Slávne fanúšičky festivalu Glastonbury! Hviezda hitu Panstvo Downton, modelka Poppy Delevingne a ďalšie

Program hudobného festivalu Glastonbury mal výrazný politický rozmer, keď na hlavnom javisku vystúpila švédska aktivistka Greta Thunbergová, aby varovala pred dopadmi klimatických zmien.

26.06.2022 09:38
lily Foto:
Herečka Lily James na festivale Glastonbury.
debata

Mladá tvár globálneho ekologického hnutia divákom povedala, že je stále čas na to vybrať si inú cestu, ale že ľudia si musia začať nádej sami vytvárať, informuje spravodajský server BBC.

zväčšiť Aktivistka Greta Thunberg počas vystúpenia v... Foto: SITA/AP, Yui Mok
Britain Glastonbury Aktivistka Greta Thunberg počas vystúpenia v Glastonbury.

Najväčšou hviezdou druhého dňa hlavného programu slávneho festivalu bol člen legendárnej kapely The Beatles Paul McCartney, ktorý zahral ako posledný na centrálnom pódiu zvanom Pyramid Stage. Niektorí fanúšikovia tam čakali už od rána v snahe zaistiť si miesto v prvom rade divákov. „Trénovala som na to ako na maratón,“ povedala BBC 26-ročná Jess Dayová. Tvrdí, že sa cvičila v odkladaní návštevy toaliet, aby dnes o svoje miesto neprišla.

Herečka  Lily James na festivale Glastonbury.
Brie Larson na festivale Glastonbury.
+3Poppy Delevingne na festivale Glastonbury.

Asi päť hodín pred očakávaným príchodom 80-ročného gitaristu a speváka McCartneyho vystúpila na Pyramid Stage o viac ako 60 rokov mladšia Thunbergová. Mladá Švédka v ňom kritizovala svetových lídrov za „vytváranie medzierok“ na ochranu firiem produkujúcich škodlivé emisie a hovorila o tom, že zemská biosféra sa „nielen mení… ale kolabuje“.

zväčšiť Paul McCartney na festivale Glastonbury. Foto: SITA/AP, Joel C Ryan
APTOPIX Britain Glastonbury 2022 Day 2 Paul McCartney na festivale Glastonbury.

Svoju reč však zakončila pozitívnejším odkazom. „Sme schopní úplne neuveriteľných vecí… Stále je čas na to zvoliť si novú cestu,“ povedala. „Miesto hľadania nádeje začnite tú nádej sami vytvárať,“ dodala Thunbergová, ktorá dlhodobo hlása, že bez vytrvalého nátlaku verejnosti budú politici v boji proti klimatickým zmenám pokračovať v nedostatočne razantnom prístupe.

Paul McCartney na festivale Glastonbury.
Paul McCartney na festivale Glastonbury.
+3Paul McCartney na festivale Glastonbury.

Festival každoročne priláka aj slávne tváre, ktoré sa snažia splynúť s davom. Tento rok mega podujatie nevynechali slávne herečky Sienna Miller či Brie Larson, modelka Poppy Delevingne, ani hviezda seriálu Panstvo Downton, Lily James.

zväčšiť Poppy Delevingne na festivale Glastonbury. Foto: Profimedia
poppy Poppy Delevingne na festivale Glastonbury.

Pohľady priťahovala krásna modelka a herečka Poppy Delevingne, ktorá sa medzi pódiami pohybovala v kratučkých šortkách a bielom tope, blond vlasy jej viali vo vetre.

V čiernej podprsenke sa dala medzi divákmi spoznať hviezda seriálu Panstvo Downton, Lily James. A festival nevynechala ani 40-ročná slávna britská hviezda Sienna Miller. Brie Larson sa síce v dave maskovala šiltovkou aj okuliarmi, ale fotografom predsa len zapózovala pri nápise Glastonbury.

Speváčka Billie Eilish prišla v kombinácii Chanel. Čítajte viac Festival Glastonbury sa vracia aj s Billie Eilish a Paulom McCartneym

V piatok, pri zahájení vystúpenia na hlavných javiskách, prehovoril na diaľku k divákom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, neskôr potom niektorí interpreti verejne reagovali na rozhodnutie amerického najvyššieho súdu zrušiť po takmer 50 rokoch ústavné právo na potrat.

„Dnešok je naozaj veľmi temným dňom pre ženy v Spojených štátoch,“ povedala jedna z najväčších hviezd tohtoročného ročníka Billie Eilish. Podobné stanovisko dala predtým najavo ďalšia americká speváčka Phoebe Bridgersová, keď kritizovala „starých“ sudcov, „ktorí sa nám snažia hovoriť, čo máme robiť so svojimi telami“. Verdikt najvyššieho súdu potraty nezakazuje, ale umožňuje tak robiť jednotlivým americkým štátom.

Festival Glastonbury, ktorý sa koná na juhozápade Anglicka, sa tento rok vracia po pauze spôsobenej pandémiou covidu-19 a oneskorene oslavuje 50 rokov svojej existencie. Okrem McCartneyho vystúpila rapperka Megan Thee Stallion alebo Noela Gallaghera známeho z kapely Oasis. V nedeľu program na Pyramid Stage uzavrie ďalšie veľké meno súčasného rapu Kendrick Lamar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Greta Thunberg #Glastobnury

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...