OBRAZOM: Top momentky zo života princa Williama! Oslavuje 40-ku, jeho osudu sa prizerá celý svet

Britský princ William, vojvoda z Cambrige, je druhým v línii nástupníctva na britský trón a svoje kráľovské povinnosti "berie vážne", aj keď môžu "výrazne zaťažovať" jeho súkromný život, ako uviedol rozhovore pre BBC. Snaží sa však aj o to, aby žil ako každý iný.

21.06.2022 00:00
Britain Prince William Foto: ,
1991: Princ William počas návštevy St. James Cathedral v Toronte, v Kanade.
debata (1)

Vnuk kráľovnej Alžbety II. je prvou osobou s nárokom na britský trón, ktorá vykonávala zamestnanie. Pôsobil ako pilot záchrannej helikoptéry a vyskúšal si aj prácu v tajných službách. Najstarší syn princa Chalesa a princeznej Diany navyše svojou harmonickou rodinou prispieva k pozitívnemu imidžu britskej monarchie. A mnohí Briti by ho na tróne videli radšej ako jeho otca. 21. júna oslavuje 40 rokov.

Rok 1982: Princezná Diana pózuje so svojím...
1982: Princ Charles a princezná Diana s ich...
+221991: princ William počas návštevy St. James...

Skúsenosť s prácou v tajných službách v roku 2019 na princa značne zapôsobila: „Stráviť čas v našich bezpečnostných a spravodajských službách, pochopiť viac o tom, ako zásadne prispievajú k našej národnej bezpečnosti, bol pre mňa zážitok plný pokory,“ uviedol. Na tri týždne sa stal členom protiteroristických tímov a zúčastnil sa dokonca aj ich operácií. Službu začal v tajnej službe MI6, nasledoval týždeň v MI5 a svoju úlohu zakončil v GCHQ.

Ľuďom postihnutým infarktom a ďalším pacientom pomáhal predtým William dva roky ako pilot vrtuľníka záchrannej služby charitatívnej organizácie East Anglian Air Ambulance (EAAA). Svoj plat, ktorého výšku nikdy nezverejnil, venoval charite. Svoje rozhodnutie odísť v júli 2017 zdôvodnil tým, že chce viac pomáhať kráľovnej Alžbete II.

zväčšiť 2011: Princ William a kráľovná Alžbeta počas... Foto: SITA/AP, Christopher Furlong
Britain Prince William 2011: Princ William a kráľovná Alžbeta počas návštevy letcov RAF, kde William pracoval ako pilot vrtuľníka.

Záchrannú helikoptéru riadil princ už skôr pri britskom Kráľovskom letectve (RAF). V armáde strávil viac ako sedem rokov, do septembra 2013, z toho posledné tri roky ako pilot záchrannej služby na základni RAF v západnom Walese. Začiatkom roku 2012 pôsobil šesť týždňov na politicky citlivej vojenskej misii na Falklandských ostrovoch v období zvýšeného napätia medzi Argentínou a Britániou. Podľa ministerstva obrany sa princ zapojil do 156 záchranných operácií, pri ktorých pomohol 149 ľuďom.

Britain Royals Čítajte viac Prichádza dokonalý pár! Stovky hostí sa na Kate a Williama nevedeli v záhradách paláca vynadívať

Na svet prišiel ako William Arthur Philip Louis 21. júna 1982, rok po svadbe svojich rodičov. V ôsmich rokoch ho poslali na internátnu školu v Berkshire a v roku 1995 prešiel na prestížny Eton – v rozpore s rodinnou tradíciou posielať kráľovské deti na súkromnú školu Gordonstoun v Škótsku, kde študovali jeho starý otec, otec, dvaja strýkovia a dvaja bratranci. Na Etone však študoval otec Williamovej matky, princeznej Diany a tiež jej brat. V roku 1996 sa Williamovi rodičia rozišli a Diana v lete nasledujúceho roku tragicky zahynula pri autonehode v Paríži. Pätnásťročný princ sa spolu s mladším bratom Harrym museli ťažko vyrovnávať s jej odchodom.

zväčšiť Rok 2004: princ William ako študent Univerzite... Foto: SITA/AP, David Cheskin
Britain Prince William Rok 2004: princ William ako študent Univerzite St Andrews.

