Zomrela Ivana Trump, exmanželka amerického prezidenta a rodáčka z Československa

Vo veku 73 rokov zomrela Ivana Trump, bývalá manželka miliardára a amerického prezidenta Donalda Trumpa.

14.07.2022 22:04 , aktualizované: 22:54
Ivana Trump Foto: ,
Ivana Trump na archívnom zábere.
debata (15)

O úmrtí Ivany Trumpovej informoval portál ABC News, pričom naznačil, že mohlo ísť o následky problémov so srdcom. Podľa informácií newyorskej polície bolo vo štvrtok privolaná záchranka do apartmánu na Upper East Side, kde Ivana Trump žila, ku 73-ročnej žene s podozrením na srdcový infarkt. Ako píše New York Post, Trumpovej nevládne telo mali nájsť pod schodami v jej apartmáne na East 64th Street, pričom jej už nedokázali pomôcť.

Ivana Trump a jej exmanžel Donald Trump na...
Ivana Trump a jej exmanžel Donald Trump na...
+23Ivana Trump na archívnom zábere z 80-tych rokov.

Úmrtie rodáčky z bývalého Československa, ktorá sa narodila ako Ivana Zelníčková a bola reprezentantkou krajiny v zjazdovom lyžovaní, potvrdili už aj jej tri deti, potomkovia z jej manželstva s miliardárom Donaldom Trumpom.

„Ivana Trump utiekla pred komunizmom a zamilovala si túto krajinu. Učila svoje deti ráznosti a tvrdosti, súcitu a odhodlaniu,“ uviedla v spoločnom vyhlásení pozostalá rodina. „Bude veľmi chýbať svojej matke, jej trom deťom a desiatim vnúčatá,“ zaznelo vo vyhlásení, z ktorého citoval portál ABC News.

zväčšiť Ivana Trump na zábere z roku 2002 s dcérou... Foto: SITA/AP, Max Nash
Ivana Trump Ivana Trump na zábere z roku 2002 s dcérou Ivankou.

Na svoju bývalú manželku, prvú z doterajších troch, nezabudol ani bývalý americký prezident Donald Trump. Ten prostredníctvom platformy Truth Social zverejnil odkaz, v ktorom označil Trumpovú za „zázračnú, krásnu a úžasnú ženu, ktorá viedla skvelý a inšpiratívny život“.

ivanka2007 1 Čítajte viac Z móla k tvrdému biznisu a do Bieleho domu: Aj so slávnym menom si Ivanka Trump podmanila Ameriku

Ivana Trump sa narodila ako Ivana Zelníčková v Zlíne. Vďaka športovým úspechom mohla cestovať za hranice, v roku 1971 sa vydala za lyžiarskeho inštruktora a svojho platonického priateľa Alfreda Winkmayera, aby získala rakúsky pas. S ním mohla potom prekračovať hranice komunistického Československa. Manželstvo však rozviedli už v roku 1972, v tom čase sa Ivana Trump presťahovala do Kanady, kde začala pôsobiť ako lyžiarska inštruktorka a zároveň modelka. Vďaka práci v modelingu sa v roku 1976 zoznámila aj s Donaldom Trumpom.

Ivana Trump bola prvou manželkou známeho amerického podnikateľa, miliardára a neskôr politika a amerického prezidenta Donalda Trumpa. Dvojica sa vzala v roku 1977, pričom sa im narodili tri deti – synovia Donald Jr. a Eric a dcéra Ivanka. Dvojica sa rozviedla v roku 1992, no aj po rozvode mali dobré vzťahy. Ivana Trump svojho manžela podporovala aj počas jeho pôsobenia v prezidentskom ú­rade.

Ivana Trump Čítajte viac Ivana Trumpová o ex-manželovej nákaze: Neveril, že by sa mu to mohlo stať!

Jej partnermi boli v minulosti aj Jiří Štaidl či Jiří Syrovátka. Po rozvode s Trumpom sa Ivana vydala ešte dvakrát. Jej nasledujúcim manželom bol Riccardo Mazzucchelli, s ktorým boli spolu dva roky. Následne sa vydala za herca a modela Rossana Rubicondiho, s ktorým sa tiež rozviedli, no v stretávaní sa pokračovali aj ďalej. Rubicondi zomrel vo veku 49 rokov minulý rok.

Najslávnejšia Češka? Predsa Ivana! Ivana Trumpová

V mladosti súťažne lyžovala, bola modelkou, potom emigrovala na Západ a dobre sa vydala. Zlínska rodáčka Ivana Trumpová sa vďaka sobášu s druhým manželom Donaldom Trumpom, ktorý bol americkým prezidentom v rokoch 2017 až 2021, vyšvihla medzi smotánku, po rozvode sa ale sama stala úspešnou podnikateľkou. Štyrikrát rozvedená žena a desaťnásobná babička zomrela vo veku 73 rokov.

Ivana Trump na archívnom zábere z 80-tych rokov. Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
Ivana Trump na archívnom zábere. Ivana Trump na archívnom zábere z 80-tych rokov.

Po zvolení Trumpa do Bieleho domu na jeseň 2016 sa špekulovalo o tom, že jeho exmanželka by mohla obsadiť post veľvyslankyne v Česku. Trumpová pre The New York Post povedala, že má pre túto funkciu dobré predpoklady, pretože čeština je jej materinský jazyk a v krajine je známa, a to nielen vďaka priezvisku Trumpová. Táto myšlienka mala dobré prijatie aj na Hrade, vyslanie podnikateľky podporoval prezident Miloš Zeman. Nakoniec ale Trumpová možnosť stať sa diplomatkou odmietla.

