Zvrat v Polanskeho prípade?! Odtajnia dokument, ktorý môže ukončiť hrozbu zatknutia

Kalifornský odvolací súd nariadil odtajniť výpoveď Rogera Gunsona, ktorý pôsobil ako zástupca prokurátora v kauze režiséra Romana Polanského.

14.07.2022 11:30
Filmár Roman Polanski na archívnom zábere. Foto: ,
Filmár Roman Polanski na archívnom zábere.
debata

Osemdesiatosemročný filmár, ktorý kvôli prípadu sexuálneho styku s maloletou žije od 70. rokov v Európe, by mohol dostať možnosť vrátiť sa do USA. Podľa agentúry AP nie je jasné, kedy má byť výpoveď zverejnená. Polanského právnik Harland Braun povedal, že režisér je rozhodnutím odvolacieho súdu nadšený.

Polanski sa ešte v roku 1977 priznal k styku s 13-ročnou Samanthou Geimerovou pri fotografovaní v dome herca Jacka Nicholsona. Obeť na súde vypovedala, že jej dal šampanské a sedatíva a že sa nebránila, pretože sa bála. Jej matka sa ale neskôr obrátila na políciu. V jednom rozhovore v roku 2010 Geimerová povedala, že si myslí, že súd rokoval s Polanským nečestne. V roku 2017 požiadala losangeleský súd, aby kauzu ukončil, ale súd to zamietol.

Herečka Felicity Huffman.
Spevák R. Kelly na archívnom zábere z roku 2008.
+8Robert Downey Jr. na premiére filmu Dolittle.

Polanski si myslí, že mu Gunsonova výpoveď pomôže ukončiť dlhotrvajúce súdne konanie a vrátiť sa do USA bez toho, že by mu tam hrozilo zatknutie.

Sudca v Polanského prípade Laurence Rittenband v roku 1977 nariadil 90-dňové väzenské diagnostické pozorovanie, ktoré mu pomôže pri rozhodovaní o výške trestu. Polanski bol po 42 dňoch prepustený s tým, že ďalší pobyt za mrežami nie je nutný. Po prepustení pristúpil na dohodu o priznaní viny s tým, že rozsudok bude znieť na pobyt za mrežami, ktorý si už odpykal pri psychiatrickej evaluácii, a podmienka. Dozvedel sa ale, že Rittenband nemieni túto dohodu dodržať a bude na súde požadovať 50 rokov väzenia.

R Kelly Čítajte viac Speváka R. Kellyho odsúdili na 30-ročné väzenie za sexuálne zneužívanie

To bol dôvod, prečo sa slávny režisér rozhodol pre útek. Gunsonova výpoveď by mala vniesť svetlo na pochybenie v súdnom konaní. Tiež Geimerová chce, aby sa vyšetrilo údajné pochybenie súdu, a aj ona požiadala o odtajnenie tohto dokumentu.

Polanski po úteku ďalej tvoril v Európe, za film Pianista získal roku 2003 Oscara. Francúzsko, Švajčiarsko a Poľsko ho odmietli do USA vydať. Americká Akadémia filmových umení a vied, ktorá udeľuje Oscarov, ho roku 2018 vylúčila.

VIDEO: Slovenské celebrity a problémy so zákonom

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #súd #znásilnenie #Roman Polanski #mall.tv #vstup do krajiny

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...