Eton opustil William s jednotkami. A prestávkový rok medzi strednou školou a univerzitou strávil na cestách, pochodoval s armádou v Belize a pracoval ako medzinárodný dobrovoľník v Čile. V Patagónii pomáhal pri stavbe domova dôchodcov, učil miestne deti angličtinu a roznášal poštu do zapadnutých končín. Tiež sa striedal s ostatnými pri upratovaní v tábore. Snímky budúceho britského kráľa, ako umýva záchod, obleteli celý svet. A najviac ho údajne bavil krátky pracovný pobyt na mliečnej farme v juhozápadnom Anglicku.

Po návrate začal William študovať históriu umenia na najstaršej škótskej univerzite St. Andrews. Absolutórium tejto školy z neho v roku 2005 urobilo jedného z najviac akademicky vzdelaných členov kráľovskej rodiny.

Britain Prince Philip Memorial Čítajte viac Výnimočný deň pre Alžbetu II.! Kate a William dorazili rovno z Karibiku. A čo Harry s Meghan?

Na štúdiách na škótskej univerzite St. Andrews William stretol Kate Middletonovou. Údajne to bola ona, kto princa na konci prvého ročníka presvedčila, aby zo školy neodchádzal. Prvýkrát ich spolu vyfotografovali pri lyžovaní vo Švajčiarsku v apríli 2004. V roku 2007 sa na pár mesiacov rozišli, aby sa za čas znova dali dohromady a William pokračoval v armádnom výcviku. V roku 2010 tiež podnikol prvú zámorskú cestu ako oficiálny zástupca kráľovnej do Austrálie a na Nový Zéland.

zväčšiť 2010: Princ William sa zasnúbil so spolužiačkou... Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Britain Prince William 2010: Princ William sa zasnúbil so spolužiačkou z vysokej školy, s Kate Middletonovou.

Zasnúbenie Williama s Kate Middleton bolo oznámené 16. novembra 2010. Princ požiadal Kate o ruku na súkromnej dovolenke v Keni mesiac predtým. Svadba Williama s Kate 29. apríla 2011 sa stala svetovou spoločenskou udalosťou, ktorú sledovali pri obrazovkách milióny ľudí v 180 krajinách. V samotnej Británii to bolo viac ako 24 miliónov ľudí. Pamätný obrad sa odohral vo Westminsterskom opátstve. Novomanželov, ktorí dostali titul vojvoda a vojvodkyne z Cambridge, oddal arcibiskup z Canterbury. Ženích navliekol neveste na prst obrúčku z waleského zlata, ktoré darovala svojmu vnukovi kráľovná Alžbeta II. krátko po jeho zásnubách. Kate, rovnako ako princezná Diana v roku 1981, nesľúbila Williamovi pred oltárom poslušnosť, ale „lásku, podporu, úctu a starostlivosť“.

kate Čítajte viac Kate a William oslavujú výročie svadby! Look nevesty zostáva stále neprekonateľný

V júli 2013 sa im narodil princ George a o dva roky neskôr, v máji 2015, princezná Charlotte. Tretie dieťa, princ Louis, sa páru narodil v apríli 2018.

Britain Platinum Jubilee Čítajte viac Spokojná kráľovná a po jej boku? Na balkóne Buckinghamského paláca len tí najvernejší - dokonalá Kate, William a ich deti

Harmonický zväzok Williama s Kate pozitívne kontrastuje s nešťastným manželstvom jeho matky, princeznej Diany s jeho otcom, princom Charlesom. Vojvodkyňa kate oslávila okrúhlu 40-ku o niečo skôr ako jej manžel, 9. januára.

zväčšiť Princ William so svojimi troma deťmi - princom... Foto: SITA/AP
Princ William Princ William so svojimi troma deťmi - princom Louisom (hore), princeznou Charlotte a princom Georgom.

Tesne pred oslavou 40-ky, 19. júna na oslavy Dňa otcov, kráľovský palác zverejnil nový záber princa Williama ako trojnásobného otca – v spoločnosti všetkých jeho ratolestí – princov Georga a Louisa a princeznej Charlotte.

Pozrite si video – medailónik princa Williama.

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vojvodkyňa Kate #princ William

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...