Tvrdila, že podstatou jej úspechu je sebavedomie a predovšetkým chuť pracovať. „Vstanem o šiestej a celý deň tvrdo pracujem. Spím len štyri hodiny denne,“ uviedla pred časom. Aktivít mala Trumpová celý rad – vlastnila sieť hotelov, stavala mrakodrapy, pomocou teleshoppingu predávala vlastnú kozmetiku, oblečenie, módne doplnky alebo šperky. O biznise či o vzťahoch medzi ženami a mužmi tiež organizovala prednášky, písala knihy a stĺpčeky do magazínu, mala aj vlastnú reality show.

„Donald nebol bohatý, keď sme sa brali. Úspech bol náš spoločný. Po rozvode som síce dostala peniaze, ale tie som rozmnožila najmenej tisíckrát,“ povedala Trumpová. Manželia spolu podnikali, stavali hotely a kasína. Aj najväčší Ivanini kritici uznávajú, že Donald za svoje miliardy veľmi vďačí práve obchodnému nadaniu svojej exmanželky. Rodinnú idylku ukončil až Trumpov románik s bývalou Miss Georgia Marlou Maplesovou – o dva mesiace išli manželia od seba.

Ivana Trump a jej exmanžel Donald Trump na... Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
Ivana Trump a jej exmanžel Donald Trump na archívnom zábere. Ivana Trump a jej exmanžel Donald Trump na archívnom zábere.

Ivana po búrlivom rozvode vysúdila 25 miliónov dolárov, niekoľko domov a ročnú apanáž šesť miliónov. Zväzok Trumpových trval 14 rokov (1977 až 1992), po jeho oficiálnom konci vyhlásil Trump bankrot. Majetok Trumpovej sa pred niekoľkými rokmi počítal v miliardách dolárov, vlastnila okrem iného sieť hotelov a stavala mrakodrapy po celom svete – v Dubaji, Katare, Kostarike či v Austrálii. V roku 1990 bola v USA vyhlásená hoteliérkou roka (manžel jej pritom platil symbolický dolár ročne).

Trumpová, za slobodna Zelníčková, sa narodila 20. februára 1949 v Zlíne v rodine architekta. Keď u nej rodičia zaznamenali pohybové vlohy, podporovali ju v športovej kariére. V troch rokoch už stála na lyžiach, v dvanástich bola v reprezentácii. Študovala Fakultu telesnej výchovy a športu na Karlovej Univerzite. Vtedajšie Československo jej ale čoskoro pripadalo malé, tak aby mohla odísť na Západ, prvýkrát sa vydala za lyžiara s rakúskym pasom Alfreda Winklmayra.

V Kanade pracovala ako modelka, po príchode do New Yorku sa zoznámila s Trumpom, ktorého si neskôr vzala. Narodili sa im tri deti: Donald junior (44), Ivanka (40) a Eric (38) – všetci potomkovia majú za sebou prax v rodinných firmách. Tretíkrát sa Trumpová vydala v roku 1995 za Taliana Riccarda Mazzucchelliho, manželstvo trvalo dva roky. Jej štvrtým a posledným mužom bol v rokoch 2008 až 2009 o 23 rokov mladší taliansky model Rossano Rubicondi, ktorý minulý rok zomrel vo veku 49 rokov.

S Trumpom mala Ivana v posledných rokoch korektné vzťahy. Ako priznala, v prezidentských voľbách ho volila a pravidelne spolu hovorili. V roku 2018 pre internetový magazín Page Six ale povedala, že nechce, aby jej exmanžel v roku 2020 znova kandidoval. Trumpovci mali desať vnúčat. Dcéra Ivanka je vydatá za realitného podnikateľa Jareda Kushnera; obaja fungujú ako Trumpovi poradcovia. Majú tri deti. Donald junior má celkom päť potomkov a je rozvedený. Najmladší Eric je ženatý od roku 2014, má dve deti.

Do Česka sa Trumpová rada vracala, bola napríklad členkou poroty na finále Českej Miss, objavila sa na Plese v opere či na majstrovstvách sveta v lyžovaní v Liberci. V roku 2017 prevzala v Prahe cenu Ambasador Českej republiky, ktorú udeľuje Spoločnosť CZECH TOP 100, pri tej príležitosti sa aj na Hrade zišla so Zemanom. V roku 1990 odprevadil Trumpovú na ceste do vtedajšieho Československa aj Trump, zúčastnili sa vtedy na pohrebe jej otca.

Podnikateľka napísala niekoľko kníh, ktoré boli podľa nej preložené do viac ako 20 jazykov. Kvôli románu For Love Alone (Sama na lásku) sa s ňou Trump dokonca v roku 1992 súdil o 25 miliónov dolárov; spor ale skončil vzájomným zmierením. Poslednou knihou Trumpovej je publikácia s názvom Raising Trump (2017, Ako vychovať Trumpa), v ktorej odhaľuje svoj život v komunistickom Československu, manželstvo a búrlivý rozvod s Trumpom aj výchovu spoločných detí.

(Profil osobnosti, zdroj: ČTK)

VIDEO: Najbohatšie deti planéty – sú medzi nimi aj Trumpovci?

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #modeling #rodina #úmrtie #Československo #Donald Trump #mall.tv

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...