OTO 2008: Absolútny víťaz Kuly utiekol, Mórová to natrela herečkám

Večer plný prekvapení - taký podtitul dostal ďalší ročník televíznej ankety OTO. Prekvapením neboli len mená niektorých víťazov, ale aj fakt, že spevák kapely Desmod Mário Kuly Kollár si prevzal sošku za najlepšieho speváka, ale po cenu absolútneho víťaza ankety OTO 2008 si už neprišiel. Prevzal ju za neho jeho manažér Michal Kožuch.

11.03.2009 20:38 , aktualizované: 12.03.2009 05:28
Igor Timko s manželkou a Diana Mórová, Juraj Mokrý Foto:
Ocenená v tejto skupine je len jedna - herečka Diana Mórová, ale šťastní boli aj všetci ostatní. Jej priateľ Juraj Mokrý (vpravo) či spevák Igor Timko s manželkou.
debata

„Kuly sa zaprisahal, že ak to vyhrá, tak už nepríde,“ povedal Kožuch na pódiu. „Naplnilo sa to. Chcem sa veľmi poďakovať, Kuly aj celá kapela prežíva ťažké obdobie vďaka tomu, čo sa píše aj hovorí, a preto táto cena je veľmi dôležitá, nielen pre Kulyho, ale pre celú kapelu,“ narážal na všetko okolo účinkovania Desmodu v národnom kole Eurosongu. Líder nitrianskej kapely, ktorý si stihol počas večera prevziať aspoň žiarivú trofej v kategórii Spevák roka, však nedorazil ani na následnú after-párty a tak jeho reakcie sa nikto z novinárov nedočkal. Ktohovie, či sa on dočká budúci rok nejakej sošky…

Moderátor Vilo Rozboril a jeho kolegyňa z... Foto: Ivan Majerský
Vilo Rozboril a Lenka Čviriková-Hriadeľová Moderátor Vilo Rozboril a jeho kolegyňa z konkurenčnej televízie JOJ Lenka Čviriková-Hriadeľová. Sošky si odnášali obaja.

Späť však k tým „príjemnejším“ mo­mentom večera – postarali sa o ne vtipní herci, ktorí boli ochotní účinkovať v často ironických upútavkach a nominačných dokrútkach. Hoci program sa spočiatku rozbiehal rozpačito a s problémami, ponúkol niekoľko veľmi zaujímavých a zábavných chvíľ.

V hľadisku Opery SND sa zišli známe tváre zastupujúce hereckú aj spevácku profesiu, nechýbalo množstvo moderátorov, ktorí sa pobili o ceny v kategóriach Osobnosť televízneho spravodajstva, športu aj publicistiky. Hneď prvou cenou večera, ktorú v stredu večer udelila Adela Banášová s Danielom Krajcerom, bola tá pre najlepšieho moderátora publicistiky. Víťazstvo opäť obhájila Zlatica Puškárová, ktorá už má doma sošky dve.

Moderátorka Zlatica Puškárová si opäť odniesla... Foto: Zdeno Gáfrik
Zlatica Puškárová Moderátorka Zlatica Puškárová si opäť odniesla cenu v kategórii publicistiky.

„Ono to tak možno nevyzerá, mám stres a už sa teším domov. Ale veľmi pekne ďakujem, som vďačná televíznym divákom a som rada, že tu opäť môžem stáť s touto soškou,“ odkázala z pódia moderátorka politickej relácie Na telo. Neskôr pre Pravda.sk uviedla, že počas večera cítila rozpaky. „Zdá sa mi, že starnem a prežívam to nejako intenzívnejšie. Uvedomujem si, že táto cena nie je samozrejmá vec. Konkurencia je obrovská. Veľmi si to vážim.“

Už štvrté víťazstvo v ankete najobľúbenejších televíznych osobností si pripísala na konto moderátorka športového spravodajstva Lenka Čviriková-Hriadeľová. Porazila oboch mužských kolegov, ktorí sa s ňou dostali do najužšej nominácie a zabezpečila tak prvú sošku tohto večera pre televíziu JOJ. A v moderátorských kategóriách prišlo aj sľubované prekvapenie. Víťazstvo v kategórii televízneho spravodajstva si totiž po rokoch „markízackej nadvlády“ odniesla tvár hlavnej spravodajskej relácie Jednotky – Jarmila Lajčáková-Hargašová.

Zľava: Gabriela Drobová, Bruno Ciberej a Adela... Foto: Ivan Majerský
Gabriela Drobová, Bruno Ciberej a Adela Banášová Zľava: Gabriela Drobová, Bruno Ciberej a Adela Banášová - afterpárty po OTO-vi prišli spoločne.

„Som vďačná za každý hlas, veľmi si to vážim. Ďakujem pekne,“ povedala moderátorka Správ STV. Ešte predtým si však skontrolovala obálku s jej menom. „Viete, keď sa tu dnes večer stalo toľko omylov, radšej som si to skontrolovala,“ vysvetlila s úsmevom pred kamerami. Cenu vraj naozaj nečakala a tak nemala pripravenú žiadnu ďakovnú reč. „Bolo to úplne spontánne. Až v zákulisí mi napadlo tisíc vecí, ktoré som chcela povedať. Ale ľudia nám hádam odpustia trému, ktorú v danom momente prežívame aj my - bez ohľadu na to, že sme zvyknutí na kamery,“ vysvetlila Lajčáková-Hargašová.

