Spokojná kráľovná a po jej boku? Na balkóne Buckinghamského paláca len tí najvernejší - dokonalá Kate, William a ich deti

Prekvapenie sa nekonalo! Hoci je princ Harry s manželkou už v Londýne, na balkóne Buckinghamského paláca sa dvojica neobjavila. Presne tak, ako pred časom avizoval kráľovský palác.

02.06.2022 19:33
Britain Platinum Jubilee Foto: ,
Kráľovná Alžbeta II., vojvodkyňa Kate, princ Louis, princ George, princezná Charlotte a princ William na balkóne Buckinghamského paláca počas podujatia Trooping the Colour.
debata (2)

Slávnostný vojenský sprievod vo štvrtok v centre Londýna zahájil oslavy 70. výročia vlády britskej kráľovnej Alžbety II. Akcie sa v londýnskej vládnej štvrti Whitehall pred očami tisícok divákov zúčastnilo asi 1 400 vojakov, 400 hudobníkov a 240 koní. Až do nedele vyhlásila britská vláda štátny sviatok; konať sa budú tisíce najrôznejších ak­cií.

Princ Charles, kráľovná Alžbeta II., vojvodkyňa...
Princ Charles, kráľovná Alžbeta II., vojvodkyňa...
+9Princ Charles, kráľovná Alžbeta II., vojvodkyňa...

„Ďakujem všetkým, ktorí zvolávajú komunity, rodiny, susedov a priateľov, aby oslávili moje platinové jubileum,“ napísala kráľovná vo vyhlásení k národu. „Dobrá vôľa, ktorá je mi preukazovaná, ma naďalej inšpiruje. Dúfam, že nasledujúce dni budú príležitosťou na to, aby sme sa zamysleli nad tým, čo sme dosiahli v uplynulých 70 rokoch, zatiaľ čo hľadíme do budúcnosti s dôverou a nadšením,“ dodala.

Meghan Markle, princ Harry Čítajte viac Tvrdý úder kráľovnej! William a Kate áno, Harry s Meghan nie

Vojenská slávnosť, anglicky pomenovaná Trooping the Colour, sa už od roku 1748 koná pri príležitosti narodenín panovníkov Spojeného kráľovstva či k výročiu ich vlády.

Sprievodu sa zúčastnili príslušníci Írskej gardy, prvého práporu britskej armády a kráľovskej gardy za sprievodu jazdy a stoviek armádnych muzikantov. Asi 7000 ľudí si na mieste kúpilo vstupenky a ďalších 7000 príslušníkov armády a britských légií dostalo pozvanie.

Po zhruba dva a pol hodine sprievod zakončil prelet 70 historických i moderných lietadiel kráľovského letectva v rôznych formáciách, zatiaľ, čo Alžbeta II. s niektorými členmi svojej rodiny stála na balkóne Buckinghamského paláca.

V londýnskom Whitehalle sa vo štvrok začnú...
V londýnskom Whitehalle sa vo štvrok začnú...
+4V londýnskom Whitehalle sa vo štvrok začnú...

Príslušníkov armády, letcov i prizerajúcich Britov z balkóna okrem kráľovnej zdravilo 17 členov kráľovskej rodiny, vrátane Alžbetinho syna a nástupcu trónu princa Charlesa s manželkou Camillou, princa Williama s manželkou Catherine a deťmi a princeznej Anny.

Harry a Meghan, ktorí medzitým pricestovali do Londýna, sa, ako bolo kráľovským palácom avizované už pre pár týždňami, vystúpenia na balkóne Buckinghamského paláca nezúčastnili. Pred dvoma rokmi sa rozhodli opustiť kráľovské povinnosti a preto im kráľovná toto privilégium odobrala.

Dvojica, ako informuje Daily Mail, sa však k rodine pridala v kancelárii generálmajora s výhľadom na sprievod Horse Guards Parade v centre Londýna na Trooping the Colour.

kráľovná Čítajte viac Nazrite do domu najväčšej fanúšičky kráľovskej rodiny: Tisíce spomienkových predmetov aj Dianina izba

Na počesť kráľovninho výročia večer v Spojenom kráľovstve a celom Spoločenstve (Commonwealthu) vzplanie cez 1500 signálnych ohňov za spevu zborov.

Nasledovať budú v piatok, sobotu a nedeľu tisíce kultúrnych a náboženských podujatí, napríklad bohoslužba v katedrále svätého Pavla na vzdanie vďaky za Alžbetinu vládu alebo vystúpenie hviezdnych hudobných interpretov a kapiel ako skupiny Queen, Eda Sheerana alebo Alicie Keys.

Pozrite si video – medailónik vojvodkyne Kate.

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kráľovná Alžbeta II.

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...