Sú ľaváci ľaví? Omyl...

Aj vy robíte väčšinu činností opačnou rukou ako väčšina? Našťastie, nežijeme v Japonsku, kde kedysi mohol muž ženu-ľaváčku bez výčitiek svedomia opustiť. A takisto nie v arabských krajinách, kde sa ľavá ruka považuje za špinavú, nevhodnú na čokoľvek, okrem umývania sa po veľkej potrebe.

10.12.2007 08:00
umenie, ruka
Ilustračné foto.
debata

Nepatríme medzi eskimácke kmene, kde je ľavorukosť diabolským znamením. Ba práve naopak – ľaváci sú často ľudia na pravom mieste! Aj pravoruký svet zvládajú ľavou zadnou!

Ľudia sa na pravákov a ľavákov delili odjakživa. Jestvujú dokonca aj názory, že v období pred masovým používaním rôznych nástrojov a zbraní bol podiel ľavákov a pravákov približne rovnaký. Až neskôr začalo čoraz viac ľudí uprednostňovať pravú ruku a dnes sa odhaduje, že približne 90 percent ľudí patrí medzi pravákov. Ľaváctvo sa dlho, až do polovice 20. storočia, potláčalo. Učitelia v školách nútili ľavákov, aby sa naučili písať pravou. Výsledkom boli často rôzne poruchy učenia, výkyvy v prospechu, odpor k škole, neurózy, dokonca zajakavosť, nočné pomočovanie či tiky. Liek na „chorobu“ nazývanú ľaváctvo sa hľadal dlho a prívlastok „ľavý“ je dodnes akýmsi synonymom pre nešikovnosť. Našťastie, najhoršie časy sa už pre ľavorukú menšinu azda nenávratne skončili. Aj na Slovensku si už ľaváci môžu v on-line obchodoch zakúpiť niektoré nástroje prispôsobené ich potrebám.

„Obchod pre ľavákov sme založili preto, že ja ako vyhranená ľaváčka som sa odmalička stretávala s rôznymi prekážkami. A tak sme sa s manželom rozhodli, že umožníme ľavákom zakúpiť si pomôcky, ktoré by im mohli uľahčiť život,“ vysvetľuje Ingrid Bujáková z internetového portálu zameraného na „desaťpercentnú menšinu“, ktorá svet vidí z druhej strany. „Svet je veľmi silno orientovaný na pravú ruku. Dnes už síce ľavákov v školách nepreúčajú, ale to je asi všetko. Len veľmi zriedka ľavákom učitelia venujú zvláštnu pozornosť. Zoberú na vedomie, že dieťa je ľavák, a tým sa to pre nich končí. Mojím najväčším problémom bolo vždy rysovanie a kreslenie. Naše ľavácke pravítka deťom tento problém uľahčia. Ide o to, že ľavák ťahá čiaru sprava doľava, ale štandardné pravítko má čísla presne naopak – čiže núti vás rysovať ako praváka. Ľavou rukou to však vôbec nie je jednoduché.“

Bujákovci z Galanty tvrdia, že najčastejšie sa predávajú nožnice, pravítka, perá, otvárače na konzervy a škrabky na zeleninu pre ľavákov. Kúpiť možno napríklad aj počítačové klávesnice či myši prispôsobené ľavákom. V ponuke majú aj knihy určené rodičom-pravákom, ktorí majú ľavoruké dieťa, aby si uvedomili, čím všetkým musia ich deti prejsť. „Osobne vždy odporúčam pravákom, ktorí tvrdia, že z ľavorukosti robíme zbytočnú vedu, aby si zobrali do ruky ľavácke nožnice či otvárač na konzervy a skúsili to použiť. Vtedy si väčšina pravákov uvedomí, aké je pre ľaváka žiť v pravorukom svete.“