Moderátorka Jarmila Lajčáková-Hargašová v... Foto: Zdeno Gáfrik
Jarmila Lajčáková-Hargašová Moderátorka Jarmila Lajčáková-Hargašová v šatách Lýdie Eckhardt.

O tom, aká dokáže byť sila pesničky – hitu sa presvedčili už tvorcovia snímky Pokoj v duši. Určite aj kvôli skladbe Jany Kirschner videlo film v réžii Vlada Balca takmer stotisíc divákov. A pesnička nepomohla len filmu, ale aj samotnej interpretke. Práve Jana Kirschner sa totiž stala prekvapivou víťazkou speváckej kategórie. „Musím sa priznať, že už roky som nič nevyhrala a minulý rok som bola v televízii len jedenkrát,“ skonštatovala umelkyňa na pódiu. „Som vlastne ojedinelý jav,“ povedala s úsmevom.

Veľké prekvapenie večera priniesla aj kategória herečiek. Favorizovanú Michaelu Čobejovú aj minuloročnú víťazku Zuzanu Fialovú tento rok porazila Diana Mórová. Jedna z najobľúbenejších postáv seriálu Panelák neskrývala nadšenie a podotkla, že je zaujímavé, čo sa teraz divákom páči. „Bála som sa vziať postavu Švehlovej, hovorila som si, že je to taká nepríjemná ženská a vidíte. Diváci ju milujú, dokonca aj deti,“ vykríkla očarujúca herečka, ktorej vraj prichádzajú pravidelne listy od žiačok základných škôl, ktoré sa chcú podobať na jej postavu Ivany Švehlovej. Mórová prišla na pódium v jednej z najkrajších rób večera.

V kategórii hercov obhájil minuloročného OTA Tomáš Maštalír. Udeľovanie sošky v hereckých kategóriach zároveň poskytlo aj priestor pre najzábavnejšie momenty večera. Upútavky, ktoré nakrútili tvorcovia s nominovanými, nezabudli odkazovať na známe hollywoodske snímky, ale nechýbal im vtip a nadsázka.

Do Siene slávy vstúpila herečka Emília Vášáryová. Foto: Zdeno Gáfrik
Emília Vášáryová Do Siene slávy vstúpila herečka Emília Vášáryová.

Obe veci by mali byť aj vlastnosťami slovenských zabávačov. Či to tak je, už musia diváci zvážiť sami, nominačné dokrútky však vtipné boli. Prekvapenie sa ale nekonalo. Adela Banášová opäť obhájila pozíciu najobľúbenejšieho zabávača televíznej obrazovky. „Za túto štvrtú sošku je človek akýsi vďačnejší. Hovorí si, že to už naozaj nemuselo byť,“ skonštatovala ocenená moderátorka pre Pravda.sk. Jej nominovaný konkurent Vilo Rozboril však tiež nemal dôvod žialiť, len pár minút pred „korunováciou“ Adely totiž ďakoval so soškou za zábavný program roka – stala sa ním relácia Modré z neba.

Diana Mórová a Maroš Kramár predviedli... Foto: Ivan Majerský
Diana Mórová a Maroš Kramár Diana Mórová a Maroš Kramár predviedli novinárom hviezdnu pózu.

Do Záhorskej Bystrice putovala aj soška v novej kategórii, v ktorej sa OTO udeľoval prvýkrát - seriál roka. Zo slovenského „Oscara“ sa tešili tvorcovia a herci seriálu Ordinácia v ružovej záhrade. Programom roka sa stal megaúspešný markízacky projekt Slovensko má talent. Hoci režisér Peter Núňez bol vlastne nominovaný trikrát, keďže režíroval aj konkurenčné programy Let´s Dance a Hodina deťom, pri ďakovačke ho premohlo dojatie. „Som vďačný Markíze, že to riskla a šla do tohto projektu,“ podotkol.

Novú cenu s názvom Program branding za propagáciu relácie a upútavky na ňu získali markízacke Vilomeniny, program, ktorý po ôsmich rokoch na obrazovke nedávno skončil.

Cenu týždenníka Život si prevzali tvorcovia seriálu Mesto tieňov. Do Siene slávy uvádzal Ladislav Chudík - medzi tých najlepších a najslávnejších sa zaradila herečka Emília Vášáryová.

Ceny v ankete OTO 2008
Osobnosť TV spravodajstva Jarmila Lajčáková-Hargašová (STV)
Osobnosť TV publicistiky Zlatica Puškárová (TV Markíza)
Osobnosť TV športu Lenka Čviriková-Hriadeľová (TV JOJ)
Moderátor zábavných programov Adela Banášová (TV Markíza)
Zábavná relácia roka Modré z neba (TV Markíza)
Program roka Slovensko má talent (TV Markíza)
Seriál roka Ordinácia v ružovej záhrade (TV Markíza)
Speváčka roka Jana Kirschner
Spevák roka Mário Kuly Kolár
Herečka roka Diana Mórová
Herec roka Tomáš Maštalír
Sieň slávy Emília Vášáryová
Cena Života seriál Mesto tieňov (TV Markíza)
Absolútny OTO Mário Kuly Kolár
Riaditeľ televízie Markíza Václav Mika prišiel...
Scenárista Andy Kraus s manželkou nechýbal...
+47Moderátorka televízie Markíza Martina...
debata chyba

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...