Slávny spisovateľ Stephen King vypovedal na súde, vyslovil sa proti...

Jeden z najúspešnejších spisovateľov súčasnosti Stephen King v utorok pred súdom vo Washingtone vypovedal ako svedok americkej vlády.

03.08.2022 08:35
Book Publishers Antitrust Stephen King Foto: ,
Stephen King opúšťa súd vo Washingtone.
debata

Tá sa v súdnom procese snaží zabrániť vydavateľstvu Penguin Random House v akvizícii vydavateľstva Simon & Schuster za 2,18 miliardy dolárov. Zlúčenie firiem by podľa Kinga sťažilo životné podmienky spisovateľov.

Obe spoločnosti majú v USA miesto v skupine firiem vydavateľskej „Veľkej päťky“, ktoré sú v odvetví pevne zakotvené a ich zlúčenie by nebolo dobré pre hospodársku súťaž, uviedol slávny hororový autor. Penguin Random House (PRH) argumentuje, že zo zlúčenia firiem by mali prospech autori aj čitatelia, pretože autori momentálne pod Simon & Schuster (S&S) by získali prístup k distribučnej sieti PRH. Spojenie oboch firiem by vraj vytvorilo úspory, ktoré by znamenali vyššie mzdy pre autorov.

Firestarter, Podpaľačka, Stephen King Čítajte viac Máte radi mrazivé príbehy Stephena Kinga? Sme zvedaví, ako sa vám bude páčiť tento!

Vládni právnici na druhej strane použili Kingovo svedectvo, aby ilustrovali, že zlučovanie vo vydavateľskom odvetví neprospieva autorom, ani priemyslu celkovo. King vypovedal, že keď v brandži v polovici 70. rokov minulého storočia začínal, ponúkal svoju prácu stovkám drobnejších vydavateľstiev bez pomoci agentov a mohol sa spoľahnúť na zálohy, ktoré mu včas umožnili „prestať premýšľať nad svojím bankovým účtom a nasledovať svoje srdce“.

Počet vydavateľov sa odvtedy výrazne znížil, čo viedlo aj k zníženiu záloh. To podľa Kinga dopadá predovšetkým na nových a menej známych autorov, ktorých kníh sa predáva menej. „Pre nových autorov je stále ťažšie a ťažšie zohnať dosť peňazí, z ktorých sa dá prežiť,“ povedal King. Po spisovateľovom zhruba polhodinovom svedectve advokáti RHP ako protistrana nevyužili možnosť Kinga tiež vypočuť.

Autor románov ako Carrie, Osvietenie, Podpaľačka alebo Cintorín zvieratiek na svojich knihách „zarobil majetok“, píše denník The New York Times. King uviedol, že finančná istota mu umožnila publikovať u drobných vydavateľstiev, ktoré chcel podporiť v prežití na konkurenčnom trhu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Stephen King

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...