Na ľaváctve nie je nič zvláštne
Moja 28-ročná sestra Silvia, ktorá je ľaváčka, tvrdí, že nikdy nevnímala svoju ľavorukosť ako nejaký hendikep. To len mňa oblievala hrôza, keď som ju videla brať do (k)ľavej ruky veľký kuchynský nôž a krájať chlieb. Dlho mala v domácnosti rodičov dokonca výhodu – nemusela čistiť zemiaky. Do okamihu, kým sa na pultoch predajní neobjavili obojstranné škrabky. „My ľaváci máme veľkú nevýhodu najmä vtedy, ak si chceme rýchlo napísať nejaké poznámky takzvane na stojáka, bez možnosti oprieť si aspoň zápästie o stôl. Písať takto vo vzduchu ľavou rukou zľava doprava nie je vôbec jednoduché,“ tvrdí. Pre ľavákov by vlastne bolo výhodnejšie arabské písmo, ktoré sa píše a číta sprava doľava. Zaujímavé, že práve Arabi sú tí, ktorí ľavú ruku považujú za nečistú…

Aj moja 5-ročná dcéra Sára, dieťa rodičov-pravákov, je pomerne vyhranená ľaváčka. Odmalička sa naťahovala za hračkami ľavou rukou, do ľavej automaticky uchopila farbičku. Viaceré tlačené písmenká píše ako ich zrkadlový obraz. „Sotva sa niektoré deti naučia zaobchádzať s ceruzkou, už v začiatkoch svojich pokusov robia niektoré typické chyby. Písmenká alebo číslice píšu obrátene alebo ležato, prípadne hore nohami. Niektoré deti, keď už vedia lepšie písať, píšu všetko dokonca zrkadlovo, čiže sprava doľava,“ tvrdí o poruchách písania a čítania u ľavákov Mgr. Jozef Gavlák, pedagóg a logopéd. Zároveň upozorňuje, že násilne potláčané ľaváctvo môže byť príčinou porúch reči. „Počas mnohoročnej praxe som zistil, že veľmi veľa detí, ktoré sa začínajú zajakávať, sú rodení ľaváci, ktorých ľavorukosť je potláčaná v prospech pravej ruky.“

Odborníci zdôrazňujú, že ľavorukosť nie je chyba a v škole sa nemá vnímať ako zvláštnosť, ale prirodzený jav. Ľavák by mal v lavici pre dvoch sedieť na ľavej strane, ak sedí s pravákom. Ak je ľavákov v triede viac, je výhodnejšie posadiť ich za sebou alebo spolu pre ľahšiu orientáciu v manuálnych činnostiach. Zošiť by mal mať ľavák vždy natočený tak, aby pravý roh bol nižšie ako ľavý. Zjednodušene povedané, presne naopak, v zrkadlovom obraze praváka. Inak hrozí písanie s vytočenou dlaňou či „drápkovité“ držanie pera s hrotom smerom k sebe. A potom krivenie chrbtice. Ťažkosti vraj niekedy spôsobuje sklon písma. Ľaváci majú tendenciu písať stojato. Ale netreba vraj trvať na ležatom písme so sklonom doprava. V niektorých krajinách sa dokonca dáva prednosť stojatému písmu, ktoré je čitateľnejšie. „Prvé náznaky uprednostňovania jednej či druhej ruky sa objavujú medzi prvým až piatym rokom života, s priemerom vo veku troch rokov,“ píše pre mesačník Dieťa psychologička PhDr. Dagmar Kalászová. „U dievčat sa obyčajne stranové preferencie objavia omhoho skôr ako u chlapcov.“

