Účet za chod kráľovskej rodiny? V Belgicku ho inflácia navýšila o milióny

Dotácie, ktorým belgickí daňoví poplatníci uhrádzajú chod kráľovskej rodiny, sa oproti vlaňajšku zvýšili o 793-tisíc eur a v súčasnosti dosahujú výšku 40 miliónov eur.

06.08.2022 10:30
Belgium National Day Foto: ,
Belgická kráľovská rodina: zľava: James O'Hare a jeho manželka, belgická princezná Delphine, belgická princezná Claire a jej manžel, princ Laurent, belgická princezná Astrid a jej manžel, prinnc Lorenz.
debata

Podľa RTL Info celkovo stojí kráľovská rodina o 3,3 milióna eur viac, než to bolo doteraz. Za zvýšením sumy určenej pre výdavky spojené s prácou štyroch členov kráľovskej rodiny treba hľadať všeobecný nárast životných nákladov v krajine a vyššiu mieru inflácie.

Meghan Markle, princ Harry Čítajte viac Bolestivý úder od kráľovnej! Meghan niečo také zrejme na narodeniny nečakala

Z nárastu štátnych výdavkov na kráľovskú rodinu profitovali štyri osoby. Kráľ Filip zvýšil svoje výdavky spojené s chodom kráľovskej kancelárie o 703.000 eur, čo je 5,6-percentný nárast v porovnaní s rokom 2021. Výkon jeho práce v prospech občanov a krajiny stojí ročne 13,228 milióna eur. Z tejto sumy musí zaplatiť napríklad prevádzkové náklady kráľovského paláca a aj mzdy okolo 120 zamestnancov.

Ďalší traja ľudia, ktorých sa uvedená indexácia týka, sú kráľova sestra princezná Astrid, jeho brat princ Laurent a jeho otec, bývalý kráľ Albert II.

Britain Commonwealth Games Hockey Čítajte viac Obľúbený šport princeznej Charlotte? Väčšinu času trávi hlavou dolu

Podľa informácii belgickej mediálnej skupiny SudInfo práve výdavky exhmonarchu Alberta II stoja za pozornosť, lebo bývalý panovník prekonal hranicu milióna eur – na výkon jeho reprezentatívnych aktivít a slúžiacemu personálu daňoví poplatníci odvádzajú 1,035 milióna eur.

RTL Info v tejto súvislosti upozornil, že príjemcovia uvedených súm, aj keď sú členmi kráľovskej rodiny, musia vyúčtovať svoje výdavky a každý rok ich zdôvodniť Dvoru audítorov. Vyčlenené sumy pre členov kráľovskej rodiny slúžia na úhradu prevádzkových nákladov a zdaniteľnú časť mzdy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Belgicko

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...