Oslava kráľovninho jubilea sa blíži! Spomienkové predmety idú na dračku, mnohé sa nestihnú dostať ani na pulty

Briti sa chystajú pri nadchádzajúcich oslavách kráľovninho platinového jubilea minúť milióny libier za upomienkové predmety.

01.06.2022 00:00
Britská kráľovná Alžbeta II. Foto: ,
Britská kráľovná Alžbeta II.
debata

V ponuke budú napríklad hrnčeky, taniere či hudobná skrinka, predmety, ktorých podobu kráľovná predtým schválila. Výroba upomienkových predmetov na oslavu 70 rokov Alžbety II. na tróne je potrebnou vzpruhou pre britské hospodárstvo, informovala na svojom stanici BBC. Hlavné ťažisko osláv sa sústredí do nadchádzajúceho predĺženého víkendu od 2. do 5. júna.

Meghan Markle, princ Harry Čítajte viac Tvrdý úder kráľovnej! William a Kate áno, Harry s Meghan nie

V porcelánke Halycon Days v meste Stoke-on-Trent, ktorá sa pýši titulom dvorného dodávateľa, pribrali ďalších zamestnancov, aby firma dokázala uspokojiť objednávky. Veľká časť vyrobených predmetov je rezervovaná pre zberateľov.

Taniere zdobené farbou s prímesou 22-karátového zlata stoja 150 libier. Najlacnejšia položka, hrnček, stojí 29 libier . Najdrahší zberateľský kúsok, hudobná skrinka, vyjde na 1 950 libier.

Britain Royals Čítajte viac Konečne! Kráľovná sa vraj prvýkrát stretne s pravnučkou Lilibet, dokonca sa pre ňu vzdala...

Firma uvádza, že niektoré položky sa napriek vysokým cenám vypredávajú ešte predtým, než sa vôbec dostanú na pulty. „Dopyt bol neuveriteľný,“ uviedla riaditeľka Halycon Days Pamela Harperová. „Uviedli sme dve kolekcie, ktoré sa okamžite vypredali,“ pokračovala. Dodala, že výroba kráľovských upomienkových predmetov z porcelánu je zároveň spôsob, ako udržať nažive tento vymierajúci druh umenia.

Britská kráľovná Alžbeta II. s diamantovým...
Britská kráľovná Alžbeta II.
+21Britská princezná Alžbeta, neskoršia kráľovná...
Kolekcie previezli na hrad Windsor, aby ich schválila kráľovná. „Nikdy v živote som nebola nervóznejšia,“ hovorí Harperová. Na otázku, či je pravdepodobné, že si kráľovná vypije čaj zo šálky vyrobenej jej spoločnosťou, riaditeľka Halycon Days odpovedala: „Veľmi by som dúfala, že príležitostne použije niečo vyrobené v Anglicku zo Stoke-on-Trent.“

Podľa Centra pre výskum maloobchodu by Spojené kráľovstvo mohlo pri platinovom jubileu minúť asi 408 miliónov libier, pričom 281,5 milióna by išlo na upomienkové predmety a darčeky.

Pozrite si rebríček TOP 5 kuriozít z kráľovských svadieb

debata chyba
Viac na túto tému: #kráľovná Alžbeta II.

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...