Vykročia ľavou
Rozličné „zmysluplné“ prieskumy a štatistiky o ľavákoch tvrdia, že sú síce inteligentnejší a majú nadpriemerne vyvinuté rečové schopnosti, na druhej strane viac fajčia, pijú, je medzi nimi viac homosexuálov a častejšie spôsobujú dopravné nehody. Dočítate sa aj to, že ľaváci bývajú chorľavejší, majú väčší skon k depresiám. Na druhej strane – ľavákmi boli Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael či Picasso – a pozrite sa na tie maľby! Paul McCartney či Jimmy Hendrix tiež zvládli gitaru, hoci im to sťažovala „ľavoruká orientácia“. A to spomíname naozaj len takých, čo s noblesou zvládli náročné manuálne činnosti, pretože použiť ako príklad hercov Nicol Kidmanovú, Toma Cruisa alebo Brucea Willisa v rámci zručností nemá až taký efekt. Ale ľaváci vraj zarábajú viac ako praváci! Platí to však údajne len u mužov. Prečo je to tak, treba sa opýtať amerických vedcov z univerzity Johna Hopkinsa.

Niekedy môže mať ľavorukosť alebo dokonca „ľavonohosť“ veľkú výhodu, najmä v prípade niektorých vrcholových športovcov alebo v prípade kolektívnych športov. V Amerike si cenia najmä ľavorukých nadhadzovačov pri bejzbale, ľavorukí tenisti vedia pripraviť horúce chvíle pre svojich súperov, príkladom je Martina Navrátilová alebo John McEnroe. Ľaváci sú cenení aj v hádzanárskej reprezentácii či na futbalovom trávniku, napríklad Diego Maradona. Boxer, ktorý vie dominantnou ľavačkou nečakane knokautovať súpera, môže byť tiež vo výhode.

Za ľaváctvo či praváctvo môže náš mozog. Každá jeho pologuľa riadi opačnú stranu tela – pravá ľavú, ľavá pravú. Ľavák má dominantnú pravú mozgovú pologuľu, nevie sa prečo, hoci teórie sú rôzne. Mimochodom, starí Egypťania verili, že žila lásky vedie do srdca práve z ľavej ruky, preto sa na ľavý prstenník dáva svadobná obrúčka. Kto tvrdí, že ľaváci sú tí nešikovnejší, nech si uvedomí, že práve oni musia odmalička zvládať „pravácke nástrahy“ a zdolávať prekážky a problémy vyplývajúce z toho, že sú menšinou. Keď sa to tak vezme – musia byť omnoho schopnejší ako my, väčšina, keď sa v pravorukom svete zorientovali. Napokon sa naučili krájať nožmi určenými pre pravákov, strihať praváckymi nožnicami, a, pravdupovediac, asi máloktorí majú počítačovú myš umiestnenú na ľavej strane a klávesnicu prispôsobenú svojim potrebám… Nie sú ani zďaleka ľaví. Každý deň bez obáv vykročia ľavou – a prinesie im to šťastie.

Ľavák alebo pravák?

Dieťa:
- Do ktorej ruky berie častejšie hračky? Dieťa, ktoré viditeľne uprednostňuje ľavú ruku, môže mať obľúbenú hračku položenú na pravej strane, nezoberie ju však pravou, radšej sa celé pootočí a uchopí ju ľavou rukou.
- Dominantná ruka sa prejaví aj pri prvých pokusoch zobrať do ruky farbičky a kreslení obrázkov.
- Pri stavaní veže z kociek dieťa na seba ukladá kocky dominantnou rukou.
- Preložme papier na dve polovice a dajme dieťaťu na jednu z nich nakresliť domček pravou rukou, potom preložený papier otočme a nech nakreslí domček ľavou rukou. Keď si papier rozložíme a porovnáme domčeky vedľa seba, ten, ktorý bol nakreslený dominantnou rukou, by mal byť podstatne krajší, s pravidelnejšími ťahmi, mať viacero detailov.
(Poznámka: Toto je len jednoduchý domáci test. Dieťa však často ruky strieda a vždy nie je ľahké zistiť, či je ľavákom alebo pravákom. Dôkladná diagnostika ľavorukosti trvá u odborníka aj niekoľko hodín.)

Webstránky venované ľavákom: www.lavaci.sk, www.prolevaky.cz

debata chyba

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...