,“ uvádza denník The Sunday Times. Kráľovnin krok ukončil „roky sporov a nejasností“ ohľadom budúcej úlohy vojvodkyne, až jej manžel zasadne na trón. „Camilla získala kráľovnin súhlas“, konštatuje The Telegraph.

zväčšiť Princ Charles a jeho manželka Camilla sa po... Foto: SITA/AP, Andrew Milligan
Britain Royals Princ Charles a jeho manželka Camilla sa po smrti kráľovnej Alžbety II. stanú kráľom a kráľovnou.

Takzvané platinové výročie panovníka oslavuje britská monarchia prvýkrát. Alžbeta nastúpila na trón 6. februára 1952, v deň smrti svojho otca kráľa Juraja VI. Vzhľadom k tomu, že začiatok panovania pripadá na rovnaký deň ako úmrtie otca, kráľovná výročie neslávi okázalo. Na dnešok nemá panovníčka na programe žiadne oficiálne akcie. Oslavy vyvrcholia na začiatku júna, kedy ich budú sprevádzať koncerty a pouličné akcie.

Video
VIDEO: Takto oslávila Alžbeta II. svoje 70. výročie na tróne.
8 debata chyba
Viac na túto tému: #princ charles #titul #kráľovná Alžbeta II. #vojvodkyňa Camilla

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...